رئیس دفتری که تنها سه ماه دوام آورد؛ «خالد العیسی» رازدار جدید ملک سلمان
به گزارش خبرگزاری بسیج، سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان سعودی بامداد دوشنبه حمد السویلم رئیس دفتر پادشاهی را از سمت خود برکنار و خالد العیسی را به عنوان سرپرست دفتر پادشاهی تعیین کرد. به موجب این تصمیم العیسی ششمین رئیس دفتر پادشاهی بود که البته بیشترین تجربه را در این زمینه دارد و نسبت به محافل مختلف آن آشناتر است. وی بیش از 31 سال در این دفتر کار کرده و در مناصب مختلف رشد کرده و حتی وزیر مشاور دولت و عضو شورای وزیران شده است.
تعیین العیسی تنها کمتر از سه ماه بعد از انتخاب السویلم صورت گرفت. این سمت در دوره پادشاهی عبدالعزیز بنیانگذار خاندان آل سعود با اختیارات کنونی ایجاد شد. از ابتدای تأسیس این منصب محمد بن معمر، محمد النویصر، خالد التویجری، محمد بن سلمان و حمد السویلم، در ریاست آن قرار گرفتند. تصدی این سمت توسط هر کدام از دو فرد اخیر کمتر از چهار ماه طول کشیده است.
العیسی در کنار ریاست دفتر پادشاهی، عنوان وزیر مشاور در هیئت وزیران و عضو شورای امور سیاسی و امنیتی نیز فعالیت خواهد داشت. دفتر پادشاهی حلقه ارتباط بین پادشاه و دولت به شمار می رود و تصمیمات پادشاهی از طریق این دفتر صادر شده و مدیریت کشور از طریق پادشاه از طریق آن انجام شود. این دفتر قدرت زیادی در کشور عربستان دارد.
بر اساس سیستم حاکمیت عربستان سعودی، دفتر پادشاهی کانون اصلی در دفتر اجرای دستورات پادشاه به شمار می رود، برخی دفترهای دیگر نظیر دفاتر مشاوران امور داخلی و دینی و روابط بین الملل و دفتر دستورات پادشاهی و دفتر ویژه پادشاه نیز وابسته به این نهاد هستند. همچنین پادشاه عربستان بیشتر مسائل عادی دولتی نظیر صدور دستورات پادشاهی و تعیین ساختارها را از طریق این دفتر مدیریت می کند.
به این ترتیب بنا بر دستور جدید، العیسی حلقه ارتباط بین پادشاه عربستان و مسئولان دولتی و شهروندان خواهد بود. وی متولد 13 مارس سال 1960 بوده و مدرک فوق لیسانس خود در مدیریت عمومی را از دانشکده علوم اداری دانشگاه ملک سعود در سال 1998 دریافت کرده است. وی همچنین دیپلم تند نویسی عربی را از آکادمی مطالعات دیپلماتیک در وزارت خارجه و دیپلم زبان انگلیسی را در سال 1983 از آمریکا دریافت کرده است.
وی فعالیت در دفتر پادشاهی عربستان را در سال 1985 در بخش ترجمه و زبان آغاز کرد و بلافاصله پله های ترقی را طی کرد تا اینکه مسئول اداره تحریر و تغییرات در مدیریت تلگراف ها در سال 1990 شد. وی در سال 2005 به عنوان معاون مدیر کل کمیته وزارت عالی در دفتر ریاست شورای وزیران انتخاب شد و مشاور دفتر ولیعهد شد. در همان سال یک دستور پادشاهی وی را به عنوان وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و عضو شورای امور سیاسی امنیتی انتخاب کرد.
اولین رئیس دفتر پادشاهی در دوره ملک عبدالعزیز ابراهیم بن معمر بود، وی همچنین فرستاده ویژة پادشاه در بسیاری از کشورها بود و حاکمیت استان جده را نیز در دست داشت. اما کسی که بیش از همه در این منصب باقی ماند، محمد النویصر جانشین بن معمر بود. وی بیش از 42 سال عهده دار این سمت بود و در دوره پادشاهی فیصل بن عبدالعزیز و خالد بن عبدالعزیز و فهد بن عبدالعزیز این سمت را در اختیار داشت.
النویصر چند ماه پس از پادشاهی ملک عبدالله نیز این سمت را عهده دار بود اما نهایتا در سال 2005 بنا به شرایط جسمی خود از این سمت برکنار شد و خالد التویجری جانشین وی گشت. التویجری بیشترین اختیارات را در ریاست دفتر پادشاهی داشته است، وی همچنین رئیس گارد ملی و دبیرکل هیئت بیعت و دبیر ویژه ملک عبدالله نیز بوده است.
بعد از مرگ ملک عبدالله، ملک سلمان پادشاهی این کشور را در 23 ژانویه گذشته برعهده گرفت، وی در دستوری پادشاهی بلافاصله التویجری را از این سمت خلع و فرزندش محمد بن سلمان را به جای وی منصوب کرد. محمد بن سلمان اولین فردی است که پست وزارت دفاع و ریاست دفتر پادشاهی را با هم داشته است. اما چهار ماه بعد حمد السویلم به این منصب انتخاب شد. اما وی نیز بعد از ادغام در دفتر پادشاهی و ولیعهدی تنها سه ماه دوام آورد و نهایتاً از این سمت برکنار شد.