به گزارش بسیج، سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهور در جمع روسای پارکهای علمی و فناوری با اشاره به اینکه نگرش سختافزاری و یک جانبه به مسائل گوناگون از جمله معضلات و کمبود امکانات استانی، حل مشکلات را به دنبال نخواهد داشت، بر لزوم اصلاح این نگرش و گرایش به اعمال دیدگاه نرمافزاری تاکید کرد و اظهار داشت: طی دو سال اخیر در معاونت علمی و فناوری، تلاش کردیم ضمن اصلاح رویکرد از نگرش سختافزاری، به رویکرد نرمافزاری توجه کنیم و بر مبنای رویکرد جدید اقتصاد دانشبنیان، فرهنگ حل مشکلات کشور با استفاده از ظرفیت و مزیت های بومی و سنتی استانی دنبال کنیم.
وی با بیان اینکه پارکهای علمی و فناوری دارای یک ماموریت مهم و ویژه هستند و این ماموریت، کمک به حل استانها بر پایه ظرفیتهای بومی و نیروی انسانی کارآمد استان شکل میگیرند، افزود: کشورمان سرشار از نیروی انسانی جوانی است که قادر است با بهرهگیری از نوآوری و خلاقیت، بر مبنای دیدگاه جدیدی که به تفکر و خلاقیت این جوانان اهمیت میدهد، به حل عمده ترین مشکلات استان و کشورش بپردازد.
معاون علمی وفناوری ریاست جمهوری تصریح کرد: شکلگیری استارتآپهای استانی و شرکت های دانش بنیان را یکی از ابعاد این نگرش جدید دانست و ضمن تاکید بر شکلگیری استارت آپهای استانی در بر مبنای ویژگیهای بومی و ظرفیتهای سنتی هر استان، گفت: استارتآپها زمینهسازِ آغاز حرکتی جدی و روبه جلو ایجاد کردهاند که ضمن حل مشکلات هر استان از جمله معضل اشتغال، میتواند زمینهساز یک کار تجاری بزرگ و درآمدزا در آینده باشد.
لزوم توجه به نگرش نرمافزاری
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری ادامه داد: پارکهای علم و فناوی و نهادهای متولی این حوزه، هرقدر سبکتر و غیربروکراتیک تر حرکت کرده و از نگاه سخت افزاری فاصله بگیرند، امکانات و ظرفیتهای نهفتهی گستردهتری اطراف خود خواهند داشت که بر مبنای این نگرش شبکهای و نرمافزاری، می توانند از این ظرفیت در راستای حل مشکلات استان خود استفاده کنند.
فرهنگ سازی و ترویج اقتصاد دانش بنیان
ستاری با بیان اینکه حرکت به سوی چنین نگرشی، نیازمند فرهنگسازی و ترویج اقتصاد دانش بنیان است، به برخی از مزایای این رویکرد اشاره کرد و گفت: این نگاه راه حل مشکل اشتغال را بهجای ساخت کارخانههای سیمان، فولاد، و پالایشگاهسازی، در نوآوری، خلاقیت و تفکر جوانان، تبدیل ظرفیتهای استانی و مزیتهای سرزمینی و بدون ایجاد آلاینده و یا آسیبزدن به محیط زیست میبیند. چنین نگرشی، هر مشکل را ظرفیت بالقوهای برای ایجاد اشتغال میداند و امکانات بسیاری در اختیار متولیان فناوری خواهد گذاشت که به دلیل نگرش پیشین، آنها را ندیدهاند.
یکی از بزرگترین بازارهای در حال رشد حوزه ICT
وی از ایران بهعنوان یکی از بزرگترین بازارهای در حال رشد حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) یاد کرد و با اشاره به ضرورت نقشآفرینی فناوریهای راهبردی در کمک به بارور شدن ظرفیتهای پرشمار استانهای کشورمان گفت: هرکدام از استانهای ما ظرفیتهای بالقوهای دارند که پتانسیل جهانی شدن دارند. می توانیم با بهرهگیری صحیح از فناوری، ضمن مطرح کردن این ظرفیتها در سطح جهانی، زمینه توسعه کشور را بر مبنای اقتصاد دانشبنیان فراهم کنیم.
معاون علمی و فناوری رییسجمهور در بخش دیگری از سخنان خود، ایجاد زیستبوم کارآفرینی را یکی از پیامدهای مثبت نگاه نرمافزاری و از لازمههای ترغیب سرمایهگذار بخش خصوصی برشمرد و افزود: با ایجاد زیستبوم کارآفرینی است که میتوان سرمایهگذاران خصوصی را به فعالیت در عرصه اقتصاد دانشبنیان ترغیب کرد و اقتصاد هر استان را توسعه داد.
ستاری در پایان همدلی و همفکری پارکهای علم و فناوری بر مبنای نگرش جدید را لازمه تحقق اقتصاد دانشبنیان دانست و گفت: میتوانیم فرصت محدود خود را با تمرکز بر چالشها و دعواهای سختافزاری صرف کنیم و یا میتوانیم در بستر خانواده اقتصاد دانشبنیان و بر مبنای همفکری، اهمیت دادن به ظرفیت جوانان و بهره گیری از مزیتها و پتانسیلهای استانی، بسیاری از مشکلات استان را حل کنیم.