خبرهای داغ:
نشریه آمریکایی فارین افرز

عربستان و امارات با شدت و حدت در حال لابیگری در واشنگتن هستند

عرب ها توافق هسته‌ای را عمل انجام شده‌ای می‌دانند که بهترین راه برخورد با آن چانه زنی و کاستن از میزان خساراتش است.
کد خبر: ۸۵۵۸۳۰۲
|
۳۱ مرداد ۱۳۹۴ - ۲۳:۴۵

به گزارش بسیج به نقل از دیده بان، توافق با ایران؛ نشریه آمریکایی فارین افرز طی مطلبی با عنوان "توافق هسته ای،بهترین بد" به قلم یوئل گوزانسکی و آزریل برمانت گزارشی از نحوه مواجهه کشورهای عربی با توافق هسته ای منتشر کرد که مشروح آن را در زیر می خوانید:

روز سوم آگوست/9 مرداد، کشورهای حاشیه خلیج فارس حمایت خود را از توافق هسته‌ای با ایران اعلام کردند. خالد العطیه وزیر خارجه قطر، در نشست خبری با جان کری همتای آمریکایی خود، با بی‌میلی اعلام کرد که توافق هسته‌ای «بهترین گزینه در میان گزینه‌های موجود برای حل مسئله سلاح‌های هسته‌ای ایران است». قطر در حال حاضر رئیس شورای همکاری خلیج فارس است.

اما آنچه کشورهای حاشیه خلیج فارس در ظاهر می‌گویند یک چیز است و آنچه در باطن باور دارند یک چیز دیگر. دشمنی این کشورها با ایران به پایان نرسیده است. دو روز بعد از امضای توافق هسته‌ای در وین، شاهزاده بندر بن سلطان، سفیر سابق عربستان در آمریکا، در سایت «ایلاف» نوشت که این توافق «برای منطقه مصیبت بار خواهد بود». او گفت که شرایط قرارداد از توافق هسته‌ای 1994 با کره شمالی، که در سال 2003 ملغی شد، هم بی‌چفت و بست‌تر است. «الشرق الاوسط» که متعلق به یکی از اعضای خاندان سعودی است اخیرا هشدار داد که «این توافق، درهای شرّ را به روی خاورمیانه خواهد گشود.»

کشورهای خلیج فارس به شدت نگران پیامدهای توافق هسته‌ای برای امنیت و جایگاه خودشان هستند. اول از همه آنکه می‌ترسند آشتی واشنگتن با ایران به قیمت پایان یافتن اتحاد خودشان با ایالات متحده تمام شود. آنها همچنین نگران آن هستند که این توافق به ایران اعتماد به نفس بیشتری، به خصوص در زمینه حمایت از گروه‌های شیعه‌ای مانند حزب الله در لبنان و حوثی‌ها در یمن، و همچنین بشار اسد رئیس جمهور سوریه بدهد. سعودی‌ها از آن نگران هستند که در آینده ایالات متحده از ترس اینکه ایران از تعهداتش سر باز بزند، از حرکتی بر خلاف منافع تهران خودداری کند.

در سالهای اخیر، کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس در مورد تعهدات خاورمیانه‌ای واشنگتن دچار تردید شده‌اند. برای مثال، اگر آمریکا در زمینه انرژی به خودکفایی دست پیدا کند، دیگر نیازی به متحدان عرب خود نخواهد داشت و ممکن است حضور خود را در خاورمیانه کاهش دهد. پادشاهی‌های خلیج فارس نگران آن هستند که چرخش ایالات متحده به سمت شرق آسیا باعث کاهش اهمیت خاورمیانه شود. با این حال، ترس اصلی از آن است که آمریکا به سوی ایران بگرود. این کشورها علی رغم نگرانی هایشان، به این نتیجه رسیده‌اند که مخالفت آشکار با باراک اوباما و تضعیف روابط با ایالات متحده به نفعشان نیست. آنها توافق هسته‌ای را عمل انجام شده‌ای می‌دانند که بهترین راه برخورد با آن چانه زنی و کاستن از میزان خساراتش است.

با افزایش روزافزون قدرت ایران در خاورمیانه، کشورهای حاشیه خلیج فارس برای مقابله با این قدرت به حمایت نظامی آمریکا نیاز خواهند داشت. عربستان سعودی و امارات عربی متحده با شدت و حدت در حال لابیگری در واشنگتن هستند تا موفق به خرید تجهیزات نظامی پیچیده‌ای همچون جنگنده‌های پیشرفته اف-35 شوند. با این حال، آمریکا تاکنون در تأمین تجهیزات پیشرفته به این کشورها اشتیاق زیادی نشان نداده است، زیرا سیاست کلی این کشور حفظ برتری نظامی اسرائیل در مقابل دیگر کشورهای خاورمیانه است. جوزف بایدن معاون رئیس جمهور آمریکا در ماه آوریل اعلام کرد که این جنگنده‌های نسل پنجم در سال 2016 به اسرائیل تحویل داده خواهند شد. به این ترتیب، تل آویو تنها دارنده این جنگنده‌ها در خاورمیانه خواهد بود؛ اما این امکان وجود دارد که واشنگتن برای همراه کردن کشورهای حاشیه خلیج فارس با توافق، فروش اف-35 به این کشورها را مد نظر قرار دهد. در همین حال، واشنگتن برای کاستن از نگرانی این کشورها در نظر دارد که فروش تجهیزات سطح پایین تر، و همچنین آموزش نظامی و همکاری اطلاعاتی را در دستور کار قرار دهد.

یکی از پیامدهای حمایت کشورهای حاشیه خلیج فارس از این توافق آن خواهد بود که اسرائیل تبدیل به تنها کشور مخالف خواهد شد. بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل تلاش کرده است این طور نشان دهد که توافق هم اسرائیل و هم دیگر متحدان آمریکا در منطقه را تهدید خواهد کرد و به این طریق، مخالفان توافق را بسیج کند. اما اکنون که این کشورها، از جمله قدرتی مانند عربستان سعودی، رسماً از توافق حمایت کرده اند، نتانیاهو کار سخت تری در قانع کردن افکار عمومی آمریکا خواهد داشت. بر اساس نظرسنجی‌های اخیر، افکار عمومی این کشور بر سر توافق هسته‌ای دو دسته شده است.

دولت اوباما در حال بهره برداری از این شکاف است. جاش ارنست سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید، اشاره کرده است که حمایت کشورهای حاشیه خلیج فارس ناقض استدلال سازمان‌های طرفدار اسرائیل و قانونگذاران مخالف توافق است که می‌گویند توافق وین متحدان آمریکا در منطقه را تهدید می‌کند. در واقع، حمایت کشورهای خلیج فارس از توافق، روند امور را به نفع اوباما بر می‌گرداند.

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار