به گزارش خبرگزاری بسیج، عباسعلی نورا در مورد نامه 4 وزیر به رئیسجمهور در مورد خطر بحرانی شدن رکود اظهار داشت: حدود یک سال است که دانشگاهیان به مسئله تورم و رکود موجود در کشور هشدار میدهند، اما دولتیها کمتر به آن توجه میکنند.
وی با بیان اینکه رکود و تورم دو صیغه ضد هم هستند، افزود: در رکود باید با تفکر انبساطی، انبساط پولی و مالی را عمل کنیم و در تورم با تفکر انقباضی عمل کنیم.
این استاد اقتصاد با بیان اینکه باید به دنبال نقطه مؤثر بود، گفت: رکود و تورم را نمیشود، فدای یکدیگر کرد، چرا که این تابع دو هدف است و چند منظور را باید بهینه کرد.
نورا گفت: دولتیها یک جانبه نگری کردند و به کنترل تورم پرداختند، در حالی که قانون علم اقتصاد به ما آموخته که معلوم نیست کنترل تورم به کنترل رکود بیانجامد و چه بسا ممکن است به رکود دامن بزند.
این استاد اقتصاد دانشگاه آزاد با اشاره به افزایش 250 هزار میلیارد تومانی نقدینگی دو سال اخیر کشور بیان داشت: این افزایش نقدینگی هنوز اثرش را نگذاشته و 6 ماه بعد اثراتش بر تورم آشکار میشود.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس هشتم شورای اسلامی تصریح کرد: اینکه تورم در گذشته زیاد و وحشتناک بود، شکی نیست، اما دولت تمام همت خود را روی کنترل تورم گذاشت و از نقطه مؤثر که هم تورم و هم رکود را کنترل میکند، غافل ماند.
وی با بیان اینکه بارها در مصاحبههای قبلی درباره تبدیل شدن رکود به بحران گفتهام، اظهار داشت: رکود در حال تبدیل شدن به بحران است و کارشناسان خبره اقتصادی 100 درصد منتظر رکود تورمی هستند.
* اقتصاددانهای دولت قادر به کنترل رکود نیستند
نورا افزود: به نظر میرسد، اقتصاددانهای دولت قادر به کنترل رکود نیستند و با نامه به رئیسجمهور وضعیت بحرانی را هشدار دادهاند.
استاد اقتصاد دانشگاه آزاد تصریح کرد: در بخش بازار سرمایه و بورس که بازار پولی و مالی ما است، به شدت با رکود مواجه هستیم.
وی بیان داشت: از سال 1392 با چالش بسیار جدی در بورس مواجه شدیم و بخش سرمایهگذاری کشور با چالش مواجه شد و در نتیجه آن بخش پولی کشور هم دچار چالش شد.
این اقتصاددان با بیان اینکه نامه 4 وزیر به رئیسجمهور بسیار ارزشمند است، گفت: تذکری که این نامه به جامعه اقتصاد داد جدید نیست، اما لازم است که دولت در این شرایط چارهاندیشی کند، وگرنه دچار بحران اقتصادی زودرس میشویم.
استاد اقتصاد دانشگاه آزاد در پاسخ به این سؤال که در شرایط فعلی برای بحرانی نشدن رکود چه باید کرد، بیان داشت: سرنوشت نظام مالی و پولی کشور به بانکداری گره خورده و از آنجا که نظام بانکداری چالشهای زیادی دارد و این چالشها به رکود اقتصادی دامن میزند، بنابراین باید نظام بانکداری کشور اصلاح شود.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: دوم اینکه از نظر اجتماعی، روحی و روانی در جامعه باید به گونهای کار کرد، تا نگاه مردم به سمت تولیدات داخلی باشد.
نورا موضوع مورد توجه بعدی را ارز عنوان کرد و افزود: یکی از بزرگترین اشتباهات دولت مردان این بود که وقتی ارز روند نزولی را پیش گرفت، مسئولان دولتی از جمله وزیر اقتصاد و دارایی چنین اجازهای را نداد و در آن مقطع اعلام کرد که قیمت آن همین است.
*وزیر صنعت و بازرگانی که تخصصی در ارز ندارد
استاد اقتصاد دانشگاه آزاد بیان داشت: همچنین وزیر صنعت و بازرگانی که تخصصی در مورد نرخ ارز ندارد، در مورد قیمت ارز اظهار نظر کرده و اعلام میکند که قیمت ارز نباید کمتر از 3500 تومان باشد.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه اگرچه بالا بودن قیمت ارز به نفع صادرات است، گفت: اما برای صادرات ما که خامفروشی است مناسب نیست، چرا که صادرات محصولات فرآوری نشده رانتخواری و به نفع واسطهها و دلالهاست.
وی با بیان اینکه تولید و فرآوری مس در کشور کاهش یافته بیان داشت: در حال حاضر به جای محصول فرآوری مس ، سنگ مس از کشور صادر میشود و صادرات سنگ مس بزرگترین خیانت به کشور است که موجب رکود میشود.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: در حال حاضر تولید سیمان در کشور حدود یک و نیم میلیون تن افزایش یافته و مفت فروشی در سیمان معمول شده است و وزیر صنعت و معدن به جای اینکه مشکل بازاریابی سیمان را حل کند، با چالشهای درونی گرفتار است.
وی افزود: تأمین سرمایه مورد نیاز تولیدات داخل و نظارت بر تولیدات داخل از نظر کیفیت و کاهش قیمت مسائل مهم اقتصاد کشور است که باید به آنها پرداخته شود.
نورا با بیان اینکه رکود اقتصادی را با پرداخت وامهای 22 درصدی نمیتوان درمان کرد، اظهار داشت: در تمام دنیا معمول است که در اقتصاد گرفتار به رکود برای تزریق نقدینگی به بازار وامهای با سود اندک پرداخت میکنند و اگر سودی هم از وامها دریافت شود دولت باید پرداخت کند.
*بدهی 90 هزار میلیاردی دولت به بانکها یکی از عوامل رکود
وی اظهار داشت: بدهی 90 هزار میلیاردی دولت به بانکها یکی از عوامل رکود و چالش اقتصادی است و این بدهیها باید هر چه زودتر به بانکها پرداخت شود.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: بانکها باید هدایت و نظم داده شود و باید جلوی نظام بنگاهداری و شرکتداری گرفته شود.
وی افزود: بنابراین باید جلوی بنگاهداری اقتصادی که در مؤسسات مالی و اعتباری ما رونق یافته گرفته شود زیرا بنگاهداری مؤسسات مالی و پولی کشور باعث رکود شده است.
نورا بیان داشت: با تبدیل منابع صندوق ذخیره ارزی به ریال لطمه بزرگی به اقتصاد کشور وارد شد.
وی تصریح کرد: بانکهای خصوصی لطمات سختی به اقتصاد کشور وارد کرده و با واسطهگری و دلالی و ورود در بازار مسکن و ارز بنگاهداری میکنند.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: در حالی که اقتصاد کشور در شرایط رکود بسر میبرد بانکها سرمایهها را به کشوریهای دیگر میبرند، در حالی که در هیچ جای دنیا چنین چیزی معمول نیست.
وی بیان داشت: دولت باید رسما برای حمایت از تولید به پرداخت تسهیلات بانکی ارزان قیمت مبادرت ورزد و از خام فروشی جلوگیری کند.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: همچنین باید مردم بدانند که واردات معنی ندارد و کاهش تعرفه واردات به نفع اقتصاد کشور نیست.
این کارشناس اقتصادی با بیان نرخ اشتغال برعکس تورم پیش رفته اظهار داشت: به علت رکود اقتصاد نرخ بیکاری در کشور رشد یافته و حتی صندوق بینالمللی پول سال گذشته نرخ رشد بیکاری در ایران را نامطلوب عنوان کرد.
نورا گفت: دولت نباید از نرخ تورم بترسد، چرا که تورم تک نرخی با نرخ بالای بیکاری فایدهای ندارد.
وی با بیان اینکه کشورهایی که در شرایط رکود اقتصاد قرار دارند، باید نقطه مؤثر را پیدا کنند، تصریح کرد: کسانی که تولیدات را بدون کیفیت و استاندارد تحویل مردم میدهند، اینها اقتصاد را پنچر میکنند و من به امثال بابک زنجانی که به آنها می گویند مفسد فیالارض تعصب ندارم، ولی به آنهایی که آب معدنی آلوده و آب لیمو تقلبی تولید میکنند، تعصب دارم.
وی افزود: به لحاظ سیاسی شکافی بین مجموعه دولت نمیبینم و فکر میکنم دولت با این کار پیشدستی کرده و قبل از انتخابات مجلس از تبدیل شدن رکود به بحران خبر داده است.