متن کامل گفتگوی روزنامه لبنانی الاخبار با بروجردی به این شرح است:
الاخبار: آیا از کمک های ایران به حماس بعداز تحولات سوریه کاسته شده است؟
بروجردی: ما با همه گروه ها و جنبش های فلسطینی تعامل می کنیم ونه با اشخاص و حماس هم یک جنبش جهادی است که با اسراییل مبارزه می کند.
البته گاهی ممکن است برخی اشخاص از مسیر خارج و از راه دور شوند اما این خط ، راه و روش باقی می ماند.
در ایران هم شاهد بودیم که ابوالحسن بنی صدر رییس جمهوری اسبق به خارج فرار کرد و صادق قطب زاده هم به دلیل ارتباطش با دشمنان انقلاب اعدام شد.
موضوع اساسی برای ما این است که حماس در مقابل اسراییل مقاومت می کند و روحیه جهادی پشت سر این مقاومت و رویارویی قرار دارد.
دو حالت می تواند وجود داشته باشد، یک گروه می تواند با اسراییل و یا ضد اسراییل باشد و حماس ضد اسراییل است و اگر احتمال بدهیم که حماس در برخی مسائل منطقه ای دچار خطا شده باشد تلاش می کنیم برای حل مشکلات با آن گفت وگو کنیم.
الاخبار: در خصوص پرونده هسته ای، آیا بعداز امضای توافق هسته ای با گروه 1+5 و بعداز یک دوره فشارها در طول مذاکرات ، کمیسیون شما اوقات راحتی را سپری می کنید؟
بروجردی: (با خنده) در زندگی راحتی وجود ندارد.
صحیح است، در کمیسیون روند و سطح کار ما تغییر کرده و از تمرکز و بررسی مذاکرات و جزییات آن، اکنول وارد مرحله بررسی تثبیت توافق هسته ای و نظارت بر اجرای آن شده ایم.
ما تلاش می کنیم تا دشمن نخواهد از این توافق سوء استفاده کند.
دوست دارم ، تاکید کنم که علوم هسته ای امروز در افکار و مغزهای صدها دانشمند ما وجود دارد و این علوم را با جنگ ، تحریم و یا وسیله ای دیگر نمی توان از بین برد.
در دهه گذشته ما همه توطئه های علیه ایران در زمینه هسته ای را ناکام ساختم و به پیروزی دست یافتیم ، « ما می توانیم» را اثبات کردیم و دشمنان فهمیدند که نمی توانند ایران را بشکنند.
ما اکنون با توجه به تحول در برنامه صلح آمیز خود می توانیم هرکاری را که بخواهیم، انجام دهیم.
ما اگر با بمب هسته ای مخالفت می کنیم نه به این دلیل است که توافق NPT ممنوع کرده ، بلکه سبب آن شرعی و اخلاقی است.
رهبر معظم انقلاب اسلامی با صدور فتوا فرموده اند که ساخت و دراختیار داشتن بمب هسته ای حرام است و این فتوا برای ما بسیار الزام آورتر است تا NPT و امثال آن.
الاخبار: اکنون، چگونه توافق هسته ای را اجرا می کنید، آیا معتقدید که غرب به طور کامل به آن پایبند می ماند؟
بروجردی: در مجلس شورای اسلامی ما به قانونی 9 بندی رای دادیم که دولت ایران را ملزم به تکمیل همه برنامه های هسته ای در همه تاسیسات می کند، اگر طرف مقابل توافق را نقض کند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی حتی بندهای جدیدی به بندهای قانون مصوب مجلس افزودند که مانع آمریکا و انگلیس در استفاده نادرست از این توافق می شود.
معتقدم که در این زمینه مسیر بخوبی طی می شود، باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا توافق را تایید کرده و ما منتظر اجرای آن هستیم.
معتقدم که همه ما با اجرای توافق هسته ای سود خواهیم برد اما اگر روند اجرای این توافق را تخریب کنند ما به همان نقطه ای که بودیم، باز می گردیم.
در این حالت، دیگر اجماع جهانی و اجماع بین کشورهای عضو گروه 1+5 وجود نخواهد داشت به ویژه این که تهدید غرب از سوی تروریست ها جدی است و حادثه پاریس آن را به خوبی نشان داد.
معتقدم آنها می دانند ایران در مبارزه با تروریسم بسیار جدی است و آنها به کمک ها و همکاری ایران نیاز دارند.
الاخبار: در ایران بسیار از پسابرجام می شنویم که حاکی از دستاوردهای ایران در مرحله اجرای توافق از جمله گشایش اقتصادی است ، آیا همزمان این نگرانی وجود دارد که نسخه تعدیل شده گلاسنوست و پروسترویکا روسیه اجرا شود؟
بروجردی: ما برای مقابله با این خطر هوشیار هستم. در ایران یک نظام به طور کامل مختلف و انشاء الله همچون بنیان مرصوص وجود دارد.
ملت ایران درمقابل توطئه ها همواره هوشیار و بیدار و در میدان های مختلف حاضر است.
علاوه بر این ها، موسسات امنیتی در ایران مانند وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی وجود دارند که همه تلاش ها برای نفوذ غرب را با دقت رصد می کنند و در کمینگاه آنها ایستاده هستند.
بنابر این مهمترین موضوع در مرحله بعداز توافق هسته ای، مراقبت بر روند اجرای آن و باز نگه داشتن چشم ها است تا جلوی هر روزنه نفوذ آمریکا را بگیریم.
الاخبار: ارزیابی های مختلفی از پول های بلوکه شده ایران در خارج وجود دارد، ارزش واقعی آن چقدر است؟ ایران بعداز رفع تحریم ها بیشتر به دنبال دریافت پول ها و یا کسب تجربه های فنی است؟
بروجردی: اجازه بدهید که بگوییم، می توان از رقم یکصد میلیارد دلار و بالاتر ازآن سخن گفت اما مهمتر از ارزش پول های بلوکه شده، گشوده شدن افق های تجارت و اقتصادی است که با رفع تحریم ها محقق می شوند.
همه طرف ها ، آلمان ، فرانسه ، دیگر کشورهای اروپایی و غیراروپایی اکنون برای امضا و انعقاد توافق های تجاری با ایران تلاش می کنند.
ما می دانیم که سرمایه ترسو است و سرمایه گذاری در یک کشور ناامن صورت نمی گیرد.
اما ایران امروز در خاورمیانه امن ترین و با ثبات ترین کشورها است و کشورهایی که برای سرمایه گذاری در ایران تلاش می کنند، آن را می دانند.
ساختار اقتصاد ما ، یک ساختار مقاومتی است و بر این اساس بر صنایع داخلی و ملی متمرکز هستیم.
امروز ما حق انتخاب به ویژه در موضوعات سرمایه گذاری و سرمایه گذار داریم.
یک هفته قبل الیزابت گیگو در محل اصلی کمیسیون روابط خارجی پارلمان فرانسه حاضر شد و گفت که با مدیر شرکت پژو در سفارت فرانسه در تهران ملاقات کرده است.
این اظهارات خانم گیگو نشان از مذاکرات بین ایران و شرکت پژو دارد.
هنگامی که به او گفتم ما برای شکست این مذاکرات تلاش می کنیم، از این موضع من بسیار شگفت زده و متعجب شد.
به او توضیح دادم، شرکت پژو ایران را در وقت نیاز به آن تحت فشارهای آمریکا ترک کرد واکنون ما مجبور نیستیم به آن پاداش بدهیم، ما اکنون گزینه های مختلفی داریم و می توانیم انتخاب کنیم ، ما می توانیم به جای پژو با شرکت هایی مانند فولکس واگن، مرسدس بنز، فیات و غیر این ها کار کنیم.
علاوه بر این، اکنون بین شرکت های ایرباس و بوئینگ برای انعقاد قرارداد تجاری با ایران درگیری و مسابقه وجود دارد.
حق مجازات شرکت هایی که ایران را در زمان بحران ترک کردند، اکنون در محاسبات و بررسی های ما وجود دارد، به ویژه این که اکنون وضعیت ما مانند گذشته نیست.
به عنوان مثال، در زمینه ساخت خودرو، ما به پنج میلیون خودرو در سال نیاز داریم و بعداز رفع تحریم ها ما در درجه اول به کیفیت و تخصص های فنی و مهندسی توجه داریم و این موضوع در هر مذاکره ای مورد توجه قرار دارد.
اروپایی ها این بار گفته اند که حتی اگر آمریکایی ها برای تجدید تحریم ها به آنها فشار وارد کنند، از تصمیم خود برای همکاری با ایران عقب نشینی نمی کنند، زیرا با بحران اقتصادی مواجه هستند و به بازارهای ایران نیاز دارند.
الاخبار: پرونده سوریه، به مسیر وین چگونه می نگرید؟
بروجردی: فضاها و شرایط بین المللی فرق کرده است، همه و در راس آنها آمریکا بر مشارکت ایران در مذاکرات وین اصرار دارند.
حقیقت این است که سعودی ها تنها مخالف مشارکت ایران در مذاکرات وین هستند اما هیچ طرفی به جیغ زدن های آنها اهمیتی نمی دهد.
ما برخی موضوعات را در مذاکرات گذشته وین وارد کردیم مانند حق ملت سوریه در تعیین سرنوشت و آینده نظام و رییس جمهوری کشورشان و بیشتر نظرها و آرای خود را هم در بیانیه پایانی نشست وین درج کردیم.
غرب نسبت به پرونده سوریه دچار تناقض شده است، از یک سو می خواهد همراه و همدوش همپیمانان خود در منطقه مانند ترکیه ، سعودی و قطر باشد و از سوی دیگر نگران گسترش تروریسم است.
براین اساس دیدیم ، هنگامی که روسیه در جنگ علیه تروریسم در سوریه وارد شد ، آمریکا نتوانست اعتراضی کند زیرا اقدام روسیه با قطعنامه های بین المللی سازگاری و انسجام داشت.
فکر می کنم آنچه در پاریس ( تجاوزهای تروریستی) رخ داد، غرب را وادار می کند که در مبارزه با تروریسم جدی تر باشد و معتقدم تنها واکنش پیش روی فرانسوا اولاند هم مبارزه جدی با تروریسم است.
الاخبار: همپیمانی ایران و روسیه راهبردی و یا به دلیل یکی شدن منافع است؟
بروجردی: بحران سوریه دیر و یا زود تمام می شود و تروریست ها به کشورهایی باز خواهند گشت که از آنجا به سوریه آمده اند.
بیش از پنج هزار تروریسم با اصالت روس در سوریه هستند.
اکنون این سئوال مطرح است، آیا برای مسکو مبارزه با این تروریست ها در داخل سوریه و یا در داخل روسیه کدام بهتر است؟
بعداز سقوط اتحاد جماهیر شوروی، جهان از مرحله دو قطبی خارج شد و آمریکا تصور کرد که به تنها قطب وپلیس جهان تبدیل شده است.
اما کشورهایی مانند چین ، هند، ایران و روسیه با این اندیشه مخالفت کردند.
بنابراین منافع، دلیل نزدیک شدن این کشورها به یکدیگر برای مقابله با آمریکا بود.
در این صورت روابط با روسیه بزرگتر از توافق در موضوع سوریه است و این می تواند زیرساختی برای ائتلاف ها در آینده باشد.
الاخبار: آِیا دریافت موشک اس 300 در این چارچوب قرار دارد، آیا در چارچوب گشودن افق های جدید برای همکاری بین روسیه و ایران است؟
بروجردی: موشک اس 300 به نمادی برای مداخله آمریکایی و اسراییلی در روابط بین ایران و روسیه تبدیل شده است.
این موشک مانند گذشته دارای اهمیت نظامی نیست، ما موشک « عماد» را آزمایش کرده ایم که می تواند جایگزین اس 300 با ویژگی ها مختلف باشد.
اهمیت دریافت اس 300 برای ایران ، می تواند اشاره ای برای تمایل روسیه به تقویت روابط با تهران باشد.
الاخبار: آخرین اطلاعات از سرنوشت غضنفررکن آبادی سفیر سابق ایران در لبنان بعداز مفقود شدن در فاجعه منا چیست؟
بروجردی: تاکنون به نتیجه ای نرسیده ایم اما موضوع را پیگیری می کنیم.
موضع ما این است، تا زمانی که سعودی ها نتوانند درگذشت آقای رکن آبادی را ثابت کنند، فرضیه ما ربوده شدن وی در عربستان است.
الاخبار: آگر فرضیه ربوده شدن رکن آبادی درست باشد ، ایران چگونه برخورد خواهد کرد؟
بروجردی: تا امروز روابط خوبی با سعودی ها وجود ندارد، ما از روش سعوددی ها در کشتار ملت یمن و نابود کردن زیر ساخت های این کشور متاسف هستیم.
تجاوز سعودی ها علیه یمن حتی از تجاوز دشمن صهیونیستی علیه فلسطین بزرگتر است.
مشکل ما با سعودی ها فقط فاجعه منا نیست، ما اقدامات آنها در یمن و روش های جنایتکارانه آنها و ارتکاب کشتارعلیه ملت یمن را محکوم می کنیم.
جنایات سعودی ها ما را یاد کشتارهای صدام می اندازد و از آنها می خواهیم در باره سرنوشت صدام تامل کنند و آن را فراموش نکنند.