انفعال سیاست خارجی ایران به سعودیها جرأت رفتار خشن با حجاج ایرانی را داد
به گزارش خبرگزاری بسیج، دکتر محمد ودود حیدری، درباره مراسم حج در سال ۹۵ و مرگبارترین رویداد تاریخ حج که سال گذشته اتفاق افتاد، اظهار داشت: در سال جدید، موضوع حضور مردم در مناسک حج قابل طرح و بحث است؛ با توجه به حوادث دلخراش حج در سال گذشته، اینکه به لحاظ فقهی «مردم باید به حج بروند یا خیر و تحت چه شرایطی» به عهده علما، مراجع تقلید و بزرگان دینی است؛ گرچه اظهار نظر سیاسیون در این حوزه درست نیست، اما مسلماً آنچه باید در نظر گرفته شود حفظ شأن و عزت ملی مردم است که در اسلام نیز به آن تاکید شده و جزء اصول اسلامی محسوب میشود.
مدیر عامل بنیاد تبیین اندیشههای حضرت امام خمینی(ره) در دانشگاهها، افزود: متاسفانه طی سالهای گذشته، سعودیها با مشاهده عملکرد انفعالی در سیاست خارجی ایران، به خود جرأت دادند با حاجیان ایرانی بسیار بد رفتار کنند.
انفعال سیاست خارجی ایران علت عکسالعملهای تند سعودیها
وی با اشاره به اینکه سعودیها به عنوان بازوان آمریکا در منطقه عمل میکنند، گفت: هرگز سیاست خارجی رژیم سعودی با مواضع انقلاب اسلامی سازگاری نداشته است اما در یکی دو سال گذشته، انفعال سیاست خارجی در ایران باعث شده همواره شاهد عکسالعملهای تند از طرف سعودیها باشیم؛ رفتارهای خشن آنها با حجاج ایرانی در مناسک حج ۹۴، طی چهار دهه گذشته بیسابقه بوده است.
ودود حیدری، ادامه داد: سعودیها در سالهای گذشته به خود اجازه و جرأت بد صحبت کردن با ایرانیان را نمیدادند اما طی دو سال گذشته بارها به ملت ایران را توهین کردهاند؛ از جمله در واقعه تجاوز به دو نوجوان ایرانی و واقعه اسف بار سقوط جرثقیل و حادثه منا.
این عضو بسیج جامعه پزشکی، با بیان اوج جسارت سعودیها و دریغ از یک عذرخواهی کوچک، گفت: نزدیک به پانصد نفر از حجاج ایرانی و قریب به هفتهزار نفر از حاجیان کشورهای اسلامی در واقعه منا کشته شدند که اگر نگوییم به علت خیانت سعودیها، حداقل میتوانیم بگوییم با بیتدبیری سعودیها این اتفاق افتاد؛ اما حتی حاضر نمیشوند یک عذرخواهی کوچک کنند و اکنون نیز میبینیم به صورت پیشدستانه شرط و شروطی برای تداوم حج با ایران قائل میشوند.
لزوم حفظ سه اصل «عزت، حکمت و مصلحت» در سیاست خارجی
وی افزود: در چنین شرایطی به نظر بنده باید در نوع حضور در حج بازنگری شود؛ گرچه به جا آوردن مناسک حج، یک فریضه الهی است اما مردم نیز توقع دارند در مذاکراتی که بین دو کشور انجام میشود، شأن ملیشان حفظ شده و سه اصل «عزت، حکمت و مصلحت» در سیاست خارجی که جزء تدابیر رهبری است، ضایع نشود.
ودود حیدری، بار دیگر با یادآوری اینکه سه اصل گفته شده در دولت یازدهم خدشهدار شده است، تاکید کرد: مسئولان سازمان حج و زیارت باید قاطعانه و به نحوی مذاکرات با سعودیها را پیش ببرند که حضور در حج، همراه با حضور عزتمندانه توأم با امنیت و آسایش زائران باشد، در غیر اینصورت مردم انگیزههایشان را برای حضور در این فریضه الهی را از دست میدهند.