مرتضی تمدن استاندار سابق تهران در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری بسیج در واکنش به اظهارات چندی قبل شمخانی مبنی بر اینکه هیات نظارت بر برجام طی سال جاری فقط یک جلسه تشکیل داده، اظهار داشت: در این باره 3 موضوع به ذهنم می رسد که مطرح می کنم؛ موضوع اول اینکه برجام به قدری لایه های پنهان دارد که برای اعضای کارگروه نظام امکان ندارد که بتواند به این لایه های پنهان اشراف داشته باشد، لذا نمی تواند به طور صریح و شفاف تصمیم گیری بکند. لایه های پنهان برجام تاکنون برای کسی شفاف نشده و در واقع جعبه سیاه برجام تاکنون برای کسی باز نشده است.
تمدن افزود: موضوع دوم اینکه چیزی که عیان است چه
حاجت به بیان است! آمریکا به صورت یکطرفه تمام تعهداتش را زیر پا می گذارد و
علنا کارشکنی می کند. مقام معظم رهبری فرمودند ما به اینها
اعتماد نداریم و به اینها نمی توان اطمینان کرد و امروز کاملا مشهود است که دیگر
انگیزه ای برای آن کارگروه بافی نمی گذارد که بخواهند موضوع را پیگیری کنند. وقتی آنها به مجامع بین المللی و به تعهدات بین المللی اعتنا نمی کنند، حالا به این
هیات نظارت اعتنا خواهند کرد؟ چه چیزی باید نظارت شود؟ نظارت برای زمانی است که
دوطرف در انجام تعهداتشان تاخیری داشته باشند، الان که یک طرف آمریکا و متحدینش
باشند عملا دارند به صورت آشکار تعهداتشان را زیر پا می گذارند و خودشان رسما در حال اعلام این مساله هستند.
وی در تشریح سومین موضوع درباره هیات نظارت بر برجام و عدم برگزاری جلسات آن طی سال جاری اظهار داشت: سومین موضوع سیاست دست اندرکاران و تیم مذاکره کننده ایرانی است ترجیح می دهند به صورت سربسته و محرمانه مسایل را پیگیری کنند و اصرار بر این روش دارند. خیلی دوست ندارند دیگران وارد این حریم شوند، لذا روش طرف ایرانی تنها مبتنی است بر مذاکره، صحبت و توافق پشت درهای بسته.
استاندار سابق تهران ادامه داد: ملاقات های پی در پی که الان دارد صورت می گیرد، اغلب 2 نفره، به دور از اطلاع افکار عمومی و اغلب به صورت مبهم و پنهان انجام می شود و کسی اطلاع ندارد که در آنجا چه خبر است. برای هیات نظارت بر برجام دیگر جای انگیزه نمی ماند که بخواهد ورود به این چرخه بکند چون ترجیح داده طرف ایرانی مستقیم و به صورت محرمانه مسایل را با گفت و گوهای 2 نفره پیگیری کند.
تمدن با بیان اینکه عایدات برجام بزرگترین سوال ملت ایران از تیم مذاکره کننده است، خاطرنشان کرد: هنوز ملت ایران از جزییات
این تفاهم اطلاعی پیدا نکردند. جالب است که طرف های غربی و آمریکایی به ملت هایشان هر آن چیز را که توافق شده، مطرح می کنند اما ملت
ایران همچنان نامحرم هستند.
وی برجام را دارای پیوست محرمانه ای دانست که باید پاسخ همه سوالات را در آن جست و جو کرد.
استاندار سابق تهران با اشاره به آغاز به کار مجلس دهم و با تاکید بر اینکه یکی از بزرگترین مسئولیت ها و ماموریت های مجلس جدید، پیگیری چرایی عدم برگزاری جلسات هیات نظات بر برجام است، از نمایندگان مردم درخواست کرد پیگیر سوالات ذیل باشند: چرا نظارت بر برجام متوقف شده است؟ چرا در پیگیری توقف به وجود آمده است؟ چرا پیگیری ها و نظارت ها به صورت فردی و در چارچوب سلیقه ای اعمال می شود؟ اینها سوالاتی است که نمایندگان ملت باید ازز اعضای هیات نظارت بر برجام جویا شوند.
تمدن در پایان گفت: به نظر من ملت ایران پاسخ درست را گرفته است؛ مردم یقین کردند که آمریکایی ها هیچگاه به آن چیزی که در برجام به ظاهر مطرح شد، عمل نخواهند کرد؛ لذا ما باید همان رهنمودهای رهبری را در دستور کار خودمان قرار بدهیم، برویم به سمت اینکه روی پای خودمان بایستیم و اقتصاد مقاومتی را تحقق ببخشیم.