با به‌ کارگیری علم فیزیک پزشکی؛

پیاده‌سازی اعمال پزشکی بر روی مُدل‌های مصنوعی منجر به کاهش هزینه‌ها می‌شود

یک عضو هیأت علمی گروه فیزیک و موسسه پزشکی، گفت: در دانشگاه‌های علوم پزشکی بیشتر به مباحث بالینی پرداخته می‌شود اما اگر به رشته‌های پایه که بنیان و اساس سایر رشته‌هاست توجه کافی شود، می‌توان جلوی هزینه‌های اضافی را گرفت.
کد خبر: ۸۶۹۹۱۸۵
|
۰۲ تير ۱۳۹۵ - ۰۹:۵۵

به گزارش سرویس بسیج جامعه پزشکی خبرگزاری بسیج، محمدرضا دیوبند، درباره کاربرد فیزیک در مباحث پزشکی و دستاوردهای جدید آن گفت: در زمینه هوش مصنوعی، مدل‌هایی شبیه مغز را در اشل خیلی کوچک‌تر طراحی کرده‌ایم که بیشتر در زمینه ارزیابی مُدل‌های مصنوعی جهت پیشگویی و پیش‌بینی به کار می‌رود.

 

این متخصص فیزیک پزشکی گفت: در جستجوی این هستیم که از مُدل‌های ساخته شده برای یک سری کارهایی که در پزشکی انجام می‌شود بهره ببریم تا دقت کار افزایش و هزینه‌ها کاهش یابد.

 

وی با اشاره به دامنه وسیع کاربرد فیزیک در علم پزشکی، ادامه داد: می‌توان قبل از اینکه اجرای پزشکی، آزمایشگاهی و یا می‌دانی داشت، اعمال پزشکی با هزینه بسیار کمتر روی مدل پیاده سازی شود و درصورت مناسب بودن آن عمل پزشکی، سپس بر روی انسان انجام شود.

 

دیوبند، در مقایسه سطح ایران نسبت به کشورهای پیشرفته در زمینه فیزیک پزشکی، تصریح کرد: ما پیشرفت‌های خوبی داشتیم اما نسبت به کشورهای توسعه یافته، عقب‌تر هستیم؛ ایران در مقایسه با کشورهایی که در منطقه و حتی در آسیا هستند وضعیت بدی ندارد.

 

این عضو هیأت علمی گروه فیزیک و موسسه پزشکی ادامه داد: در حال حاضر بیشترین کاری که در کشور ما انجام شده در زمینه رادیوتراپی است، کاربرد پرتو‌ها در امر پزشکی برای درمان و تشخیص به کار می‌رود و از روش‌های تشخیصی پرتو‌شناسی مثل تصویربرداری سی‌تی‌اسکن، رادیولوژی، دیجیتال رادیوگرافی استفاده می‌شود؛ گفتنی است ما در زمینه بکارگیری تجهیزات پرتویی در تشخیص و درمان وضع خوبی داریم.

 

وی متذکر شد: شاید از نظر تکنولوژی درمانی نسبت به کشورهای پیشرفته عقب‌تر باشیم اما درمیان کشورهای منطقه، از نظر علمی، جایگاه مقالاتمان بسیار خوب است.

 

کاهش هزینه‌ها با استفاده از علم فیزیک پزشکی


دیوبند، در ادامه بار دیگر به کاهش هزینه‌ها با استفاده از علم فیزیک پزشکی اشاره کرد و افزود: همواره دغدغه رهبری پایین آوردن هزینه‌ها و حرکت در راستای اقتصاد مقاومتی بوده است و از این رشته که جزء علوم پایه پزشکی است می‌توان برای تبیین منویات رهبری بهره برد اما متاسفانه کمتر به آن‌ها توجه شده است.

 

این عضو هیأت علمی گروه فیزیک و موسسه پزشکی تصریح کرد: در دانشگاه‌های علوم پزشکی بیشتر به مباحث بالینی پرداخته می‌شود اما اگر به همین رشته‌های پایه که بنیان و اساس سایر رشته‌هاست توجه کافی شود، می‌توان جلوی هزینه‌های اضافی را گرفت.

 

وی گفت: طبیعتاً قبل از اینکه مداخله پزشکی و یا آزمایشاتی انجام شود و نهایتا نتیجه موثری هم گرفته نشود، در بسیاری از موارد، مُدل سازی می‌تواند کمک کند تا آنچه را که ما مدنظر داریم ابتدا با هزینه‌های بسیار کمتر در مُدل، پیاده‌سازی و بعد وارد مرحله آزمایشگاهی شود.

 

دیوبند، به سرمایه‌گذاری و تجمیع علوم پایه مانند فیزیک پزشکی اشاره کرد و گفت: این یک راهکار هست ولی اخیرا در دانشکده‌های علوم پزشکی و فناوری‌های نوین، تحقیقاتی دراین باره شده است که هنوز به طور کامل عملیاتی نشده و کارایی ندارد؛ اما درصورت سرمایه گذاری، فیزیک پزشکی هدفمند می‌شود.

 

برجام در رادیوتراپی خللی وارد نکرده است

با توجه به اینکه این عضو هیأت علمی، در زمینه رادیوتراپی نیز متخصص بوده و رادیوتراپی بخشی از بکارگیری دانش هسته‌ای در پزشکی است، در پاسخ به سوالی مبنی بر تاثیرات برجام بر رادیوتراپی نیز پاسخ داد: در بحث پزشکی، برجام مشکل خاصی برای ما ایجاد نکرده است؛ قبل از برجام نیز در امور پزشکی با همکاری سازمان وزارت علوم، یک سری فعالیت‌ها انجام می‌شد که هم‌اکنون نیز در حال انجام است؛ رادیوتراپی جزء علومی است که کاربردهای پزشکی و عمومی دارد و خیلی وارد مباحث هسته‌ای نمی‌شود.


وی تنها به این موضوع اشاره کرد که در بخش‌هایی، منابع پرتو و فیزیک هسته‌ای در امور درمان و تشخیص کاربرد دارد و واردات منابع پرتو قبل از برجام دارای مشکلاتی بود که اکنون تاحدودی رفع شده است.

ارسال نظرات
آخرین اخبار