نقش موثر مساجد در پیشگیری از آسیب های اجتماعی/ بودجه مساجد افزایش یابد
دکتر مجید ابهری آسیب شناس و پژوهشگر اجتماعی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری بسیج در رابطه با نقش مساجد و روحانیت در کاهش آسیب ها و معضلات اجتماعی اظهار داشت: مساجد به عنوان اصلی ترین سنگر آموزش و ترویج باورهای دینی از صدر اسلام تا کنون نقش موثری در زمینه فرهنگ سازی و توسعه ارزش های معنوی داشته است.
وی با بیان این مطلب افزود: در این میان روحانیون به عنوان پیش قراولان و آموزگاران روحی و معنوی جامعه همواره ارتباط مستقیمی با مردم داشته و به خاطر اعتماد اجتماعی به آنها همواره در جایگاه آموزگار، مشاور و روحانی نقش های خود را ایفا کرده اند.
این رفتار شناس اجتماعی خاطر نشان کرد: متاسفانه از نظر مالی مساجدکمک چندانی دریافت نکرده و مساعدت های مالی ساکنان محلی و کسبه و مومنان این مراکز فرهنگی را اداره می کند و بودجه ناچیزی نیز به آنها تعلق می گیرد درحالیکه اگر بودجه فرهنگی قابل توجهی به مساجد اختصاص یابد و هیئت امنای مساجد از متخصصان، فرهنگیان و باورمندان هر منطقه ای تشکیل شوند می توان امیدوار بود که در کنار مدارس، مساجد نیز محل آموزش های مختلف گردد.
دکتر ابهری با اشاره به نقش والدین در این رابطه تصریح کرد: والدین به عنوان اصلی ترین الگوهای تربیتی اگر فرزندان خود را از کودکی به همراه خود به مساجد ببرند آنها نیز این روحیه حسنه را به عنوان روش تربیتی ادامه خواهند داد.
وی گفت: متاسفانه بخشی از جامعه ما فقط در مراسم ختم و یا ترحیم وارد مساجد شده و دیگر حضوری از آنها در این مکان مقدس دیده نمی شود. تدوین بودجه های قابل توجه و اجرایی برای مساجد در شرایط حاضر که مردم نیز درآمد مناسبی برای کمک به اینگونه محافل ندارند می تواند مسجد را احیا و تقویت کند.
پژوهشگر اجتماعی خاطر نشان کرد: در زمینه پیشگیری از آسیب های اجتماعی با توجه به گستردگی مساجد می توان امیدوار بود. در بخش پیشگیری از اعتیاد ، مبارزه با معتادان و همچنین آموزش مهارت های زندگی و اجتماعی به نوجوانان و جوانان مخصوصاً در ایامی مانند محرم و ماه مبارک رمضان می توان امیدوار بود.
دکتر ابهری تاکید کرد: باید اهرم های پیشگیری موثر مانند امر به معروف و نهی از منکر به عنوان موثرترین مکانیزم مقابله با آسیب های اجتماعی در مساجد رونق بگیرد. حضور روحانیون متخصص با توجه به تسلط آنها به علوم روز می تواند برای هر محله و منطقه ای سودمند باشد؛ یعنی هر مدرسه یک روز در هفته دانش آموزان خود را به مساجد برده و یا از روحانیون دعوت کنند که به عنوان مشاور فرهنگی و دینی در مدارس حضور یافته و احکام و ارزش های معنوی را به فرزندان جامعه آموزش دهند.
پژوهشگر اجتماعی بیان داشت: تقویت بنیه مالی مساجد می تواند برای برگزاری مراسم تهیه جوائز، برگزاری اردوهای فرهنگی و رفاهی و مسابقات مختلف در هر محله و منطقه باعث ایجاد جذابیت برای نوجوان و جوانان گردد.
رفتار شناس اجتماعی در پایان عنوان کرد: ایجاد پیوند بین خانواده، مدرسه و مسجد می تواند مثلث مقابله با تهاجم فرهنگی را ایجاد کرده و در شرایط دشوار حاضر که شبکه های ماهواره ای و فضای مجازی همچون سونامی گسترده باعث انتقال ویروس های فرهنگی به جامعه می گردد با آنها مقابله نمایند.