۲۵ / تير / ۱۴۰۴ - 16 July 2025
22:16
کد خبر : 9093114
۰۸:۱۵

۱۳۹۷/۱۰/۰۴

مروری کوتاه بر زندگی نامه آیت الله شاهرودی

آیت‌الله‌ العظمی هاشمی شاهرودی در سالهای تحصیل‌ و تدریس‌، فعالیتهای سیاسی بسیاری را پدید آورده‌ است‌.
به گزارش خبرگزاری بسیج از یزد، آیت‌الله سید محمود هاشمی‌شاهرودی در سال ۱۳۲۷ در نجف به دنیا آمد.
پدرش آیت‌الله سید علی هاشمی‌شاهرودی و مادرش دختر مرحوم آیت‌اللّه سید على مددى موسوى قائینى از علمای خراسان بود.
او در ۱۴ سالگی به‌دست آیت‌الله العظمی خویی معمم شد.
آیت‌الله هاشمی شاهرودی درگذشت (+زندگینامه)

مسئولیت‌ها
او در سال ۱۳۷۳ به جای محمدی گیلانی به عضویت شورای نگهبان منصوب شد.
آیت‌الله هاشمی‌شاهرودی از سال ۱۳۷۸ به مدت یک دهه رئیس قوه قضائیه بود و جای خود را در شورای نگهبان به آیت‌الله یزدی داد.
پس از پایان خدمت در قوه قضائیه، مجدداً در مرداد ۱۳۸۸ به جای آیت‌الله لاریجانی به عضویت شورای نگهبان منصوب شد.
وی در سال ۱۳۹۶ به‌عنوان رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام انتخاب شد.
آیت‌الله هاشمی همچنین نایب رئیسی مجلس خبرگان، رئیس هیأت عالی حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سه‌گانه را به عهده داشت.

دوران جنگ تحمیلی
در سال ۱۳۶۱ رئیس جمهوری وقت با پیگیری و استفاده از ظرفیت روحانیت مبارز عراق بخصوص آیت‌الله سید محمدباقر حکیم و آیت‌الله هاشمی‌شاهرودی با تنظیم اساسنامه‌ای تشکل مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق را راه‌اندازی کردند.
هاشمی‌شاهرودی عضو هیأت مؤسس و اولین رئیس مجلس اعلا بود.

مبارزات انقلابی
آیت‌الله هاشمی‌شاهرودی پس از تبعید امام راحل به نجف اشرف، در زمره شاگردان ایشان درآمد و قبل از تبعید امام، رابط شهید صدر با ایشان شد.
در جریان مبارزات انقلابی رژیم بعث در سال ۱۳۵۲ با هجوم به حوزه نجف، وی به‌همراه جمعی دیگر از فضلای حوزه دستگیر و شکنجه شد.
آیت‌الله هاشمی‌شاهرودی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با درخواست شهید صدر از عراق خارج شد و پس از رفتن به کویت، از آنجا به ایران مهاجرت کرد.
او پس از ورود به ایران به محضر امام خمینی رفت و مسئولیت هماهنگی میان حوزه‌های علمیه نجف و امام خمینی (ره) را به‌عهده گرفت.
 
فعالیت‌های علمی و فرهنگی‌
آیت‌الله العظمی هاشمی شاهرودی (مد ظله) تاکنون فعالیت‌های بسیاری را در زمینه‌های علمی و فرهنگی به انجام رسانده است. در یکی از دیدار‌های اعضاء مجلس اعلای عراق، امام خمینی (ره) با توجه به شناخت خود، از ایشان می‌خواهد که تدریس در حوزه علمیه قم را بر هر کاری ترجیح دهد و به تربیت طلاب مستعد در زمینه‌های علمی و اخلاقی بپردازد. معظم له نیز با ورود به ایران ـ. در فروردین ۱۳۵۸ ـ. به تدریس درس خارج فقه و اصول می‌پردازد که این تدریس تا هم اکنون نیز ادامه دارد و طلاب بسیاری از محضر ایشان بهره‌مند شده‌اند. ویژگی درس ایشان دقت فراوان، تسلط بر مباحث و نوآوری در زمینه‌های متعدد و مختلف علمی است.
آیت الله العظمی هاشمی شاهرودی (مد ظله) ریاست دو کنگره مهم نقش زمان و مکان در اندیشه امام خمینی (ره) و نخستین کنگره دایرة المعارف فقه اسلامی را بر عهده داشت که هر دو کنگره با استقبال بزرگان و فضلاء حوزه و دانشگاه و اندیشمندان خارجی و داخلی مواجه شد.
از خدمات دیگر ایشان، ریاست مؤسسه دایرة‌المعارف فقه اسلامی با حکم مقام معظم رهبری است. مقام معظم رهبری در حکم خود، خطاب به ایشان می‌فرماید: «جناب عالی را که چهره درخشانی در علم و عمل بوده و بحمدالله از مقام والایی در فقه و علوم مرتبط با آن برخوردارید، برای انجام این اقدام بزرگ، شایسته دانسته و مسؤولیت ایجاد و اداره مؤسسه‌ای برای تهیه این دایرة المعارف را به جناب عالی محول می‌کنم».

تالیفات
از آیت‌الله العظمی هاشمی شاهرودی (مد ظله) مقالات فراوانی در فصلنامه فقه اهل بیت (علیهم السلام) به چاپ رسیده است. همچنین وی در زمینه‌های گوناگون کتاب‌هایی منتشر کرده است که برخی از آن‌ها به شرح زیر است‌:
۱ ـ. بحوث فی علم الاصول (تقریرات درس‌های اصول شهید صدر در ۷ جلد)
۲ ـ. کتاب الخمس (۲ جلد)
۳ ـ. مقالات فقهیه‌
۴ ـ. قاعده فراغ و تجاوز
۵ ـ. حکومت اسلامی‌
۶ ـ. جهان بینی اسلامی‌
۷ ـ. تفسیر موضوعی بخشی از نهج البلاغه‌
۸ ـ. تفسیر آیه «مودت ذی القربی»
۹ ـ. بحوث فی الفقه الزراعی
۱۰ ـ. محاضرات فی الثورة الحسینیة‌
۱۱ ـ. الصوم، تربیة و هدایة‌
۱۲ ـ. کتاب الاجارة (۲ جلد)
۱۳ ـ. کتاب الزکاة (۴ جلد)
۱۴- کتاب المضاربة
۱۵- قراءات فقهیه معاصره (۲ جلد)
۱۶- بحث‌هایی پیرامون اصول فقه
۱۷- درسنامه اصول فقه
۱۸- رساله توضیح المسائل
۱۹- مناسک حج فارسی وعربی
۲۰ – الصوم مسائل وردود
۲۱- پرسش‌ها وپاسخ‌هایی پیرامون روزه
۲۲- الصراط (اجوبه الاستفتاءات)
۲۳- کتاب الحج
۲۴- اضواء و آراء (۳ جلد)
۲۵- منشور قضاء
۲۶- صحیفه عدالت (۸ جلد)
و...
 
فعالیت‌های سیاسی‌
آیت‌الله العظمی هاشمی شاهرودی در سال‌های تحصیل و تدریس، فعالیت‌های سیاسی بسیاری را پدید آورده است. در پی یورش مزدوران رژیم صدام به علما و اندیشمندان در سال ۱۹۷۴ میلادی، آیت‌الله العظمی هاشمی شاهرودی به زندان افتاد و شکنجه‌های فراوان بدنی و روحی را به جان خرید. او در پی تظاهرات مردم عراق پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام (ره)، بویژه در نجف، و در گرامیداشت این پیروزی، تحت پیگرد رژیم بعث قرار گرفت و به سفارش شهید صدر (ره) به وطن خود بازگشت تا وکالت عام شهید صدر و نمایندگی او را نزد امام خمینی (ره) بر عهده گیرد.
او با ورود به ایران به خدمت امام خمینی (ره) مشرف شد و با موافقت ایشان، رابط امام (ره) و شهید صدر (ره) شد و پیام‌های علمی نجف را به سمع امام (ره) می‌رساند. او با دستور آیت‌الله العظمی خامنه‌ای که در آن زمان با حکم امام (ره) مسؤولیت نهضت‌های اسلامی را بر عهده داشت، تشکیلاتِ جامعه روحانیت مبارز و مجلس اعلی عراق را به راه انداخت و آن را مدیریت و سازماندهی کرد.
او که به دستور امام (ره) تدریس و بررسی مسائل فقهی، بویژه احیای فقه حکومتی استوار بر ادله استنباط جواهری را بر عهده داشت، در طول سالیان انقلاب از هیچ کوششی در جهت اعتلای انقلاب اسلامی ایران، دریغ نورزید.
آیت الله العظمی هاشمی شاهرودی سال‌ها از اعضای فق‌های شورای نگهبان بود ودر این نهاد مقدس به خدمت اشتغال داشت تا اینکه با حکم مقام معظم رهبری به ریاست قوه قضائیه منصوب شد. او در طول مسؤولیت خود در قوه قضائیه، خدمات بسیاری را انجام داد که توسعه قضایی، تسریع در رسیدگی به پرونده‌ها و ایجاد ارتباط مردمی از جمله آنهاست. پس از مسئولیت در قوه قضایه حضرت آیة الله العظمی هاشمی شاهرودی با شروع مجدد درس‌های فقه و اصول خود در شهر مقدس قم در کنار فعالیت‌های مؤثر سیاسی و استمرار خدمات شایان خود به نظام مقدس اسلامی، مسئولیت خطیر مرجعیت دینی را نیز بر عهده گرفت.

برخی مناصب سیاسی واجتماعی
عضو مجمع جهانی اهل بیت (علیهم السلام)

عضو مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی

رییس ومؤسس مؤسسه دائرة المعارف فقه اسلامی بر مذهب اهل بیت (علیهم السلام)

عضو ونائب رئیس مجلس خبرگان رهبری

عضو ونائب رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم

عضو فق‌های شورای نگهبان

رئیس هیئت عالی حل اختلاف وتنظیم روابط قوای سه گانه

انتهای پیام/

گزارش خطا
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید