فرار مغزها بزرگترین معضل جامعه نخبگان کشور
با پیروزی انقلاب اسلامی ایران ، استان فارس نیز همپای سایر نقاط کشور ، پیشرفت های محسوسی در عرصه های گوناگون صنعتی ، علمی ، پزشکی ، فرهنگی ، عمرانی ، امور زیر بنایی و کشاورزی را تجربه کرده است .
استان فارس با وسعت حدود 124 هزار کیلومتر مربع حدود 4 میلیون و 600 نفر جمعیت دارد و به دلیل پتانسیل های بالقوه و بالفعل پزشکی ، پزشکان حاذق، تکنولوژی بروز از جایگاهی برتر در حوزه پزشکی برخوردار است .
به مناسبت ایام نورانی دهه فجر انقلاب اسلامی به گفتگو با احمدرضا قاسمی، رئیس سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری استان فارس نشستیم که در ادامه خواهید خواند.
نقش مردم در این انقلاب و پیشبرد آن از نظر شما چگونه بوده است؟
قاسمی: ملتی که برای اهداف عالیه انقلاب کردند، امروز پس از چهار دهه از عمر پربرکت انقلاب اسلامی انتظار دارند که برخی از چالش ها و مسائل زندگی آن ها مرتفع گردد. بدیهی ست که دشمن مسئله اقتصادی را پاشنه آشیل ایران اسلامی دانسته و از این طریق درصدد است تا با تحریک برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس و همسایگان ما و همچنین سرمایه گذاری بر روی عوامل فریب خورده و ساده لوح داخلی هم برای رسیدن به اهداف خود استفاده نموده تا کشور را تحت فشارهای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و علمی خود قرار دهد و مردم را نسبت به انقلاب، ارزش ها و دستاوردهای آن دلسرد نماید.
** دشمنان این مرز و بوم همیشه و با هر ترفندی سعی بر منحرف کردن انقلاب دارند و مردم را از انقلاب دور نمایند، نظر شما چیست؟
این یک امر بدیهی ست که مردم نسبت به گذشته هوشیارتر و آماده تر هستند و خیال باطلی بیش نیست که این انقلاب از اهداف و جدیت خود و پشتوانه مردمی اش که بسیار متفاوت از سایر انقلاب های دنیاست، کوتاه بیاید و علت آن روح، اعتقاد و تدینی ست که در رگ های آن جاری می باشد.
** مهم ترین معضل امروز کشور از نظر شما چیست؟ برای حل آن چه راه حلی را پیشنهاد می کنید؟
طبق تاکیدات مقام معظم رهبری در چند سال اخیر در حوزه اقتصادی بوده، و رعایت حال مردم در مسئله معیشت بسیار را بسیار مهم دانسته اند و راه حل این موضوع را اقتصاد مقاومتی که ریشه و پایه از درون دارد، می دانند.
در بحث اقتصاد مقاومتی بلاشک اولویت با اقتصاد دانش بنیان است که به معنای اقتصادی با پایه های علمی، اقتصادی که با چرخه تولید علم و گسترش آن مفهوم پیدا می کند و علمی که در اینجا تحصیل می شود، تنها بر مفهوم پول نخواهد بود.
بزرگترین، عظیم ترین و گران بهاترین ثروت، نیروی انسانی متعهد و متخصص است که امروزه در قالب شرکت های دانش بنیان در حوزه های تخصصی گردهم آمده اند تا بتوانند دین خود را به امام راحل، شهدای انقلاب و هشت سال دفاع مقدس ادا کنند.
** چرا شرکت های دانش بنیان آنچنان که باید و شاید پیشرفته نداشته اند؟
قطع به یقین زیرساخت هایی برای شرکت های دانش بنیان لازم می باشد که متاسفانه تاکنون آنچنان که باید و شاید و و درخور این جوانان باشد، مهیا نشده است و این مهم ترین دلیل عدم پیشرفت آنچنانی شرکت های دانش بنیان بوده است.
** به عنوان مسئولی که روزانه با تعداد زیادی از نخبگان و مخترعین سروکار دارید، مهم ترین معضل جامعه نخبگان را چه می دانید؟ علت این مشکلات چه چیزهایی می باشد؟
اگر به درستی به جامعه نخبگان کشور نگاه کنیم، فرار مغزها که یکی از مهم ترین معضلات جامعه علمی کشور می باشد، نه به دلیل عدم باور جوانان به کشور و آرمان های آن است، بلکه ریش در عدم باور و بی توجهی مسئولین به خرد و توان این جوانان منجر به دلخوری و ترک کشور می گردد.
** وظیفه مسئولین و مدیران برای جلوگیری از فرار مغزها و استفاده از ظرفیت این افراد در داخل کشور چیست؟
امروز حمایت و هدایت جوانان ایرانی یک وظیفه و تکلیف می باشد که بر عهده مسئولین و مدیران گذاشته شده است؛ در حالیکه بسیاری از مدیران رفتاری کاملا کاریکاتوری و مصنوعی دارند.
باید با حمایت و هدایت جوانان توانا، متعهد و متخصص ایرانی زمینه های شکوفایی و اعتماد به نفس را در آن ها پرورش داد و به عرصه ظهور رساند.
خیانت بزرگی ست که اگر توانایی ها و فعالیت های این جوانان را در شرکت های دانش بنیان نادیده بگیرند، اگر مسئولی به دلیل منافع شخصی دست رد به سینه جوان ما بزند، خیانت است.
** شما و سازمان مربوطه چه نقشی در رفع مشکلات نخبگان، مخترعین و محققان به ویژه در بحث فرار مغزها و سرخوردگی هایی که برای آنان پیش می آید، دارید؟
تلاش ما در سازمان علمی، پژوهشی و فناوری استان فارس حمایت قاطعانه از جوان ایرانی ست که این حمایت ها در زمینه های مادی و معنوی و ارزش قائل شدن برای آن ها ، برای تخصص و تعهدشان به این مردم و مرز و بوم و حضور در پایگاه های علمی، مراکز رشد، خانه نخبگان و ... می باشد که با حمایت و هدایت سازمان بسیج علمی، حرکت علمی استان را به سوی جلو سکان داری می کند.
اگر مسئولین همدلی و هم افزایی بیشتر در فعالیت ها و کارها داشته و از کار تکی و جزیره ای بپرهیزند، قطعا می توان انتظار یک جهش علمی، تخصصی را در سطح استان، کشور و حتی جهان را داشت.
دهه فجر و فرا رسیدن سالروز پیروزی انقلاب اسلامی، فرصتی مغتنم برای بازخوانی انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن در حوزههای مختلف است .
دستاوردهایی که پردازش آن در چهلمین بهار انقلاب اسلامی با هدف تبیین چشم اندازهای نظام جمهوری اسلامی بیش از پیش احساس می شود .