به گزارس خبرگزاري بسيج از گلپايگان،گلپايگان پايتخت سنگ نگاره هاي ايران در غرب اصفهان قرار دارد که سابقه سکونت در آن به هفت هزار سال قبل میرسد که وجود سنگنگارههای غرقاب گواه و مدرک این ادعا است.
گلپایگان دارای 200 اثر تاریخی و گردشگری است که هر کدام در نوع خود بینظیر بوده و گویای تاریخ کهن این دیار در عرصه تجارت و فرهنگ است که به سفر به این شهر دیدن آنها لذب بخش خواهد بود.
مسجد جامع گلپایگان
مسجد جامع گلپایگان متعلق به دوران سلجوقیان و از مهم ترین و بزرگترین مساجد ایران است که با توجه به تاریخ ساخت آن شاید بتوان گفت معماری ایرانی - اسلامی این مسجد الگویی بوده برای ساخت مسجدهای بزرگ دیگر به ویژه مناطقی که در قلمرو حکومت سلجوقیان بودند.
بازار سنتی گلپایگان
بازار سنتی گلپایگان با دهانهای وسیع و طاق بندی و سقف ضربی آجری سبک بناهای سلجوقی را دارد، چهار سوق از یک طرف روبروی مناره شهر گلپایگان و از طرف دیگر به مسجد جامع شهر راه دارد، نزدیکی بازار و مسجد و نقش آن در جامعه قابل بررسی است، مجموعه بازار سنتی گلپایگان بنابر سبک معماری و موقعیت جغرافیایی و سوابق تاریخی، بیانگر موقعیت تجاری با اهمیت منطقه بودهاست. اهمیت این بنا بیشتر از جهت سبک معماری و موقعیت مکانی که پل ارتباطی بین مناره گلپایگان و مسجد جامع بوده حائز اهمیت است.
مناره سلجوقی یا فانوس شب
مناره سلجوقی گلپایگان یکی از شاهکارهای دوره سلجوقیان است که از بلندترین منارههای قرن پنجم هجری قمری با قدمتی بیش از 900 سال است این اثر تاریخی در برابر عوامل طبیعی مقاوم مانده است.
مناره گلپایگان دارای دو در ورودی است که از سمت شمال و جنوب به بیرون راه دارد، مناره و بازار در دوران سلجوقی همزمان با یکدیگر احداث شدند، اما پس از گذشت سالهای برای احداث خیابان بین این دو اثر تاریخی فاصله افتاده است، از آنجایی که بناهای تاریخی با انگیزه و دلیل خاص بنا میشده و گلپایگان در دوران سلجوقیان یک شهر تجاری و در مسیر عبور جاده ابریشم قرار داشته است این منار برای راهنمایی کاروان تجار احداث شد تا با روشن کردن آتش بر روی آن مسیر راه را به یکدیگر نشان دهند.
سنگ نگارههای گلپایگان
سنگ نگارههای هفت هزار ساله در قسمت شمال غرب شهر با وجود 36 هزار سنگ با نقوش مختلف بزرگترین و کامل ترین کلکسیون آثار تاریخی سنگ نگارههای کشور را تشکیل میدهد و نقوش روی این سنگها دوران کهن زندگی انسان در هفت هزار سال قبل در این شهر را حکایت میکند.
ارگ تاریخی گوگد
ارگ تاریخی گوگد دومین بنای بزرگ خشت و گلی ایران است که در مسیر جاده ابریشم در حدود چهار قرن گذشته بنا شده است، براساس سند مکتوبی که از این بنا موجود است این بنا متعلق به 130 سال پیش است که نشان میدهد نصف بنای ارگ توسط شخصی به نام علیخان به عنوان مهریه به همسرش واگذار شده است و از آن پس به عنوان ارگ علیخانی نامیده شده است، ارگ تاریخی گوگد به شکل مربع و به وسعت شش هزار و 400 متر مربع ساخته شده و دارای چهار برج قرینه زیبا با دیوارهایی سرخ رنگ و ارتفاع 12 متر است.
سد تاریخی گلپایگان
سد گلپایگان نخستین سد مخزنی خاکی و سد مدرن ایران است که سال 26 با ارتفاع 57 متر از سطح زمین با حجم 45 میلیون متر مکعب با هدف جلوگیری از خسارات ناشی از سیل و تأمین آب کشاورزی 6 هزار هکتار از اراضی احداث شده است.
در دریاچه سد گلپایگان ماهیانی همچون سوف، کپور، ماهی سفید رودخانهای و قزلآلا یافت میشود، هر سال در ایام نوروز محل اصلی سد برای دیدن گردشگران و مسافران از این محل باز است.
قلعه 3 هزار ساله وداغ
یکی از قدیمی ترین قلعههای استان در محله وداغ گلپایگان قرار دارد این قلعه عظیم خشتی بر روی تپه بنا شده است که طبق آخرین کاوشهای باستان شناسی قدمت آن سه هزار سال است که در سال جاری به شماره 32030 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید، سازههای روی تپه سه برج تقریبا سالم هستند و آثار دیوارهای بین برجها و محل شاه نشین مشخص است.
در قسمت جنوبی قلعه یک حمام خزینه ای دیده میشود که 50 سال قبل مردم از آن استفاده میکردند و کنار حمام یک چاه آب وجود داشته که اکنون مشاهده میشود.
کبوترخانه گلپایگان
یکی از مناطقی دیگری که در شهر گلپایگان ارزش دیدن دارد، کبوترخانههایی است که از خشت و گل ساخته شده است، این بناهای ارزشمند توجه هر گردشگری را به خود جلب میکند و از گذشتههای دور به همت کشاورزان در این محدوده زمینهای زراعی ساخته شدند تا هم پناهگاهی امن برای کبوتران باشد و هم کشاورزان بتوانند علاوه بر رهایی از شر آفت زمینهایشان، از فضولات پرندگان به عنوان کود، استفاده کنند.
روستای تاریخی وانشان گلپایگان
روستای تاریخی وانشان در 12 کیلومتری جنوب گلپایگان و 15 کیلومتری شمال خوانسار قرار دارد، این روستا در دل طبیعت زیبای خود پذیرای آثار و بناهای تاریخی بسیاری است، به دلیل نزدیکی به ارتفاعات داری آب وهوای بسیار خوبی است، نام روستای وانشان به زبان محلی وانشون است.
در آبان ماه سال 1391 غاری قدیمی با بقایای استخوان چندین انسان و ظروف سفال شکسته در کوه تیر روستای وانشان کشف شد که پس از انجام بررسیها توسط میراث فرهنگی استان اصفهان مشخص شد قدمت این روستا به بیش از 3 هزار سال میرسد که حاکی از قدمت و وجود زندگی در زمانهای قدیم در این روستا است.
طعم اصیل کباب و لبنیات
بدون شک با سفر به گلپایگان پایتخت سنگ نگارههای ایران که آوازه کباب و لبنیات آن از دور شنیده شده است میتوان یک گزینه لذت بخش بعد از سفر به اصفهان را تجربه کرد.