به گزارش خبرگزاری بسیج،روزنامه سازندگی درشماره اخیر خود، سه یادداشت را به مسئله «انتخابات» و اظهارات رئیس جمهور در مورد «جمهوریت» اختصاص داده است. سازندگی در یادداشتی به قلم مدیرمسئول آورده است: «رئیسجمهور هفته گذشته، سخنان دلسوزانهای بیان کرد. ایشان به درستی نسبت به احتمال از دست رفتن جمهوریت نظام در صورت تداوم برخی روندها و رویکردها هشدار داد. جمهوریت نظام و اسلامیت آن، 2 رکن اصلی و اساسی جمهوری اسلامی هستند و همانطور که امام نیز برای موضوع تأکید کردند جمهوری اسلامی نه یک کلمه کم و نه یک کلمه بیشتر خواسته ملت بوده و هست.»
در یادداشت دیگری به قلم محمد هاشمی، معاون اجرایی دولت سازندگی آمده است: «وقتی سخن از جمهوریت نظام مطرح میشود، این موضوع ناظر به 2 نکته است هم انتخابی بودن ارکان نظام سیاسی و هم امکان مشارکت مردم در سرنوشت سیاسی خودشان و داشتن حق انتخابهای مختلفی از سوی آنها است.»
هاشمی با بیان اینکه «نهادی برای خروج از بنبست رد صلاحیتها باید تشکیل شود» ادامه داده است: «نگرانیای که چهرههایی مانند رئیسجمهور درباره جمهوریت نظام دارند معطوف به بحث فرصت مناسب و یا متوازن برای گروههای مختلف در انتخابات است تا مردم حق انتخاب داشته باشند.»
همچنین در یادداشت دیگری به قلم عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران آمده است: «رئیسجمهور هفته گذشته موضع گیری قاطعانهای در قبال تهدید جمهوریت نظام و تهی کردن نهاد انتخابات از معنای آن داشت.» و «رئیسجمهور از جایگاه قانون اساسی و جایگاه دفاع از حقوق ملت این کار را انجام داد ... اما نکتهای که وجود دارد این است که در ساختار سیاسی جمهوری اسلامی رئیسجمهور این توان را ندارد که به تنهایی چنین خواستی را پیش ببرد. حتماً نیازمند فشار افکار عمومی از سوی گروههای سیاسی است که بتواند این پروژه را جلو ببرد.»
وی نوشته است: «الان یک پروژه سیاسی پیش روی اصلاحطلبان قرار دارد که باید درباره آن تصمیم بگیرند که چه کنند.» و «حالا فرصت مناسبی برای اصلاحطلبان است که در اقدامی عملی رئیس جمهور را پشتیبانی کنند.»
در ادامه مطلب آمده است: «در این میان برخی احزاب از جمله حزب اتحاد ملت پیشنهاد رفراندوم درباره نظارت استصوابی را به رئیسجمهور مطرح کردهاند. به نظر میرسد این پیشنهاد قابل تأمل است!»
به گزارش کیهان، عضو شورای مرکزی کارگزاران نوشته است: باید «برای مردم به خوبی روشن شود که اگر ما برای نظارت استصوابی خواهان برگزاری رفراندوم هستیم به جهت رد صلاحیت کاندیداهای خودمان نیست بلکه بهدلیل تهدید جمهوریت نظام و بیاثر کردن نهادهای انتخابی است!» مدعیان اصلاحات که داعیه مردمخواهی، مردم دوستی و جمهوریت را دارند هنوز پاسخ روشنی به این سؤالات ندادهاند که چرا از فراکسیون امید و دولت تدبیر و امید حمایت کردند که ماحصلش تورم و گرانی و مشکلات کشور بود؟ آنها پیش از آنکه حرف از جمهوریت بزنند – آنهم به عنوان یک پروژه- باید برای همین «جمهور» و همین «مردم» از کارنامه عملکرد خود گزارش دهند.