دولت اگر قادر به توزیع رایگان اقلام بهداشتی نیست؛ قیمت ها را کنترل کند
در حالی که مسئولان دولتی به مردم اطمینان می دادند که هیچ شهروندی از ایران مبتلا به کرونا نشده است، اما انتشار خبر مرگ دو نفر در قم همه معادلات مسئولان را به هم ریخت و آشفته بازار ماسک و بازار سیاه این کالای چند گرمی باعث تعجب مردم و تمسخر مسئولان بی کفایت به خاطر ضعف در متعادل نگه داشتن بازار شد که ضرورت دارد در چنین شرایطی برای قطع دست سودجویان اقدامی عاجل برای پایان دادن به این هرج و مرج های دلالان و فروشندگان ماسک و لوازم ضدعفونی کننده صورت بگیرد چرا که افزایش انتقال این ویروس به هموطنان هزینه های هنگفتی به اقتصاد کشور در شرایط حساس کنونی تحمیل خواهد کرد.
در حالی که وزیر بهداشت ، مهم ترین مشکل کرونا ویروس را قدرت سرایت آن و در عین حال قدرت کشندگی کرونا را ضعیف تر از آنفلوانزا و سارس می داند، اما بزرگ نمایی های برخی افراد که معلوم نیست منشاء آن دولتی یا غیر دولتی است، مثل ماجرای افزایش قیمت دلار درصدد ایجاد نا امنی در کشور و کسب درآمد سرشار از فروش ماسک ، الکل، ژل پاک کننده و غیره هستند، نیاز به برخورد جدی و کنترل دارد.
از همه اینها گذشته، ما که توانایی چینی ها برای ساختن یک بیمارستان عظیم در مدت 10 روز و توان اقتصادی برای مقابله با این بیماری با توجه به شرایط تورم کنونی را نداریم. بنابر این توزیع رایگان ماسک بین مردم سودش بیشتر از هرینه ای است که سودجویان در کشور به راه انداخته اند.
ویروس ملیت و پاسپورت ندارد که بگوییم ویروس چینی، آلمانی یا هندی و ...لذا این ویروس میتواند به هرکشور یا شهری وارد شود و از مرزهای آن عبور کند. چین به دلیل محدودیت پروازهای داخلی و خارجی با انزوای شدید بینالمللی روبرو شد و پکن انگشت اتهام را به سوی آمریکا نشانه گرفت چرا که آمریکا به جای ارائه کمک تلاش کرد ترس و وحشت از کرونا را در جهان گسترش دهد. پکن اعلام کرد: آمریکا نخستین کشوری بود که پیشنهاد خروج کارمندان سفارت خود را از چین مطرح ساخت و همچنین نخستین بار واشنگتن ممنوعیت پرواز به چین را اعلام کرد.
رویترز، زیان اقتصادی ویروس کرونا در چین را در ماه گذشته، خروج بیش از ۴۰۰ میلیارد دلار از بازار سهام این کشور، عنوان کرد.
همچنین مجیدرضا حریری، رییس اتاق بازرگانی ایران و چین در تحلیل اثرات اقتصادی ویروس کرونا و پیامدهای اقتصادی آن بر ایران معتقد است: وسعت فاجعه در چین به حدی بزرگ بوده که فقط در مناطقی که تحت قرنطینه بود، در روزهای اول ۷۰ هزار سینما بسته شد. این موضوع، هم مدیریت بحران قوی و هم زیرساخت مدیریت قوی میخواهد و هم اعتماد بین حاکمیت و مردم به صورت نرمافزاری باید وجود داشته است.
وی ادامه می دهد: کرونا یکسری تاثیرات کوتاهمدت ملموس و غیرقابل جبران دارد. برای مثال، در بازار داخلی چین بیش از ۲ میلیارد سفر متوقف شده این یعنی ۲ میلیارد بلیت اتوبوس، قطار، هواپیما، هتل، تاکسی، رستوران و... . تحت تاثیر قرارگرفته است. همچنین یکسری زیانهای مستقیم داشته است. برای مثال، حدود ۲۰۰، ۳۰۰ میلیارد دلار هزینه بیمارستان، پیشگیری، درمان های پزشکی و ساخت بیمارستان ویژه بستری افراد مبتلا به کرونا صرف شده است.
بخشی از خسارت های اقتصادی چین که مربوط به خطوط تولیدی بوده، تا پایان سال میلادی قابل جبران است. اگر مجموع این تعطیلیها به ۴۰ روز برسد، فقط کافی است که چینیها روزی یک ساعت اضافه کار بایستند یا اینکه تعطیلی شنبه را از تقویم حذف کنند که اینها در برنامههایشان هست.
متاسفانه آمریکاییها با داستان ویروس کرونا کاملا سیاسی برخورد میکنند؛ یعنی تنها کشوری که برخورد بد سیاسی داشته، آمریکا بوده و حتی وزیر بازرگانیشان گفته که این شرایط یک فرصت برای ما است. بنابراین مثبت بودن این ویروس در ایران فرصت جدیدی برای آمریکا است تا عقده گشایی کنند و ضرباتی که در حمله موشکی به پایگاه عین الاسد بر حیثیت آنها وارد شد را از این طریق جبران کنند.
ایرن در زمان وقوع کرونا با چین اظهار همدردی کرد و ۳ میلیون ماسک به این کشور ارسال شد. با توجه به هزینه های سیاسی و اقتصادی این ویروس که در بالا به آنها اشاره شد به مراتب بیشتر از هزینه های پیشگیرانه است، وزارت بهداشت، دولت، مجلس یا هر ارگان مسئول اگر قادر به توزیع رایگان ماسک، ژل ضد عفونی کننده ، دستکش و غیره نیستند، حداقل قیمت این اقلام را ثابت نگهدارند و با متخلفان به گونه ای جدی برخورد کنند که با توجه به نزدیک شدن به پایان سال فکر افزایش قیمت کالا برای سایر کالاهای مورد نیاز مردم در شب عید از سر سودجویان و کسانی که نان خود را در خون مردم فرو می کنند، بپرد. /علی اشرف خانلری