یادداشت//حجت الاسلام نادر اوجاقی

شب‭ ‬قدر،‭ ‬شب‭ ‬حجيت‭ ‬ولايت

بسیج-لیلة القدر، شب ولایت است. هم شب نزول قرآن است، هم شب نزول ملائکه بر امام زمان است، هم شب قرآن و شب اهل بیت است، هم شب قرآن و هم شب عترت است. لذا سوره مبارکه قدر هم، سوره ولایت است. شب قدر خیلی ارزش دارد. سه شب قدر را قدر بدانیم.
کد خبر: ۹۲۴۱۲۵۱
|
۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۲:۲۶
شب قدر شب سرنوشت است خداوند متعال در قرآن می‌فرماید: فی‌ها یفرق کل امر حکیم (دخان) تمام مسائل شب قدر همواره زیر نظر خداست. به سراغ افراد یا قوانین دیگر نرویم که آگاه و دانای واقعی و دائمی فقط اوست و نزول کتاب و ارسال پیامبران و مقدرات شب قدر همه بر اساس علم او به نیاز ماست. در این شب‌ها پس از گذشت نیمی از ایام روزه و لیالی ماه مبارک رمضان، بنده از قابلیت‌ها و شایستگی‌های مطلوبی برخوردار شده که اگر خواسته هایش را با خالق خویش در میان بگذارد هیچ بعدی ندارد که به آن درخواستهایش می‌رسد.
 
امام باقر (ع) می‌فرماید: هر کس شب قدر را احیا بگیرد گناهانش آمرزیده می‌شود اگر چه گناهش به اندازه تعداد ستارگان آسمان و سنگینی کوه‌ها و پیمانه‌های دریا باشد.
قرآن شب قدر را لیله مبارکه خوانده و در شان آن یک سوره نازل شده است و شرافتش از هزار ماه بیشتر است از این رو برخی مفسران می‌گویند: شب قدر به این جهت قدر نامیده می‌شود که جمیع مقدرات بندگان در تمام سال در آن شب، مقدرات یک سال انسان‌ها تعیین می‌شود و ارزاق و سرآمد عمر‌ها و امور دیگر در آن لیله مبارکه تفریق و تبیین می‌شود.
 
علامه طباطبایی می‌فرماید: ظاهر آن است که مراد از قدر و تقدیر و اندازه گیری است خداوند در آن شب حوادث یک سال را مقدر می‌سازد از قبیل: حیات و مرگ و رزق و سعادت وشقاوت.
از جمله فضایل شب قدر بلکه بالاترین جنبه فضیلت آن، نزول قرآن کریم در این شب است که به صورت یک باره بر قلب پیامبر اکرم نازل گردید. شهر رمضان الذی انزل فیه القرآن. قرآن کریم علت دیگر فضیلت شب قدر را تعیین مقدرات انسان قلمداد کرده و می‌فرماید: انا انزلناه فی لیله مبارکه انا کنا منذرین فی‌ها یفرق کل امر حکیم، ما قرآن را در شبی فرخنده نازل کردیم، زیرا که هشدار دهنده بودیم پس در آن شب هر کاری محکم و استوار می‌شود.
 
پیامبر(ص) می‌فرماید:در‌های بهشت در این ماه باز می‌شود و شیاطین در غل و زنجیرند. در این ماه، شب قدر هست که فضیلت آن از هزار ماه بیشتر است. در حقیقت، محروم کسی است که از برکات شب قدر محروم باشد.
 
از امام باقر (ع) نقل شده همه چیز‌هایی که بناست در طول این سال ابتدای سال آینده اتفاق بیفتد. در این شب اندازه گیری و مشخص می‌گردد. اعم از خیر و نیکی، شر و بدی، طاعت و معصیت خدا، تولد و مرگ و روزی، بنابراین هر چیزی در این شب قدر، مقدر و اندازه گیری شود حتمی خواهد بود.
 
شب قدر شب ولایت
 
خداوند متعال در چهارمین آیه سوره مبارکه قدر می‌فرماید: تنزل الملائکه و الروح فی‌ها باذن ربهم من کل امر، فرشتگان و روح در آن شب به دستور پروردگارشان با هر فرمانی فرود آیند. فعل مضارع (تنزل) دلالت بر تکرار و بقای شب قدر دارد و آیات سوم و چهارم سوره دخان نیز می‌فرماید: فی‌ها یفرق کل امر حکیم، در آن شب قدر هر فرمانی بر حسب حکمت صادر می‌شود.
مسلمان واقعی هم کسی است که تسلیم همه آیات قرآن باشد، پس هر مسلمانی الزاما باید سوره قدر، شب قدر و استمرار آن تا قیامت را بپذیرد و لازمه پذیرفتن آن آیه تنزل الملائکه است که هر فرد با ایمانی ناگریز از قبول آن است.
 
این است که در شب قدر بپذیرد فرشته‌ها و روح از جانب پروردگار با هر امری فرود می‌آیند و این امر یک متولی و، ولی می‌خواهد که متولی و، ولی آن امر باشد.
 
اینکه خداوند متعال در آیات ۳ و ۴ سوره مبارکه دخان می‌فرماید: در آن شب هر فرمانی از جانب ما، همواره فرستنده آن بوده ایم، دلالت بر تکرا و تجدید ارسال در آن شب دارد، به این معنا که آن شب قرشتگان و روح، در هر سال، دائما نازل می‌شوند. پس باید به طور مداوم شخصی به عنوان، ولی این امر باشد که به سوی او نازل و ارسال می‌گردند که او همان، ولی جهان و جهانیان خواهد بود و هم اوست که اطاعتش بر همگان واجب است و هیچ کس جز پیامبر و اوصیای معصومینش نمی‌توانند مدعی این امر باشد و اساسا هم نیستند.
 
آیه یاد شده یکی از مستدل‌ترین آیات قرآن کریم بر ضرورت وجود همیشگی یک، ولی امر از جانب خداست که امین بر حفظ وادی امر الهی باشد و آن همان امام معصوم است.
علی بن ابراهیم قمی درباره نزول فرشتگان و روح می‌فرماید: فرشتگان و روح القدس در شب قدر بر امام زمان نازل می‌شود و آنچه را که از مقدرات سالانه بشر نوشته اند به او تقدیم می‌دارند؛ و از امام باقر (ع) نقل کرده که وقتی حضرتش پرسیدند آیا شمال میدانیدشب قدر کدام شب است؟ حضرت فرمود: چگونه ندانیم و حال آنکه شب قدر فرشتگان بر گرد ما طواف می‌کنند؛ بنابراین شب قدر تا قیامت باقی است و در هر شب قدر هم، ولی امر و صاحب امری هست که آن امر را دریافت کند.
 
برای آن که بهتر بدانیم که شب قدر بیانگر ولایت اهل بیت و امامت آنان تا روز رستاخیز می‌باشد حدیثی که در بخش فضیلت‌های حضرت فاطمه است ملاحظه می‌کنیم که در آن به طور کنایه از آن بانوی عظیم القدر نهیبی به لیله القدر شده است و آن در تفسیر فرات بن ابراهیم از حضرت صادق (ع) نقل شده که فرمودند: ما قرآن را در شب قدر فرو فرستادیم، شب قدر فاطمه و قدر خداست. پس کسی که فاطمه را آنگونه که باید بشناسد شب قدر را درک کرده است.
 
از طرفی همانگونه که در شب قدر امر حق بر امام حق فرود آید، نزول نور پاک امامان معصوم بر وجود مقدس حضرت زهرا است که حقیقتا هر کس آن بانو را شناخت و به عظمت مقام فرزندان معصومش و همسر مظلوم و معصومش پی برد شب قدر را درک کرده است.
ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار