به گزارش خبرگزاری بسیج در قزوین، علی شعبانی رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب قزوین در خصوص هدف دستگاه قضا در خصوص اجرای مجازاتهای جایگزین گفت: یکی از اهداف اصلی و برنامههای راهبردی دستگاه قضا کاهش حبس است یعنی به جز مجازاتهایی مانند حدود و قصاص که در شرع مقدس تعریف و تعیین شده و قابل تغییر نیستند، برخی دیگر مانند تعزیرات به تشخیص حاکم از طریق قوه مقننه مشخص شده و بعد به مرحله اجرا میرسند. در این بخش، سیاست دستگاه قضایی بر این تعلق گرفت که حتی الامکان از مجازاتهای حبس کمتر استفاده شود و طرحهای جایگزین معرفی گردد که در قانون مجازات اسلامی از آن به مجازاتهای جایگزین حبس تعریف میشود.
وی افزود: مجازاتهای جایگزین حبس طبق ماده ۶۴ قانون مجازات اسلامی شامل دوره مراقبت خدمات عمومی رایگان، جزای نقدی روزانه، محرومیت از حقوق اجتماعی و... است و به منظور جلوگیری از ارتکاب جرم اجرایی میشوند.با توجه به اینکه مجازات حبس، آثار و آسیبهایی در جامعه دارد که یکی از مهمترین آنها آسیب به اعضای خانواده و بعد خود شخص زندانی است از این رو قانونگذار بر آن شد که از مجازات حبس کمتر استفاده کرده و به جای آنها از مجازات جایگزین حبس استفاده کند.
رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب قزوین در خصوص تعداد آراء صادره جایگزین حبس تصریح نمود: در ۱۲ ماه سال گذشته در سامانه دستگاه قضا مجموعا قریب به هشت هزار رای جایگزین حبس در مجموعه محاکم استان صادر شد. این مجازاتها شامل الزام به خدمات عمومی رایگان در دستگاههای عمومی مانند شهرداری یا محیط زیست و ...، اجرای دوره مراقبت، پرداخت جزای نقدی و محرومیت از حقوق اجتماعی و ... هستند.
شعبانی در ادامه بیان داشت: به دنبال اجرای این طرح و دغدغه رییس کل دادگستری استان، جمعیت کیفری استان حدود هزار نفر کاهش یافت. یکی از عوامل مهمی که به دستگاه قضایی استان و کشور در کاهش جمعیت کیفری کمک کرد شایانی نمود، عفو قابل توجه مقام معظم رهبری بود که با اعمال این عفو، بخش قابل توجهی از جمعیت کیفری استان کاسته شد