به گزارش خبرگزاری بسیج، برنامه گفتوگوی اجتماعی با موضوع «حجاب و عفاف، پوششهای نامتعارف در تابستان» با حضور مینا بیابانی(رئیس بسیج زنان کشور) و فاطمه اسفندیاری(معاون فرهنگی حوزه علمیه خواهران استان تهران، استاد حوزه و دانشگاه و پژوهشگر مهارتهای ارتباطی) روی آنتن رادیو گفتوگو رفت.
فاطمه اسفندیاری(معاون فرهنگی حوزه علمیه خواهران استان تهران، استاد حوزه و دانشگاه و پژوهشگر مهارتهای ارتباطی) درباره اینکه چه اتفاقی در فرآیند اجتماعی ما میافتد که پوششهای نامتعارف پدید میآید، گفت: نگاه جامعه و کارشناسان به لباس منحصر شده و خیلی از مسائل پیرامون آن بررسی نمیشود، اما اگر معنای پوشش را به طور دقیق واکاوی کنیم، دامنه بحث پوشش خیلی گستردهتر است.
اسفندیاری افزود: حتی نگاه، صوت و راه رفتن و آرایش صورت هم جزو پوشش میشود و معنای اصلی پوشش برای ما که عضوی از جامعه هستیم، هنوز واضح نیست.
معاون فرهنگی حوزه علمیه خواهران استان تهران یادآوری کرد: وقتی بحث از پوشش میشود، همگی یاد سازمانهایی میافتیم که باید کاری برای مردم انجام میدادند تا نوع پوشش افراد که منحصر در لباس است، کنترل شود.
وی افزود: اگر وارد نگاه زیربنایی شویم، باید بررسی کنیم جامعه از چه افرادی تشکیل شده، چون بعضی افراد تقید مذهبی دارند، اما بعضی افراد در عین مذهبی بودن تقید مذهبی ندارند و این تفاوت افراد جامعه باعث مشکلات هنجاری میشود و من تغییر پوشش در جامعه را در هنجارشکنی میدانم و این ریشه مذهبی دارد.
قوانین و سیاستگذاری خوبی داریم، اما در اجرا ضعیفیم
در ادامه، مینا بیابانی رئیس بسیج زنان کشور درباره موضوع پوششهای نامناسب در فصل تابستان گفت: متأسفانه از قوانین و سیاستگذاری خوبی برخورداریم، اما در مقام اجرا بسیار ضعف داریم و نیازمند نظارت هستیم.
بیابانی با اشاره به اینکه نباید تنها از یک جنبه به موضوع عفاف و حجاب نگریست، عنوان کرد: در کشور ما مسیر حرکت مجریان هماهنگ نیست، به عنوان مثال، در حوزه آموزش و پرورش، آموزشهای به نوعی است و در حوزه مسائل فرهنگی، فضای مجازی نوعی دیگر است که موجب آسیب به نوع پوشش و عفاف میشود.
وی افزود: در حوزه حاکمیتی نیز ما شاهد هجمههای سنگین نسبت به عفاف و حجاب هستیم و حتی نمایندگان مجلس به صراحت به بحث عفاف و حجاب تاختند و دولتیها که مقوم بخش عفاف و حجاب در جامعه هستند، نوعی دیگر هستند و این تضادها در روند التزام مردم به عفاف و حجاب تأثیرگذار است و در تابستان هم این کم توجهی به پوشش به اوج میرسد.
رئیس بسیج زنان کشور خاطرنشان کرد: البته در بخشهایی کمکاری داشتیم و به عنوان مثال، به طور جدی در حوزه طراحی مد و لباس وارد نشدیم؛ یعنی دوستان ما وارد این حوزه شدند، اما متناسب با نیازهای مردم نبوده است. گاهی طراحیها با قیمت بالا صورت گرفته و نتوانسته پاسخگوی ذائقه مردم باشد.
بیابانی افزود: در حوزه لباس آقایان و خانمها به سمت کارایی پوشش پیش میروند تا از قیمت اقتصادی مناسبی بهره ببرد، لذا خطاهای صورت گرفته در این حوزه موجب عدم استقبال از طراحی مد و لباس شده است.
وی با اشاره به مشکلات دیگر ما در حوزه طراحی مد و لباس بیان کرد: متأسفانه در حوزه فرهنگ و زیستبوم به طور جدی وارد نشدیم و ذائقه فرهنگهای مختلف را مدنظر نداشتیم و اگر بخواهیم ورود موفقی برای درونی کردن عفاف و حجاب در بین مردم داشته باشیم، باید از جنبههای هنری و فرهنگی وارد شویم و جنبههای روانشناختی را نباید فراموش کنیم.
رئیس بسیج زنان کشور توضیح داد: اگر هنجارهای الگوهای استاندارد در پوشش را با توجه به هنجارهای قومی و منطقهای وارد کنیم، به طور مطمئن جاذبههای خاص خود را دارد و با تنوع در حوزه مد و لباس انتخاب درستی داشته باشند.