سرهنگ مرتضی عبداللهی در خصوص ۵ مرداد چهلمین سالگرد نماز جمعه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری بسیج در سرخه اظهار کرد: در زمینه تاریخچه نماز جمعه در روایات اسلامی آمده است که مسلمانان شهر مدینه پیش از آن پیامبر گرامی اسلام (ص) به مدینه هجرت کنند با یکدیگر صحبت میکنند که یهودیان روزی را برای اجتماع و دعا کردن خود دارند و آن روز شنبه و روز نیایش و دعا برای مسیحیان روز یکشنبه است. خوب است ما مسلمانان نیز یک روزی برای دعا و نیایش برای خویش درنظر بگیریم.
وی در ادامه افزود: آنجا بود که به سراغ اسدبن ضراره میروند و وی نیز به مردم توصیه میکند تا یک روز را برای جمع شدن و عبادت جمعی برای خویش در پیش گیرند. آنها روز قبل از شنبه را که یوم الغروبه نامیده میشد، انتخاب میکنند و اولین نماز جمعه و یا اجتماع عبادی روز جمعه در آنجا برگزار شد.
فرمانده ناحیه مقاومت بسیج سپاه شهرستان سرخه اضافه کرد: نامگذاری روز جمعه نیز به همین علت میباشد؛ یعنی روزی که اجتماع مسلمین شکل میگیرد. اما اولین نماز جمعهای که رسول خدا (ص) تشکیل دادند، هنگامی بود که ایشان به مدینه هجرت کردند و بعد از هجرت به مدینه، حضرت رسول (ص) روز دوشنبه به قبا وارد شدند و به مدت چهار روز، مسجد قبا را بنیان نهادند. امروز قبا، بخشی از شهر مدینه محسوب میشود و در آن زمان فاصله کمی تا مدینه داشته است و بعد پیامبر (ص) همراه با اصحاب خویش در روز جمعه به سمت مدینه حرکت کردند و در محله بنی صالح، اولین نماز جمعهای است که رسول خدا در آنجا با حضور اجتماع مسلمین به جا آورند.
عبداللهی با بیان اینکه در کشور ایران در دوره قاجار و پهلوی نماز جمعه توسط روحانیون و آخوندهای درباری اقامه میشد؛ گفت: نخستین نماز جمعه در جمهوری اسلامی ایران در پنجم مرداد سال ۱۳۵۸ اقامه شد. در خصوص کیفیت آن میتوان گفت، آیت الله طالقانی از قبل انقلاب فعالیت خود را در این باره آغاز کرده و حتی در مبارزات سیاسی خویش در زندانهای رژیم شاه برای زندانیان در روز جمعه خطبه میخواندند، در پیامی به سید احمد خمینی در قم اعلام کردند که به امام بفرمایید چه خوب است در حال حاضر که نظام جمهوری اسلامی حاکم شده است، نماز جمعه را هم شروع کنیم. امام دستور دادند به آقای طالقانی بفرمایید که نماز جمعه را اقامه کنند و اولین نماز جمعه نظام جمهوری اسلامی ایران در پنجم مرداد سال ۱۳۵۸ به امامت آیت الله طالقانی در زمین چمن دانشگاه تهران اقامه شد.
وی در ادامه افزود: حضور جمعیت تقریباً میلیونی مردم اقشار مختلف را در نماز جمعه آن روز شاهد بودیم و این روند تا ۱۹ شهریور همان سال که آیت الله طالقانی دارفانی را وداع گفتند؛ ادامه داشت. در ادامه برای مدتی در همان سال آیت الله منتظری نماز جمعه تهران را اقامه کردند و بعد از انصراف وی از امامت جمعه تهران در ۲۴ دی ماه سال ۱۳۵۸ حضرت امام طی حکمی، به مقام معظم رهبری اعلام میکنند جنابعالی که به حمدالله به حسن سابقه موصوف و در علم و عمل شایسته هستید، به امامت جمعه تهران منصوب میباشید.
فرمانده ناحیه مقاومت بسیج سپاه شهرستان سرخه خاطرنشان کرد: آن زمان حضرت آقا و البته در کنار ایشان آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی و آیت الله موسوی اردبیلی نماز جمعه تهران را اقامه میکردند.
وی افزود: بهترین چیزی که اهمیت نماز جمعه را نشان میدهد، آیات مبارکه سوره جمعه میباشد، که در این آیات خداوند میفرماید:ای کسانی که ایمان آورده اید، هنگامی که برای نماز روز جمعه اذان گفته میشود، به سوی ذکر خدا بشتابید و خرید و فروش را رها کنید که این برای شما بهتر است اگر میدانستید.
عبداللهی با اشاره به حدیثی از امام محمدباقر (ع) در خصوص اهمیت ادای نماز جمعه گفت: ایشان فرمودند: نماز جمعه فریضه است و اجتماع برای آن با امام معصوم فریضه است. هرگاه مردی بدون عذر سه جمعه را ترک گوید، فریضه را ترک گفته است و کسی سه فریضه را بدون علت ترک نمیگوید مگر منافق.
وی با اشاره به فلسفه برپایی نماز عبادی - سیاسی جمعه گفت: نماز جمعه قبل از هرچیز یک عبادت بزرگ دسته جمعی است و اثرات عمومی عبادات که تلطیف روح و جان و شستن دل از آلودگیهای گناه و زنگار معصیت از قلب است را در بردارد. خصوصاً اینکه در نماز جمعه دو خطبه خوانده میشود، که یک خطبه انواع مواعظ، اندرزها و امر به پرهیزگاری است و در خطبه دوم مسائل سیاسی و اجتماعی مسلمین در طول هفته بررسی و تحلیل و برای مردم تببین میشود، که خود میزان اهمیت موضوع را بالا میبرد.
فرمانده ناحیه مقاومت بسیج سپاه شهرستان سرخه گفت: در حقیقت در اسلام بر سه اجتماع بزرگ که شامل: نمازهای جماعت یومیه ماست و اجتماع روزانه ما محسوب میشود، اجتماع دوم، اجتماع هفتگی است و این اجتماع در نماز جمعه حاصل میشود و نهایت اجتماع سوم مسلمانان که شاید بتوان آن را سالانه دانست، اجتماع بزرگ مسلمانان در ایام حج میباشد.
عبداللهی اذعان داشت: این اجتماع سیاسی – عبادی در نماز جمعه منشا برکات بسیاری میباشد. نخست آنکه سبب آگاهی بخشیدن به مردم در زمینه معارف اسلامی و رویدادهای مهم اجتماعی – سیاسی میشود. دوم، ایجاد همبستگی و انسجام هرچه بیشتر در صفوف مسلمین را در پی خواهد داشت، بگونهای که در دل دشمنان وحشت میاندازد و پشت آنها را به لرزه در میآورد. سوم، تجدید روح دینی و نشاط معنوی برای توده مردم مسلمان است.
وی با اشاره به اینکه یکی دیگر از مواردی که منشاء برکت نماز جمعه است؛ جلب همکاری برای حل مشکلات عمومی است؛ گفت: این دلایل و دلایلی از این دست سبب میشود که دشمن همیشه هراسی از نماز جمعه بر دل داشته باشد و از هیچ تلاشی برای کمرنگ کردن نماز جمعه فروگذار نمیکند.
فرمانده ناحیه مقاومت بسیج سپاه شهرستان سرخه با اشاره سخنان بنیان گذار جمهوری اسلامی ایرلن در خصوص اهمیت نماز جمعه بیان داشت: امام راحل فرمودند: بحمدالله در این نهضت نماز جمعه با محتوای حقیقی آن تحقق یافت و ملت ما گمان نکنند نماز جمعه یک نماز عادی است بلکه نماز جمعه در راس امور است.
عبداللهی در ادامه با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری اذعان داشت: نماز جمعه مظهر عزم ملی است و اقبال به نماز جمعه دشمن را ناکام و ناراحت میکند، چون با اقامه نماز جمعه نقشههای دشمن برملا میشود؛ و من این را مشاهده کرده ام، هرجا که دشمن که برنامه ریزی کرده و فتنههایی را طراحی کرده است، با یک نماز جمعه تمام فتنهها و نقشه ها، نقش برآب شده است.
وی با اشاره به قائلههای سال ۸۸ خاطرنشان کرد: یک نماز جمعهای که رهبر فرزانه انقلاب خود خطبههای آن را ایراد کردند و آن نماز جمعه بوسیله شخص ایشان برگزار شد؛ تمام دسیسههای دشمن را نقش برآب کرد. همچنین حضرت آقا فرمودند: مسئولان جامعه ائمه جمعه هستند، پایگاههای هدایت رهبری مردم در سراسر کشور ائمه جمعه هستند و سنگرهای دفاع معنوی در مقابل دشمنان در سطح جامعه ائمه جمعه هستند. اگر دستگاه امامت جمعه و نمازهای جمعه از انقلاب گرفته شود، یقیناً انقلاب لطمهای سخت خواهد خورد.
فرمانده ناحیه مقاومت بسیج سپاه شهرستان سرخه در خاتمه با اشاره به مطالبات رهبر انقلاب برای استفاده هرچه بیشتر از ظرفیت نماز جمعه، گفت: ایشان وظیفهشناسی را برای ائمه جمعه لازم میداند و معتقد است چرا که کار ائمه جمعه کار بسیار عظیم و بزرگی است، و نمیتوان آن را سهل گرفت. ایشان تبیین مواضع نظام را از وظایف ائمه جمعه میداند و خطاب به ائمه جمعه میفرماید: ما سرباز نظام هستیم، ما فدایی نظام هستیم، این نظام، نظام اسلامی است، نظام قرآنی است و امام جمعه نماینده نظام است و باید مواضع کلی جمهوری اسلامی را تبیین کند و باید آن خط صحیح و جاده روشن و صراط مستقیم را به مردم بنمایانید