خبرهای داغ:
یادداشت*

دعای عرفه، مثل زبور اهل بیت (ع)

دعای امام حسین در روز عرفه، حقیقتاً مثل زبور اهل بیت، پر از نغمه‌های شیوا و عشق و شور معرفتی است.
کد خبر: ۹۲۶۱۵۲۷
|
۰۸ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۲:۰۸
دعای عرفه، مثل زبور اهل بیت (ع)به گزارش خبرگزاری بسیج از شاهرود، ۹ ذی الحجه را روز عرفه می‌نمایند، این روز یکی از مهم‌ترین روز‌ها برای مسلمانان و شیعیان می‌باشد و به خاطر اینکه امام حسین (ع) حرکت خود به سوی کربلا را بعد از مراسم حج آغاز کرد دارای اهمیت بسیار زیادی دارداست و یکی از مهم‌ترین اعمال در روز عرفه دعای امام حسین (ع) می‌باشد که بعد از نماز ظهر و عصر خوانده می‌شود.
جبرئیل (ع) وقتی که مناسک را به ابراهیم می‌آموخت وقتی به عرفه رسید گفت: عرفت؟
ابراهیم جواب داد آری، به همین خاطر به این نام خوانده می‌شود.
همچنین گفته اند دلیلش این است که مردم از این جایگاه به گناه خود اعتراف می‌کنند و برخی آن را برای تحمل صبر و رنجی می‌دانند که برای زسیدن به آن باید تحمل کنند.
زیرا عرف به معنی صبر، تحمل و شکیبایی نیز می‌باشد.
روز عرفه، روز درخواست از خداوند
در روایتی است که از پیغمبر اکرم نقل شده است که خداوند وحی فرستاد به بعضی از پیامبرانش که این متن وحی الهی است که بر فرض که اهل هفت آسمان و تمام زمین، همگی از من درخواست کنند و به هرکدام هرچه که خواستند را بدهم، از خزانه، حکومت و فضل الهی ذره‏‌ای کاسته نمی‌شود؛ حتی مثل یک بال پشه هم از خزانه من کم نمی‌شود؛ و چه‏ طور ممکن است که از فضل الهی کاسته شود در حالی که من سردمدار آن هستم؟!
روز امید خوشبختی برای همه
روایتی دیگری از زین العابدین صلوات الله علیه آمده که محدث قمی هم آن را در مفاتیح نقل کرده است؛ در آن روایت آمده است که روز عرفه بود و حضرت دیدند که سائلی دارد از مردم، یعنی غیر خدا، درخواست می‌کند؛ حضرت به او فرمود: وای بر تو! در چنین روزی از غیر خدا تقاضا و درخواست می‌کنی؟! و حال آنکه امید می‌رود در چنین روزی فضل الهی شامل طفل‌هایی شود که در رحم مادر هستند. امید است که این‌ها خوشبخت و سعادتمند شوند.
روز عرفه، روز درخواست و بخشایش
یکی از آن مقاطعی که این اسلحه بردش بیشتر است و در اجابت سرعت دارد، روز عرفه است. حتی تعبیر امام باقر (علیه‏السلام) این است که اصلا روز عرفه، روز دعا و درخواست از خداوند است. یعنی در این مقطع زمانی بخصوص سرعت اجابت دعا بیشتر است.
حضرت امام جعفر صادق (ع) فرمودند: اگر کسی در ماه مبارک رمضان مورد مغفرت الهی قرار نگیرد غفران برای او نیست مگر آنکه عرفه را درک کند. از این روایت دو مطلب به دست می‏ آید: یکی، عظمت ماه مبارک رمضان از نظر گسترش مغفرت الهی است که همه را در بر می‌گیرد. دوم، عظمت عرفه است. در ماه مبارک رمضان، زمان مطرح است. ممکن است برای عرفه هم زمان مطرح باشد؛ یعنی روز خاص و هم مکان مورد نظر باشد که آن زمین عرفات است. ولی مسلما زمان در اهمیت موضوع دخالت دارد که روز عرفه است. از لحاظ قید زمان، اگر کسی در ماه مبارک رمضان مورد مغفرت الهی قرار نگرفت، مسلما اگر در روز عرفه از خداوند طلب مغفرت کند مورد مغفرت الهی قرار خواهد گرفت.
اثر دعا برای دیگران و پشت سر آن‌ها
درباره دعا کردن هم بگویم که در روایتی از امام باقر علیه السلام آمده است که حضرت فرمودند: سریعترین دعایی که به هدف اجابت می‏ رسد، دعایی است که یک برادر مؤمن، برای برادر مؤمن دیگرش می‏ کند و پشت سر او برایش از خدا خیر می‏ خواهد؛ نه در حضورش. یعنی هرکس برای دیگری دعا کند، به سرعت به اجابت می‌رسد. وقتی این شخص شروع می‏ کند به دعا کردن برای برادر مؤمنش و پشت سر او، آن فرشته ‏ای که برای گرفتن دعا‌ها موکل شده است، جواب می‏ دهد: این چیزی که برای برادرت خواستی، برای خودت دو برابرش برآورده شد. یعنی همین که برای دیگری خیر خواستی و دعایش کردی، برای خودت دو برابرش منظور و مستجاب می‏ شود.
مقام معظم رهبری در کلامی می‌فرماید: روز عرفه را قدر بدانید، در روایتی دیدم که «عرفه و عرفات را بدین خاطر چنین اسمی داده‌اند که در این روز و آن مکان، موقعیّتی برای اعتراف به گناه در نزد پروردگار پیش می‌آید.» (۱) اسلام، اعتراف به گناه را در پیش بندگان، مجاز نمی‌داند. کسی نباید گناهی را که انجام داده است بر زبان آورد و پیش کسی به آن اعتراف کند. اما پیش خدا، چرا. بین خودتان و خدا، بین خودمان و خدا، خلوت کنیم و به قصورهایمان، به تقصیرهایمان، به خطاهایمان و به گناهانمان که مایه‌ی روسیاهی ما، مایه‌ی بسته شدن پر و بال ما و مانع پرواز ماست، اعتراف نماییم و از آن‌ها توبه کنیم.
امام خامنه‌ای (مدظله العالی) در کلام دیگر می‌فرماید: همین دعای امام حسین در روز عرفه را که شما نگاه کنید، خواهید دید حقیقتاً مثل زبور اهل بیت، پر از نغمه‌های شیوا و عشق و شور معرفتی است. حتی بعضی از دعا‌های امام سجّاد را که انسان میبیند و مقایسه میکند، گویا که دعای این پسر، شرح و توضیح و بیانِ متن دعای پدر است؛ یعنی آن اصل است و این فرع. دعای عجیب و شریف عرفه و کلمات این بزرگوار در حول و حوش عاشورا و خطبه‌هایش در غیر عاشورا، معنا و روح عجیبی دارد و بحر زخّاری از معارف عالی و رقیق و حقایق ملکوتی است که در آثار اهل بیت علیهم السّلام کم نظیر است.
حال با این اوصاف باید قدر بدانیم این روز را از این روز بهره ببریم تا بتوانیم برای خود و جامعه اثر گذار باشیم حال که ویروس منحوس دامن گیر ایران و جهان شده است باید تلاش کنیم تا با دعا و تضرع و درخواست از خدا این بلا را از جهان دور کنیم و این دعا‌ها به گفته روایات اثرگذار خواهد بود.

* علی عامری-بسیج رسانه
ارسال نظرات
آخرین اخبار