برای چندین ماه، روابط تجاری دو [رژیم] به خطر افتاد. دلیل این موضوع تصمیم نتانیاهو برای اعلام حق حاکمیت اسرائیل بر ۳۰ درصد از کرانه باختری بود که خشم فلسطینیان و محکومت کشورهای جهان را به همراه داشت. «یوسف العتیبه»، سفیر امارات در آمریکا در مقالهای که در پرفروشترین روزنامه امارات به چاپ رسید، گام بیسابقهای برای جلب نظر اسرائیلیها برداشت. «العتیبه» در جملاتی که به زبان عبری نوشته شده بود، مکرراً از تلاش امارات برای عادیسازی روابط با اسرائیل در موقعیتهای مختلف یاد میکرد و هشدار داد که همه این تلاشها در صورت تحقق الحاق کرانه باختری به قلمرو اسرائیل، متوقف میشود.
حال که نتانیاهو پذیرفته برنامه الحاق را تعلیق کند [و نه حذف!]، هر دو [رژیم] به همراه ایالات متحده اظهار داشتند که فرصت برای روابط عمیق حد و حصری ندارد. در بیانیه مشترک کاخ سفید، امارات و اسرائیل آمد: «هر دو [رژیم] میتوانند در هفتههای آتی توافقنامه دوجانبهای در زمینه سرمایهگذاری، گردشگری، دفاعی، امنیتی، تکنولوژی، انرژی، مراقبتهای پزشکی، فرهنگی، محیط زیستی، ایجاد سفارت در کشورهای یکدیگر و دیگر زمینههای دارای منافع مشترک امضا کنند.» در ادامه این بیانیه آمده است که دو [رژیم] با برقراری رابطه مستقیم میتوانند منطقه را با رشد اقتصادی، افزایش نوآوری در فناوری و خط ارتباط بین شهروندان اسرائیل و امارات چهره منطقه را دگرگون کنند.
در میان اماراتیهای مشهور که با سرمایهگذاران یهودی و اسرائیلی در تعامل هستند، «سلطان احمد بن سلیمان»، رئیس بنادر بینالمللی DP World و «محمد الابر» مؤسس شرکت Emmar (شرکتی در دبی که در زمینه سازه فعالیت میکند) است.

برج ۱۶۳ طبقهای خلیفه - دبی - بزرگترین برج جهان که توسط شرکت Emmar ساخته شده است
«محمد الابر» مؤسس شرکت Emmar در کنار برج خلیفه - دبی - امارات متحده عربی
کمپانی سرمایهگذاری Mubadala -شرکتی که به دنبال گسترش عواید مالی برای ابوظبی در کشورهای مختلف است- میلیاردها دلار به پای آدام نیومان سرمایهدار آمریکایی-اسرائیلی و مالک شرکت WeWork ریخت. از جمله اسرائیلیهایی که دلال روابط تجاری و واسط برقراری روابط شخصی با شیوخ امارات هستند ایدان عافر، سهامدار کمپانی حمل و نقل دریایی Zim و «لیو لیوف» سرمایهدار و تاجر الماس است.
طبق گزارشی که CNN منتشر کرد، عافر -از زرسالاران و خانوادههای قدرتمند یهودی- در سال ۲۰۰۶ از طرف شرکت DP World که در اخذ یکی از بنادر ایالات متحده ناکام بود، با طرف آمریکایی لابی کرد. عافر در نامهای به هیلاری کلینتون که در آن سال سناتور کنگره بود، ضمانت داده بود که اقدامات امنیتی سختگیرانهای توسط شرکتاش بر روی بنادری که شرکت DP World آن را مدیریت میکند، دارد. بالاخص در کشورهای عربی.
بندر Doraleh - جیبوتی / تنگه باب المندب - یکی از بنادری که توسط شرکت DP world اداره میشود | منبع عکس: AFP
جیسون گرینبلات نماینده ویژه پیشین رئیس جمهور آمریکا در خاورمیانه ( غرب آسیا) - به تعبیری از آن به عنوان مهندس معامله قرن هم یاد میشود- گفت: «شرکتها و افراد در کشورهای خلیج[!] به زودی میفهمند که روزگار عدم همکاری با اسرائیل به سر رسیده است.»
مجلّه سیاست خارجی آمریکا در آخر نوشت که ارتباطات پنهانی ۲۰ سال گذشته میان اماراتیها و اسرائیلیها اکنون ثمر داده است و امارات نمادی برای دنبالهروی سایر همسایگانش در حوزه خلیج [!] میشود. احتمالاً عربستان سعودی، عمان و بحرین نیز به زودی به جرگه سازشکاران با اسرائیل در خواهند آمد.
ترجمه: ایلیا فروزش
* خبرگزاری دانشجو