نقش حجاب در سلامت خانواده و جامعه / حجاب در خانواده چطور فرهنگ سازی می شود؟

رابطه حجاب و سلامت خانواده و اجتماع یک رابطه دوسویه است هر چقدر موضوع حجاب در خانواده ها بهتر رعایت شود بیشتر متضمن سلامت خانواده است و از سوی دیگر اجتماع نیز از این سلامت سود و بهره می برد.
کد خبر: ۹۲۷۲۷۶۴
|
۱۶ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۰:۱۸

به گزارش خبرگزاری بسیج زنجان؛ حجاب یکی از امور فرهنگی است که اساس عفت و سلامت روانی اجتماعی را پایه ریزی می‌کند. حجاب سطوح مختلفی دارد و در خانواده و محیط کار و مراکز تفریحی و ورزشی و ... این سطوح مختلف قابل تفکیک است. اما سطح اول حجاب در خانواده تعریف میشود. اگرچه خانواده محیط صمیمی و حضور محارم در کنار هم است، اما با این وجود هم رعایت نکاتی در خانواده سبب می‌شود که فرزندان خصوصا دختران به امر حجاب علاقه‌مند شود که این موضوع پایه ریز رفتار مومنانه و عفیفانه زنان است.

اگر این نکات در خانواده‌ها رعایت نشود قطعا بروز و ظهور منفی در اجتماع خواهند داشت و از سوی دیگر از لحاظ اخلاقی و روانی افرادی تحویل جامعه می‌شوند که آسیب‌های فراوانی را به بار می‌آورند.

فرهنگ‌سازی حجاب وابسته به سه عنصر فرد، خانواده و اجتماع است و باید جنبه‌های شناختی، گرایشی و رفتاری افراد نسبت به پدیده حجاب با استدلال و الگوسازی تقویت شود. همچنین در این مسیر نباید هر کدام از عناصر نقش‌های خود را به یکدیگر واگذار کنند، بلکه خانواده باید در کنار نقش نهاد‌های آموزشی حاکمیت باید فرزندش را متناسب با اوضاع روز تربیت کند و او را در مقابل رفتار‌های ناهنجار واکسینه کند.

رابطه حجاب و سلامت خانواده و اجتماع یک رابطه دوسویه است هر چقدر موضوع حجاب در خانواده‌ها بهتر رعایت شود بیشتر متضمن سلامت خانواده است و از سوی دیگر اجتماع نیز از این سلامت سود و بهره می‌برد. یکی از عوامل مهم استحکام خانواده، رعایت حجاب است. اگر حجاب در جامعه‌ای کاملاً رعایت شود و روابط جنسی به محیط خانواده محدود گردد، گروه جوانان به ازدواج تمایل بیشتری پیدا می‌کنند و خانواده‌های تشکیل شده نیز ثبات بیشتری خواهند گرفت، در نتیجه در این میان بیشترین نفع عاید زنان خواهد شد، زیرا از محبت و حمایت مالی مردان برخوردار خواهند بود. بی تردید نهاد خانواده تنها با پاسداری از حجاب اسلامی درخشش و بالندگی لازم را پیدا خواهد کرد.

خانواده در گرایش فطری زن و مرد تاثیر فراوانی دارد. قرآن کریم در رابطه با میل فطری انسان به عفاف و داشتن حیا می‌فرماید: «فَدَلَّاهُمَا بِغُرُورٍ فَلَمَّا ذَاقَا الشَّجَرَةَ بَدَتْ لَهُمَا سَوْآتُهُمَا وَطَفِقَا یَخْصِفَانِ عَلَیْهِمَا مِنْ وَرَقِ الْجَنَّةِ وَنَادَاهُمَا رَبُّهُمَا أَلَمْ أَنْهَکُمَا عَنْ تِلْکُمَا الشَّجَرَةِ وَأَقُلْ لَکُمَا إِنَّ الشَّیْطَانَ لَکُمَا عَدُوٌّ مُبِینٌ؛ پس، چون آن دو (آدم وحوا) از آن درخت چشیدند، برهنگی هایشان برآنان آشکار شد و به چسباندن برگ بهشت بر خود آغاز کردند»، (سوره اعراف آیه ۲۲.)

قرآن کریم در رابطه با حیاء دختران شعیب نبی می‌فرماید: پس یکی از آن دو زن با قدم برداشتن از روی حیا نزد موسی آمد و گفت: پدرم تو را خواسته تا مزد آب کشیدن برای گوسفندانمان را بدهد.

در ادامه این قصه در روایات ذکر شده که چند قدم دختر جلو می‌رفت و موسی (ع) پشت سر او. ناگاه موسی (ع) به دختر عرض کرد شما پشت سر من بیا و با انداختن سنگ راه را نشان بده، زیرا ما اهل بیتی هستیم که پشت سر زنان حرکت نمی‌کنیم. بخاطر همین عفت و تقوای موسی (ع) او از طرف دختران شعیب به عنوان امین ذکر شد. دختر به پدرش شعیب گفت: او را اجیر کنیم، زیرا هم قوی و هم امین است.

یکی از اهداف حجاب نیز تحکیم خانواده است. در واقع رابطه حجاب و خانواده سبب ایجاد استحکام و سلامت خانواده می‌شود. هر چقدر حیا و عفت در خانواده بیشتر رعایت شود و متعاقب آن حجاب اسلامی مورد تاکید قرار گیرد خانواده مستحکم تری شکل می‌گیرد.

البته این موضوع بایستی با عمل افراد همراه شود. درواقع عدم هماهنگی و گفتار و رفتار بیشتر از اینکه باعث ایجاد سلامت روانی و اجتماعی خانواده باشد باعث انحراف آن می‌شود. اگر خانواده‌ها خصوصا پدر و مادر رفتارشان با گفتارشان تناسب نداشته باشد این دوگانگی رفتار باعث بروز مشکلات جدی در زندگی افراد خانواده و فرزندان می‌شود. والدین هم نباید انتظار داشته باشند که صرفا با لفظ و کلام فرزندان تربیت شوند و خود ان‌ها الگوی رفتاری فرزندان هستند. درواقع کودکان مانند یک لوح سفیدی هستند که به مرور زمان تراشیده و شکل می‌گیرند و بعد از اینکه این لوح شکل گرفت دیگر تغییر آن یا امکان پذیر نیست یا اینکه بسیار سخت است.

البته جامعه هم بسیار در این موضوع تاثیر گذار است و خانواده‌ها برای تربیت فرزندان باید به محیط بیرونی هم توجه جدی داشته باشند. جامعه‌ای که فرهنگ پوشش در آن حاکم نباشد و برهنگی در آن رایج باشد، هم خانواده و هم جامعه را در منجلاب فساد تا ورطه نابودی می‌کشاند. حجاب و نقش آن در استحکام پیوند خانوادگی از جمله اهداف متعالی اسلام است که بایستی در کانون خانواده ایجاد و تقویت شود.

امیر حمزه نژاد
طنین یاس

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار