فعال فرهنگی مذهبی تأکید کرد
راهپیمایی اربعین مانور بزرگ جبهه حق علیه جبهه باطل/ شوق مضاعف زائران جامانده در سالهای آینده
فعال فرهنگی گفت: مراسم پیادهروی اربعین صرف یک زیارت ساده نیست و یک جریانی است که از قبل آن میتواند به آن تمدن اسلامی خیلی کمک کند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری بسیج از یزد، سالهای گذشته در چنین ایامی، میلیونها نفر از مردم کشورمان در مسیر پیادهروی نجف به کربلا بودند و فضای راهپیمایی میلیونی اربعین حال و هوای خاصی را بر کشور حاکم کرده بود.
امسال اما شیوع ویروس کرونا، موجب شد تا این مراسم منحصر به مردم خود عراق باشد و بسیاری از زائران کشورهای مختلف از جمله مردم ایران از این نعمت محروم شوند.
طی سالهای گذشته به ویژه چند سال اخیر که مراسم پیادهروی اربعین بیشتر اوج گرفته بود، برخی تلاش میکردند به هر شکل ممکن حضور زائران در این راهپیمایی عظیم را تسهیل کنند و انواع خدمات را ارائه دهند. چند سال قبل نیز تعدادی از زائران یزدی اجرای طرح «جای پای یار» را در مسیر پیادهروی اربعین آغاز کردند که در همین ارتباط با یکی از فعالین این طرح به گفتگو نشستیم.
طرحی متفاوت برای خدمت به زائران اربعین
احسان عابدی فعال فرهنگی و مذهبی در گفتگو با خبرنگار یزدرسا پیرامون طرح «جای پای یار» گفت: نظافت مسیر پیادهروی اربعین سالها مغفول مانده بود و عمدتا بر عهده خود شهرداریهای کربلا و نجف آن هم با امکانات و نیروی بسیار کم بود که واقعا توقع بیشتر هم از آنها نمیشد از آنها داشت.
وی افزود: البته شهرداری های مشهد، تهران و اصفهان هم کم و بیش کمک می کردند اما به هر حال شرایط مساعد نبود و مسیر آلوده بود و فضای پیادهروی از این جهت خیلی جالب نبود.
فعال فرهنگی اضافه کرد: بر همین اساس هیئت بچههای فاطمه (س) یزد طرحی را ریختند با عنوان «جای پای یار» که هر ساله نیروهای مردمی بصورت کاملا داوطلبانه بروند و نظافت آنجا را انجام دهند.
وقتی طرح یزدیها بینالمللی شد
عابدی خاطرنشان کرد: چهار سال این طرح برگزار شد و امسال که سال پنجم بود مسئله کرونا پیش آمد، سال اول با حدود 40 نفر شروع شد و سال آخر یعنی سال گذشته، قریب 1000 نفر از سراسر کشور در این طرح شرکت کردند و این طرح که ابتدا از یزد آغاز شد به مرور به طرح بینالمللی تبدیل شد و از کشورهای دیگر مانند پاکستان و افغانستان و حتی برادران اهل تسنن هم در این طرح شرکت داشتند.
وی ادامه داد: شهرداری و استانداری کربلا هم همراهی میکردند و خود عراقیها هم خیلی راضی بودند و از آنجایی که امکان پوشش همه مسیر نبود ما بخشی از مسیر را تمیز میکردیم که مقایسه آن قسمت با دیگر بخشهای مسیر تأثیر این اقدام را نشان میداد و وقتی با زائران صحبت میکردیم آنها هم به این مسئله اذعان داشتند.
فعال فرهنگی مذهبی درباره اهمیت و جایگاه مراسم راهپیمایی اربعین تأکید کرد: پیادهروی اربعین از همان ابتدا وجود داشته و حضرت زینب (س) و جابر بن عبدالله انصاری اولین افرادی بودند که امام حسین (ع) را در روز اربیعن زیارت کردند، اما در چند سال اخیر به ویژه بعد از سقوط صدام بیشتر مورد توجه قرار گرفت و رسانهای شد.
راهپیمایی اربعین مانور بزرگ جبهه حق علیه جبهه باطل
عابدی تصریح کرد: اینکه جمعیت چند میلیون نفری دوستداران امام حسین (ع) از کل جهان با ملیت و مذهب و زبانهای متفاوت که برخی از آنها شیعه و حتی مسلمان هم نیستند، در ایام خاصی حول محور آزادگی و نرفتن زیر بار ظلم جمع میشدند، مانور بزرگی بود که جبهه حق علیه جبهه باطل داشت.
وی اضافه کرد: این اقدام سال به سال هم گستردهتر میشد و دشمن هم نمیدانست چه واکنش نشان دهد و در این ماجرا درمانده شده بود، حتی داعش را هم فعال کرده بودند تا مردم بترسند و حضور پیدا نکنند اما تیر این نقشه هم به سنگ خورد و سال به سال حضور مردم در راهپیمایی اربعین گستردهتر شد.
فعال فرهنگی مذهبی یادآور شد: از پیادهروی اربعین به عنوان شاهکلید ظهور تعبیر میشود یعنی فضایی که در اربعین تجربه میشود فضای خاصی است. در مراسم پیادهروی اربعین همه سر سفره اکرام و اطعام مردمی هستند و دولتها آنچنان نقش زیادی ندارند. حتی وقتی من خودم در همان مسیر پیادهروی با برخی اقتصاددانان حاضر در مسیر صحبت میکردم آنها معتقد بودند از نظر دانش اقتصادی و علم آکادمیک اقتصاد چنین چیزی امکان ندارد که این حجم زائر -که تا 20 میلیون گفتهاند-، در طول یک ماه مسیر را طی کنند و هیچ مشکل اقتصادی و مالی هم نباشد و همه چیز تأمین شود.
عابدی عنوان کرد: این خود یکی از معجزات است که این تعداد از مردم به زیارت میروند و دغدغه مکان استراحت و غذا و امثالهم را ندارند و با خیال راحت پیادهرویشان را انجام میدهند؛ از سوی دیگر برادارن عراقی هم که متقبل پذیرایی زائران میشوند اینطور نیست که دچار مشکل شوند و با کمبود مواجه شوند که این خود فضای ظهور را تبیین میکند. ما در روایت داریم زمان ظهور امام زمان (عج) فرد دست به جیب برادر مؤمنش میکند اما مشکلی پیش نمیآید در مسیر پیادهروی کربلا هم فرد در خانه را به روی زائر باز کرده است و زائر هر زمان که بخواهد غذا میخورد، استراحت میکند، میرود و باز میگردد.
شوق مضاعف زائران جامانده برای سالهای آینده
وی بیان کرد: در این مراسم فضای همدلی بین ملتهای مختلف به وجود میآید و مثلا من که در این مراسم شرکت میکردم علاوه بر اینکه با مردم استانهای مختلف کشور خودم آشنا میشدم با مردم کشورهای دیگر نیز آشنا میشدم؛ در همین طرح جای پای یار از کشورهای مختلف بودند و داشت کار به کشورهای اروپایی هم میرسید که خب امسال تعطیل شد. لذا مراسم پیادهروی اربعین صرف یک زیارت ساده نیست و یک جریانی است که از قبل آن میتواند به آن تمدن اسلامی که ما منتظر آن هستیم خیلی کمک کند و از این منظر خیلی اهمیت دارد.
عابدی اظهار داشت: به نظر من همین تعطیلی امسال هم، گوشهای از برکات اربعین است یعنی همین که مردم امروز با اشتیاق و با غم و غصه نگران این هستند که چطور شد که ما امسال به مراسم راهپیمایی اربعین نرفتیم همین خودش دلها را خیلی آمادهتر میکند. امیدوارم سال آینده این مشکلات برطرف شود و مردم با شوق و ذوق خیلی بیشتری به این مسیر میپیوندند، البته ما هم ناراحت هستیم از این شرایط و اینکه نتوانستیم حضور داشته باشیم اما همین اشتیاق و سوزی که در دل مردم به وجود آمده که چرا امسال محروم شدند، همین سالهای آینده حرارتی ایجاد خواهد کرد که بسیاری از جریانات زائد را از دور خودش دور میکند و در آینده پیادهروی بسیار خالصی خواهیم داشت.