به گزارش خبرگزاری بسیج ، حجت عابدی اصل ، تولید گوشی بومی در کشور اکنون بیش از هر زمان دیگری مورد توجه دولت قرار گرفته است. شیوع کرونا، دورکاری، آموزش مجازی و مسائلی بسیاری از این دست، باعث شده گوشی تلفنهمراه جزء جدانشدنی زندگی افراد شود.همچنین با توجه به افزایش لحظهای تلفنهمراه در بازار به دلایل مختلف، تولید گوشی بومی بیش از گذشته سرعت گرفته است. تا جایی که رئیس جمهوری و وزیر ارتباطات بارها بر این مساله تاکید کردند.تولید پایدار تلفنهمراه داخلی از دغدغهها و مطالبات عمومی چند سال اخیر بوده که هیچگاه به سرانجام نرسیده است.
ستار هاشمی معاون فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات حرف های زیاد و شنیدنی برای فعالیت های این معاونت دارد. وی درباره ویژگیها ، برنامه های زود بازده، انگیزه تولید داخلی، حرکت در مسیر بیانات مقام معظم رهبری، چشم اندازهای کوچک و بزرگ تکنولوژی، ماموریت وزارت ارتباطات و زندگی در محیط تکنولوژی نکات قابل توجه و خوبی را عنوان و آینده را روشن و کاملا مثبت ارزیابی میکند.
برای شنیدن همه آنچه در معاونت فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات در حال انجام است با ستار هاشمی معاون فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات ساعاتی را در یک اتاق کوچک و بسیار آرام به گفتوگو نشستیم.
آنچه در گفتوگوی ما با ستار هاشمی می خوانید:
* نوسانات قیمت ارز یکی از موانع اصلی روند کند شدن تولید گوشیهای ایرانی است
* نگاه امروز این است که بدون گوشی و تبلت نمیتوان از تکنولوژی استفاده کرد
* تولیدکنندگان نتوانستند در تولید گوشی با سرعت مناسب فعالیت کنند
* اپراتورها پذیرفتهاند تا در بستر توزیع و ظرفیتها با باندر کردن گوشیهای تولید داخلی کمک کنند
* از سوی بانک مرکزی منابع مالی خوبی گرفتهایم تا با تولید گوشی همراه توسط شرکتهای داخلی نیاز مردم را برطرف کنیم
* دریافت تسهیلات نقدی و اقساطی با مراجعه به پورتال اپراتورها
* روند کند تولید گوشی همراه به دلیل تخصیص ارز ، شیوع ویروس کرونا و واردات قطعات موبایل
* اکنون دارای ۶ تولیدکننده جدی و پای کار تولید گوشی همراه در کشور هستیم
* راه اندازی خط تولید گوشی همراه در صورت تأمین قطعات و تخصیص ارز
* برای تأمین نیاز بازار تمام اقدامات زیرساختی را انجام دادهایم
* هدف گذاری ما تا سال ۱۴۰۴ تولید ۲۰ درصد از حجم بازار گوشی همراه
* مردم باید گوشی همراه با قیمت مناسب و کیفیت استاندارد خریداری کنند
* اقتصاد دیجیتال در کشور ۶.۴ درصد است
* نوسانات قیمت ارز یکی از موانع اصلی روند کند شدن تولید گوشیهای ایرانی است
فارس: درباره وضعیت تولید گوشی همراه توسط شرکت های داخلی توضیح دهید؟
هاشمی: نوسانات قیمت ارز یکی از موانع اصلی روند کند شدن تولید گوشیهای ایرانی است، ما در وزارت ارتباطات اعتقاد جدی داریم که گوشی هوشمند به عنوان یک کالای لوکس محسوب نمیشود اما با توجه به این که وابستگی جدی به گوشی همراه هوشمند در داخل کشور وجود دارد، در این حوزه برای کمک به مردم ورود پیدا کردیم. از طرفی نیز با توجه به شیوع ویروس کرونا نیاز جامعه به خصوص قشر دانشآموزی و دانشگاهی و همچنین ۹۰ درصد از کارکنان دولت به گوشی همراه این موضوع را از سایر مسائل مختلف کشور جدا کرده و باید نگاه ویژهای به آن داشت.
نوسانات قیمت ارز یکی از موانع اصلی روند کند شدن تولید گوشیهای ایرانی است.
* امروز نگاه بر این است که بدون گوشی و تبلت نمیتوان از تکنولوژی استفاده کرد
فارس: علت آنکه وزارت ارتباطات وارد بحث تولید گوشی همراه شده است ، چیست؟
هاشمی: امروز نگاه بر این است که بدون گوشی و تبلت نمیتوان از تکنولوژی استفاده کرد؛ چراکه بسیاری از متقاضیان برای در مسیر قرار گرفتن آموزش مجازی مجبور به استفاده از این کالا هستند، از طرفی باید به این نکته اشاره کنم که با توجه به پیگیریهای جدی مبنی بر تأمین نیاز مردم در استفاده از گوشی همراه وزارت ارتباطات در این حوزه که باید گفت در مأموریت ذاتیاش مسئولیتی ندارد وارد شده است و تلاش میکند بتواند به نیاز مردم پاسخ دهد. این در حالی است که کسب و کارهای نوظهور در این حوزه برای تداوم نیاز جدی به این کالای اساسی دارد؛ چراکه رشد و توسعه زیرساخت شبکه از اهمیت به سزایی برخوردار است. از طرفی باید بگویم با همین نگاه آنچه در بحث تولید وجود دارد این است که قانونگذار مسوولیت تولید گوشی همراه را برعهده وزارت صمت گذاشته است، اما نمیتوان انتظار داشت که این وزارتخانه به تنهایی به همه موضوعات مهم و اساسی در کشور رسیدگی کند.
* تولیدکنندگان نتوانستند در تولید گوشی با سرعت مناسب فعالیت کنند
فارس: علت روند کند شدن تولید گوشی همراه داخلی چیست؟
هاشمی: تولید گوشی همراه اکنون به کندی انجام میشود که علت آن مربوط به شیوع ویروس کرونا است؛ چراکه ابعاد و زوایای ناشناختهای در این ویروس وجود دارد زیرا ما فکر نمیکردیم ویروس کرونا طولانی شده و فراگیر شود. همچنین در این رابطه تولیدکنندگان ما نتوانستند در تولید این کالا با سرعت مناسب فعالیت کنند که در این رابطه ما برای سرعت بخشیدن به کار از ظرفیت اپراتورها استفاده کردهایم.
تولید گوشی همراه اکنون به کندی انجام میشود که علت آن مربوط به شیوع ویروس کرونا است؛ چراکه ابعاد و زوایای ناشناختهای در این ویروس وجود دارد زیرا ما فکر نمیکردیم ویروس کرونا طولانی شده و فراگیر شود.
* اپراتورها پذیرفتهاند تا در بستر توزیع و ظرفیتها با باندر کردن گوشیهای تولید داخلی کمک کنند
فارس: درباره نحوه استفاده از ظرفیت اپراتورها در روند تولید گوشی همراه و میزان تعرفه قطعات موبایل توضیح دهید؟
هاشمی: جلسات و گفتمانهای همافزایی خوبی را با اپراتورها برگزار کردهایم زیرا در حال حاضر بین تولیدکننده و اپراتورها یک همدلی مناسبی ایجاد شده است؛ چراکه اپراتورها پذیرفتهاند تا در بستر توزیع و ظرفیتها با باندر کردن گوشیهای تولید داخلی کمک کنند. از طرفی ما برای پاسخ به نیاز مردم باید به موضوع قاچاق گوشی همراه توجه کرده و این موضوع را مدیریت کنیم که در این رابطه طرح ریجستری توانسته است تا درصد قابل توجهی این موضوع را برطرف کند. همچنین یکی دیگر از اقداماتی که انجام دادهایم، مربوط به تعرفه واردات قطعات موبایل است که تلاش کردیم این تعرفه از ۱۵ درصد به ۵ درصد کاهش یابد.
* از سوی بانک مرکزی منابع مالی خوبی گرفتهایم تا با تولید گوشی همراه توسط شرکتهای داخلی نیاز مردم را برطرف کنیم
فارس: چه گام هایی برای کمک به مردم در تهیه گوشی همراه انجام داده اید؟
هاشمی: برای این که مردم بتوانند با قیمت مناسب محصول باکیفیت تولید داخلی را استفاده کنند، ما از سوی بانک مرکزی منابع مالی خوبی را در اختیار گرفتهایم تا بتوانیم با تولید گوشی همراه توسط شرکتهای داخلی نیاز مردم را برطرف کنیم، اما نوسانات قیمت ارز یکی از موانع روند کند شدن تولید گوشی ایرانی است، اما باید بگویم برای تولید محصول کار بلندمدت و طولانی نیاز است؛ چراکه برای رسیدن به نقطه سر به سر در تولید یک کالا ما نیازمند یک فعالیت بلندمدت هستیم. از طرفی باید به نقش سرمایهگذار نیز اشاره کنم؛ چراکه سرمایهگذاران به خاطر نوسانات ارزی کشور آن گونه که باید علاقه به مشارکت در این حوزه نشان نمیدهند.
سرمایهگذاران به خاطر نوسانات ارزی کشور آن گونه که باید علاقه به مشارکت در این حوزه نشان نمیدهند.
* دریافت تسهیلات نقدی و اقساطی با مراجعه به پورتال اپراتورها
فارس: متقاضیان دریافت گوشی همراه داخلی چگونه از تسهیلات خرید استفاده گنند؟
هاشمی: ما برای تسهیلگری در روند تولید و توزیع گوشی همراه با پست بانک و اپراتورها همکاری و تفاهم نامه امضا کردهایم تا بتوان منابع در اختیار اپراتورها قرار گیرد و افراد متقاضی خرید گوشی ایرانی با مراجعه به پورتال اپراتورها و سپس استفاده از تسهیلات بانکی میتوانند پس از اعتبارسنجی محصول مورد نظر خود را در قالب نقدی و اقساطی خریداری کنند. درواقع باید بگویم اپراتورها فقط محصول را معرفی میکنند که با توجه به حجم درخواست به اپراتورها موضوع نگاه تشویقی به تولید بیشتر شده و تعمیق کالا انجام میشود.
* روند کند تولید گوشی همراه به دلیل تخصیص ارز ، شیوع ویروس کرونا و واردات قطعات موبایل
فارس: درباره تسهیلات بیشتر توضیح دهید؟
هاشمی: در روند تولید و عرضه گوشی همراه ایرانی از بستر اپراتورها هم در فروش این کالا استفاده میکنیم. زیرا نوع محصول را با اطلاعات کامل توسط اپراتورها به مردم ارائه میدهیم، این در حالی است که در حال حاضر تولیدکنندگان ما نتوانستند با سرعتی که ما برای تولید و عرضه کالا در نظر گرفتهایم پیش روند که این موضوع به تنهایی یک خلاء است، البته علتهای مختلف دارد که میتوان به تخصیص ارز ، شیوع ویروس کرونا و واردات قطعات موبایل اشاره کرد.
در روند تولید و عرضه گوشی همراه ایرانی از بستر اپراتورها هم در فروش این کالا استفاده میکنیم. زیرا نوع محصول را با اطلاعات کامل توسط اپراتورها به مردم ارائه میدهیم.
* اکنون دارای ۶ تولیدکننده جدی و پای کار تولیدگوشی همراه در کشور هستیم
فارس: در حال حاضر چند شرکت داخلی به تولید گوشی همراه مشغول هستند؟
هاشمی: در حال حاضر ما دارای ۶ تولیدکننده جدی و پای کار تولید گوشی همراه در کشور هستیم که میتوان به شرکتهایی مانند ال جی، جی پلاس، مجموعه ارگ جدید بم، صاایران، مجموعه انارستان و مجموعه اُرُد، اشاره کرد. از طرفی باید توضیح دهم که شرکت ال جی از سال گذشته به طور جدی به عرصه تولید گوشی همراه ایرانی وارد شده و اکنون در حال تولید است. همچنین مجموعه جی پلاس در حال حاضر برای تولید گوشی همراه در حال آمادهسازی مقدمات خط تولید است، اما مجموعه ارگ جدید بم اکنون در تولید مودم همکاری بسیار خوبی دارد و برای تولید گوشی همراه مذاکراتی با آنها انجام شده تا در حوزه تولید موبایل هم وارد شوند، البته با شرکای خارجی این اتفاق میافتد؛ چراکه ما در تکنولوژی نمیتوانیم صاحبان اصلی تکنولوژی را نادیده بگیریم، زیرا از نظر تأمین تجهیزات لازم و راه اندازی خط تولید نیازمند تجهیزات الکترونیکی برای انتقال این تکنولوژی هستیم که نیاز به شریک خارجی داریم که آنها درواقع صاحبان تکنولوژی هستند.
* راه اندازی خط تولید گوشی همراه در صورت تأمین قطعات و تخصیص ارز
فارس: درباره دیگر شرکت های تولید گوشی همراه بگوئید؟
هاشمی: چهارمین مجموعه از شرکتهای ایرانی که به تولید گوشی همراه میپردازد مجموعه سایران است که باید بگویم این شرکت تجربه تولید گوشی را در ایران داشته و اکنون با انرژی مضاعف وارد تولید گوشی همراه شده است. همچنین مجموعه انارستان که اکنون خط تولید تبلت را به طور فعال انجام میدهد، در حال راهاندازی خط تولید گوشی همراه است و در نهایت مجموعه ارد که در پاکدشت تهران واقع شده است دارای بازار خوبی بوده و در تولید گوشی موبایل فعال هستند که در صورت تأمین قطعات و تخصیص ارز بلافاصله خط تولید خود را راهاندازی میکنند.
اگر مشکلات ارزی در کشور وجود نداشت در حال حاضر میتوان گفت ما حداقل دو خط تولید گوشی همراه فعال در کشور داشتیم.
* برای تأمین نیاز بازار تمام اقدامات زیرساختی را انجام دادهایم
فارس: برای رفع موانع تولید گوشی همراه چه اقداماتی انجام داده اید؟ آیا از نظر زیر ساختی آمادگی وجود دارد؟
هاشمی: اگر مشکلات ارزی در کشور وجود نداشت در حال حاضر میتوان گفت ما حداقل دو خط تولید گوشی همراه فعال در کشور داشتیم، اما اکنون نیز برای تأمین نیاز بازار تمام اقدامات زیرساختی را انجام دادهایم و از نظر قانونی هیچ گونه مشکلی برای تولید انبوه نداریم.
* هدف گذاری ما تا سال ۱۴۰۴ تولید ۲۰ درصد از حجم بازار گوشی همراه
فارس: پیش بینی شما برای تولید گوشی در سال جاری و سال های آینده چگونه است؟
هاشمی: در سال ۱۴۰۴ بر اساس اسناد بالادستی ما نزدیک به ۲۰ درصد حجم بازار را برای تولید گوشی در نظر گرفتهایم. همچنین از سال آینده در داخل کشور سالانه ۲ میلیون گوشی تولید میکنیم. البته در سال جاری تا پایان امسال ۴۰۰ هزار گوشی تولید خواهد شد. از طرفی باید به این نکته اشاره کنم که در سال اول وورد به تولید گوشی همراه داخلی میدانیم که شروع این کار بسیار سخت است اما با توجه به رفع مسائل قانونی شامل زیست بوم و زیرساخت منابع مالی، نیروی انسانی و تجهیزات کار سادهای نیست.
در سال ۱۴۰۴ بر اساس اسناد بالادستی ما نزدیک به ۲۰ درصد حجم بازار را برای تولید گوشی در نظر گرفتهایم.
* مردم باید گوشی همراه با قیمت و کیفیت استاندارد خریداری کنند
فارس: آیا برنامه ای برای ثبات بازار گوشی همراه دارید؟
هاشمی: برای جلوگیری از نوسانات بازار ارز ما در تلاش هستیم تا با پیگیریهای مستمر وضعیت بازار این کالا را ساماندهی کنیم، به طوری که مردم بتوانند قدرت خرید گوشی همراه را داشته باشند. درواقع مردم باید گوشی همراه با قیمت مناسب و کیفیت استاندارد خریداری کنند.
* اقتصاد دیجیتال در کشور ۶.۴ درصد است
فارس: وضعیت اقتصاد دیجیتال در کشور چگونه است؟
هاشمی: یکی از ویژگیهایی که باید به آن اشاره کنم موضوع اقتصاد دیجیتال در کشور است که اکنون به ۶.۴ درصد رسیده است. این در حالی است که اقتصاد در کل کشور ۴ درصد است که در این رابطه باید بگویم با توجه به رشد منفی اقتصادی غیرانسانی تجربه رشد منفی را در ارزش افزوده داریم، اما خوشبختانه در حوزه ارتباطات شاهد رشد هستیم که این نشاندهنده وجود ظرفیت بالقوه است که باید از آن صیانت کنیم.