به گزارش خبرگزاری بسیج قزوین، خاطرات رشادتهای شهدای خلبان هیچگاه از ذهن و ضمیر مردمان این سرزمین پاک نخواهد شد. هنوز هم ابتکارات برخی از این شهدای بلندپرواز، مشق سایر همرزمانشان در این مقطع زمانی است و برخی از این ابتکارات در کلاسهای مختلف نیروی هوایی تدریس میشود.
آسمان ایران در طول جنگی تحمیلی شاهد پرواز مردانی از تبار آرش بوده است که در حفظ حریم خاک و آسمان وطن، حدودی برای دشمن قائل نبودند و جانانه پای تعهد خود در حفظ کیان ایستادند.
هوانیروز جمهوری اسلامی ایران همچون سایر نیروهای جان برکف انقلاب اسلامی، صحنه های بی نظیری از ایثار، قدرت، تخصص و غیرت را خلق کرده آنچنان که تبحر در مهندسی پرواز برخی از خلبانان شهید، همچنان درس نوآموزان این مکتب است.
بی شک نیروی هوایی و هوانیروز یکی از مولفه های قدرت نظامی ایران اسلامی است که در مکتب درس آموزی و تخصص پرواز، مهمترین درس های اخلاق و معنویت را نیز به دانش آموختگان خود ارایه کرده که شهدای شاخصی همچون شهید کشوری و شهید شیرودی از یگان هوانیروز، امروز افتخار این آب و خاک هستند.
وقتی به رزمندگانی که پشت خاکریز ها به مقابله با دشمن می پرداختند فکر می کنم و در ذهنم به مقایسه کوچکی از تلاش این غیور مردان با افتخارآفرینان نیروی هوایی و هوانیروز می پردازم، به خطرات و مشقت کار این بلندپروازان را بیشتر پی می برم. البته که این مقایسه چیزی از ارزش و جایگاه رزمندگان در پشت خاکریز ها کم نمی کند.
سرهنگ خلبان مهرداد بخشیان در گفتگو با خبرنگار بسیج قزوین با اشاره به رشادت های خلبانان هوانیروز بیان کرد: هوانیروز دارای شهدای شاخص و همچنین استادان بنام و برجسته این عرصه است که می توان یادی کرد از محمود اسکندری که از افتخارات این مرزو بوم است. امیر خلبان محمود اسکندری از خلبانان سرشناس و زبده فانتوم در نیروی هوایی بود که حماسه های فراوانی را در کارنامه پرافتخار خدمتی خود به ثبت رسانده است.
لشکری که به دام غیرت و تخصص افتاد
فرمانده پایگاه هوایی آبیک تصریح کرد: براساس ماموریتی که در عملیات بیت المقدس برای نیروی هوایی تعریف شده بود، کار شناسایی و عکسبرداری هم مثل همیشه از وظایف این نیرو بود. در یکی از ماموریتهای شناسایی بر فراز خرمشهر، در هنگام عکسبرداری با هواپیمای آر اف 4 خلبان متوجه یک پل غوطه ور در آب که تقریبا یک متر زیر آب بود، می شود و به مسئولین نیروی هوایی اطلاع داده می شود. این پل شناور، مسیر تدارکاتی نیروهای عراقی در خرمشهر و امید اصلی آنها برای دریافت نیروها و تجهیزات کمکی محسوب می شد. با توجه به اهمیت حیاتی این پل، تصمیم بر انهدام آن گرفته شد.
در تاریخ 17 اردیبهشت سال 61 سرهنگ دوم خلبان «محمود اسکندری» و ستوان یکم خلبان «اکبر زمانی» پلی که توسط مزدوران عراقی روی اروند رود ساخته شده بود و برای پشتیبانی لشکر 11 ارتش عراق در خرمشهر استفاده می شد، با یک حمله بسیار دقیق منهدم کردند و در نتیجه آن، دهها هزار نفر از نیروهای عراقی به اسارت رزمندگان ایرانی درآمدند.
عملیاتی وجود ندارد که هوانیروز در آن حضور نداشته باشد
سرهنگ بخشیان اضافه کرد: هوانیروز هشت را گذراند و عملیاتی وجود ندارد که هوانیروز در آن حضور نداشته باشد و در ۶۰ عملیات دوران جنگ حضور داشت.
وی گفت: پس از پایان جنگ، هوانیروز در بحث مردم یاری نیز نقطه اتکا مردم بوده و در واقع هوانیروز جزو اسکادران های کشور در تمام نقاط کشور حضور فعال داشته و از خصوصیات آن در کوتاهترین زمان در منطقه حاضر می شود.
فرمانده پایگاه هوانیروز آبیک عنوان کرد:
در تمام عرصه های مختلف سیاسی و آئینی و تقویمی، اورژانس هوایی حضور فعال دارد. ۱۷ استان دارای پایگاه هوایی هستند که یکی از این پایگاه ها، پایگاه هوانیروز آبیک می باشد و در طول ماموریت خود طی چند ماه اخیر، ۳۰۰ ساعت پرواز برای دو استان آذربایجان غربی و زنجان داشته است.
وی در ادامه افزود: در بلایای طبیعی کشور، هوانیروز با پتانسیل خود افتخار آفرین بوده و در بحث امدادرسانی به بیماران، اطفا حریق جنگل ها، امداد و نجات، کمک به مناطق زلزله زده و آسیب دیده از سیل و بسیاری عملیات های دیگر از مأموریت های پایگاه هوانیروز شهرستان آبیک بوده است.
این مسوول نظامی ادامه داد: یکی از وظایف ارتش و هوانیروز در جنوب کشور، اسکورت کشتی های نفتکش و آذوقه است. امنیت بنادر توسط هوانیروز و نیروی دریایی ایجاد می شود که در سایه فعالیت ارتش می باشد. در پروژه های که هوانیروز دارد پیشرفتهای تجهیزاتی زیادی داشتیم که یکی از آنها برد موشک هاست.
به گزارش بسیج؛ آسمان ها، عرصه جولان غیور مردان هوانیروز جمهوری اسلامی ایران بوده و امروز به پاس این رشادت ها، هیچ حرکتی از چشم عقاب های تیزپرواز ایرانی دور نمی ماند.
به قلم سهیلا عظیمی