وقتی عنایت رهبری گره گشای مشکلات می شود:
بهره مندی 81 درصدی روستاهای جنوب شرق از آب سالم
باعنایت ویژه مقام معظم رهبری و نگاه ویژه مجلس و دولت، آبرسانی به هزار و شصت و دو روستای سیستان و بلوچستان شتاب گرفته و اقدام هایی برای بهره مندی 81 درصدی روستاهای این خطه از آب سالم به صورت جدی در دست اجراست.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری بسیج به نقل از عصرهامون، موضوع بی آبی روستاهای سیستان و بلوچستان این روزها سرتیتر بسیاری از رسانههای بومی و محلی را به خود اختصاص داده است، مسئلهای که اهمیت آن بر هیچ کس پوشیده نیست و عزم جدی و نگاه ویژه دولتمردان را طلب میکند.
به اعلام مسئولان امر شاخص بهره مندی روستاهای این خطه از آب سالم ۶۸ درصد است و دلیل فاصله آن با نرم کشوری را پهناوری و تراکم جمعیت در این استان میدانند، اما این به معنای بی توجه بودن به این مهم نیست، بلکه این روزها و در پی نظارت میدانی رئیس مجلس از منطقه و افزایش چشمگیر اعتبارات این بخش از محلهای مختلف، عزمها برای ارتقای این شاخص بیش از پیش جزم شده و پروژههای آبرسانی با جدیت بیشتری در دست اجراست.
اقدامهایی که به واسطه نگاه ویژه مقام معظم رهبری به این خطه و تاکیدات ویژه ایشان مبنی بر داشتن نگاه اجرایی و میدانی در موضوعات پدافند غیر عامل محقق شده است، علاوه بر این رهبری در نشستهای مختلف بر رفع مشکلات سیستان و بلوچستان و لزوم مطالبه گری از سوی مردم و مسئولان این استان تاکید کرده اند.
اما بر خلاف این که این روزها موضوع آب جنوب سیستان و بلوچستان نسبت به دیگر نقاط این استان با رنگ و لعابی متفاوت و گاهی دور از واقعیت، سوژه برخی رسانهها و فضای مجازی شده است که مقام معظم رهبری نگاهی ویژه به آبادانی و توسعه سواحل مکران داشته اند و شاهد تحقق فرمایشات ایشان در این خصوص هستیم.
تسریع در پروژههای در دست اجرا، افزایش بودجه و عنایت ویژه مقام معظم رهبری به منظور استفاده از اعتبارات صندوق توسعه ملی جهت اجرای طرح ملی "آبرسانی به تک روستاها و تکمیل مجتمعهای آبرسانی اولویت دار که این روزها شتاب بیشتری گرفته، خود تایید کننده این موضوع است.
از سویی در پی بازدید میدانی رئیس مجلس نیز تفاهم نامهای منعقد و آبرسانی به هزار و ۶۲ روستا با اعتبارات ویژه و عزم جدی مورد توجه قرار گرفته و طبق اعلام مسئولان امر قرار است تا پایان سال مالی ۱۴۰۰ جهشی ویژه در این حوزه اتفاق بیفتد.
برخورداری ۱۱۲۴ هزار روستایی از آب شرب بهداشتی
علیرضا قاسمی، مدیرعامل آبفای سیستان و بلوچستان با اشاره به وسعت استان که ۱۱.۴ درصد مساحت کل کشور را تشکیل داده است، در گفت و گو با خبرنگار ما بیان کرد: این خطه پهناورترین و در عین حال کم تراکمترین استان کشور است.
وی با اشاره به این که سیستان و بلوچستان پر روستاترین استان کشور است، افزود: تا قبل از انقلاب اسلامی سه هزار و هفتصد و سی و چهار روستا در این خطه وجود داشت که از این تعداد فقط ۱۱۹ مورد از شبکه آبرسانی برخوردار و شاخص بهره مندی روستاها از آب سالم هفت درصد بود.
این مقام مسئول اضافه کرد: در شرایط فعلی از پنج هزار و پانصد و نود و چهار روستای سیستان و بلوچستان ۲ هزار و نهصد و چهل و هفت روستا با جمعیت یک میلیون و یکصد و بیست و چهار هزار و سیصد و سی و سه نفر از شبکه آب آشامیدنی بهداشتی وسالم برخوردار است.
افزایش ۲۶ درصدی شاخص بهره مندی از آب سالم
وی با اشاره به اخبار ضد و نقیض در خصوص وضعیت آب روستاهای سیستان و بلوچستان که فشار سیاسی و اجتماعی را به همراه داشته است، تصریح کرد: هزار و نود و یک روستای بالای ۲۰ خانوار و هزار و پانصد و پنجاه و شش روستای زیر ۲۰ خانوار استان فاقد سامانه آبرسانی است که ایجاد شبکه آب آشامیدنی برای این روستاها در برنامه قرار دارد یا در دست اجراست.
قاسمی شاخص بهره مندی از آب شرب روستایی را در سال ۹۲، ۵۹ درصد اعلام و اذعان کرد: از ابتدای دولت یازدهم ۶۱۲ روستای استان آبدار شده که با این اقدام تعداد روستاهای بهرهمند حدود ۲۶ درصد به نسبت قبل افزایش یافته و شاخص بهره مندی از آب شرب روستایی به ۶۸ درصد رسیده است.
عنایت ویژه مقام معظم رهبری
وی افزود: با عنایت ویژه مقام معظم رهبری به منظور استفاده از اعتبارات صندوق توسعه ملی جهت تسریع در اجرای پروژههای آبرسانی روستایی و هدف گذاری صورت گرفته در قالب طرح ملی "آبرسانی به تک روستاها و تکمیل مجتمعهای آبرسانی اولویت دار روستایی" ۲ هزار و یکصد و نود و چهار روستای استان تحت پوشش این طرح قرار گرفته اند.
مدیرعامل آبفای سیستان و بلوچستان با اشاره به بهره مندی جمعیت ۷۵۳ هزار نفری از این طرح ملی، تصریح کرد: این طرح با برآورد اولیه ۲۰ هزار میلیارد ریالی اجرا میشود که هزار و پانصد و نود و نه روستای بالای ۲۰ خانوار و ۵۹۵ روستای زیر ۲۰ خانوار را که ۵۶.۲ درصد جمعیت روستایی استان را تشکیل میدهند، شامل میشود.
وی گفت: از سال ۹۴ در راستای تحقق اهداف تعریف شده، ۶ هزار و پنجاه میلیارد ریال معادل ۱۰ درصد کل اعتبارات صندوق توسعه ملی جهت تسریع در اجرای پروژههای آبرسانی استان تخصیص یافته و متناسب با آن شاخص بهره مندی استان با رشد ۹ درصدی از ۵۹ به ۶۸ درصد ارتقا پیدا کرده است.
این مقام مسئول با اشاره به بهره مندی ۶۱۲ روستا با جمعیت ۱۵۰ هزار نفر از نعمت آب شرب و بهداشتی، اضافه کرد: سال گذشته ۲۳۰ میلیارد تومان و در سال ۹۹ نیز ۱۵۸ میلیارد تومان جهت اجرای پروژههای آبی به استان ابلاغ شد که با توجه به اعتبارات تخصیصی از محل متمرکز ملی ۳۳۳ روستا با جمعیت ۹۵ هزار نفر از نعمت آب شرب و بهداشتی پایدار برخوردار شدند.
بهره مندی ۴۵ هزار روستایی دیگر از آب پایدار
وی افزود: همچنین با تخصیص چهار هزار و نهصد و پنجاه میلیارد ریال از اعتبارات استانی طی سالهای اخیر، ۲۷۹ روستا با جمعیت ۴۵ هزار نفر از نعمت آب شرب پایدار بهرهمند شده اند.
قاسمی افزود: با توجه به مطالعات جامع انجام شده در بخش تامین آب روستاهای استان ۱۵ مجتمع آب رسانی به هزار و نهصد و نود و نه روستا و جمعیت ۷۰۶ هزار نفر و ۱۰ پروژه تک روستایی به منظور آبرسانی به ۱۲۹ روستای تحت پوشش با جمعیت ۳۰ هزار نفر در استان در دست اجراست که جهت اتمام آن ۲۵ هزار میلیارد رسال اعتبار نیاز است.
وی اضافه کرد: امسال نیز از محل اعتبارات متمرکز ملی برای سیستان و بلوچستان، ۱۵۶ میلیارد تومان مصوب و ابلاغ شد که با تخصیص کامل اعتبارات، برنامه تامین آب پایدار ۱۷۳ روستا با جمعیت ۵۳ هزار نفر در کل استان تا پایان سال مالی ۹۹ در دستور کار شرکت آب وفاضلاب سیستان وبلوچستان قرارگرفت.
انعقاد تفاهم نامه سه جانبه
مدیرعامل آبفای سیستان و بلوچستان ادامه داد: همچنین تفاهم نامه سه جانبهای بین آب و فاضلاب کشور، دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی و استانداری سیستان و بلوچستان در پی سفر قالیباف به استان و به منظور تسریع در عملیات اجرایی آبرسانی به هزار و شصت و دو روستای فاقد شبکه یا دارای تنش آبی استان با جمعیت بالغ بر ۳۶۵ هزار نفر در بازه زمانی ۱۸ ماهه منعقد شده است.
وی افزود: اجرای این تفاهم نامه با صرف اعتباری به مبلغ ۱۱ هزار و یکصد و پنجاه میلیارد ریال، موجب ارتقای شاخص بهره مندی از آب سالم به میزان ۱۳ درصد میشود و شاخص بهره مندی استان به ۸۱ درصد خواهد رسید.
قاسمی اذعان کرد: در همین راستا احداث ۲ تصفیه خانه آب شرب به حجم هزار و یکصد و بیست و پنج لیتر در ثانیه برای مجتمعهای تلنگ، پلان وپیر سهراب وزیر مجموعه سد پیشین، احداث خط انتقال آب خام وآبگیر طرح سد پیشین برای آبرسانی به روستاهای زیر مجموعه سد پیشین، تکمیل مجتمع آبرسانی تلنگ، پلان و پیرسهراب، اجرای خطوط انتقال در قالب مجتمعهای آبرسانی روستایی، پروژههای تک روستایی و شبکههای توزیع، احداث مخزن ذخیره و حفر و تجهیز چاه برای پروژههای تک روستایی مهمترین اقدامهایی است که در دستور کار قرار دارد.
عزم جدی برای رسیدن به میانگین کشوری
مهرداد عرب اول، رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی سیستان و بلوچستان هم در این باره گفت: به منظور ارتقای شاخص آبرسانی روستایی و دستیابی به میانگین کشوری که حدود ۷۵ درصد است، در جنوب استان طرح انتقال آب از سد پیشین به ۲۱۷ روستای پایین دست سد آن در دست اجراست.
به گفته وی، این طرح در ردیف پروژههایی قرار دارد که اعتبارات آن از صندوق توسعه ملی تامین میشود، پایین دست سد زیردان ۲۶۰ روستا وجود دارد که علاوه بر اعتبارات اختصاص یافته، پروژه انتقال آب به این روستاها جزو طرحهای جهش تولید قرار گرفته و با جدیت دنبال میشود.
این مقام مسئول با اشاره به جذب اعتبار از بخشهای مختلف برای پروژههای آبی استان، اضافه کرد: از آنجایی که حجم کار بسیار گسترده است، مشمول زمان میشود، اما سعی بر این است که تا پایان برنامه ششم توسعه، همه این روستاها از آب بهداشتی بهرهمند شوند که البته در کنار این طرح ها، پروژههای کوتاه مدت آب نیز استارت خورده است.
وی گفت: در روستاهایی که امکان اجرای طرحهای کوتاه مدت وجود ندارد، آبرسانی سیار مدنظر قرار گرفته که توسط آبفا در حال انجام است و اعتبارات خوبی به این بخش اختصاص یافته، به گونهای که طی سه مرحله یک میلیارد و هفتصد میلیون تومان، ۱۰ میلیارد و سیصد میلیون تومان و ۲۰ میلیارد تومان در این راستا تامین اعتبار شده است تا مردم دچار مشکل نشوند.
رقمهای درشت برای پروژههای آب
عرب اول با بیان این که با توجه به عملیاتی شدن مطالعات آمایش سرزمین و خروجی آن، امسال تقویت اعتباری در بخش آب اتفاق افتاده است، افزود: امسال بر اسای بند "ه" تبصره چهار قانون بودجه ۲ میلیارد و هفتصد و نود و پنج میلیون یورو به دولت اجازه برداشت از صندوق توسعه ملی به صورت تسهیلات ارزی داده شد که از این میزان برای حوزه آب روستایی و عشایر کشور تا سقف ۱۰۰ میلیون یورو اختصاص پیدا کرده و از این محل برای ۱۲ مجتمع آبرسانی روستایی سیستان و بلوچستان نیز اعتبار مناسبی لحاظ شده است.
وی ادامه داد: از محل اعتبارات استانی ۳۰۰ میلیارد تومان و از ۹۷ میلیارد تومان اعتبارات ملی استانی شده ۷۱ میلیارد و چهارصد میلیون تومان (حدود ۷۳ درصد)، در حوزه ملی ۱۰۸ میلیارد تومان، از ردیف سواحل مکران ۱۴ میلیارد تومان و از محل متوازن ملی هم ۱۹۰ میلیارد تومان برای بخش آب پیش بینی شده است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی سیستان و بلوچستان ادامه داد: اعتباراتی که در بخش منابع آب و راه در سال ۹۹ و بودجه ۱۴۰۰ گرفتیم، با سالهای گذشته قابل مقایسه نیست، به گونهای که ۸۱ درصد اعتبارات ملی استانی شده این خطره با رقمهای درشت به پروژههای این دو حوزه مربوط میشود.
انتهای پیام/