
به گزارش خبرگزاری بسیج از کردستان، حاشیه نشینی همواره یکی از معضلات جوامع شهری به حساب میآید که با خود مشکلات بسیاری را از نظر امنیت، اشتغال و مسائل فرهنگی و اجتماعی را به بار میآورد. باید در نظر داشت که افرادی که از روستاها مهاجرت میکنند، به دلیل وضعیت نامناسب اقتصادی که دارند، نمیتوانند در مراکز شهرها سکونت داشته باشند.
سایه حاشیهنشینی روز به روز روی دیوارهای بلند شهرهای بزرگ قد میکشداگر گذرتان به حاشیههای اطراف شهر افتادسکونت گاههایی را میبینید که با کمترین امکانات رفاهی، فقط اسم خانه را یدک میکشند یا خانههای بی حصار و ساکنانی که نگاهشان با درد گره خورده است؛ با دردهایی که شاید تا به امروز از آنها کمتر خبر داشتیم امروزه یکی از معضلات جامعه ما پدیده حاشیه نشینی در شهرهای بزرگ است.
رضا معظمی جامعه شناس کُردستانی عنوان داشت: در حال حاضر بسیاری از روستاها به دلیل برخوردار نبودن از شرایط نامناسب و کمبود امکانات به طور تقریبی خالی از سکنه شده است و افراد آن برای گذران زندگی به شهرهای حاشیهای کلانشهرها مهاجرت کرده اند که این خود هم برای شهرهای مهاجر و هم مهاجر پذیر مشکلاتی را رقم زده است.
وی با بیان این که در موضوع آسیب شناسی اجتماعی، پیشگیری مهمتر از درمان است، خاطرنشان کرد: مدیریت شهری و اجتماعی باید برای حاشیه نشینی و کاهش معضلات آن برنامه مشخص و کل نگر داشته باشد.
این جامعه شناس در ادامه عنوان داشت: عمده پیامد و آسیبهای ناشی از حاشیه نشینی آسیبهای اجتماعی، نابهنجاری ها، آسیبهای فرهنگی از جمله افزایش بی سوادی، آسیبهای فیزیکی از جمله رشد نامطلوب و غیر ایمن بناها، آسیبهای سیاسی، امنیتی و آسیبهای اقتصادی، که سبب ایجاد مشاغل کاذب نظیر، دستفروشی و دلالی و دوره گردیمی شود و به طور کلی، اشتغال غیر قانونی، کاذب، ناسالم، سیاه و زیرزمینی، در میان ساکنان حاشیه نشینی را به وجود میآورد بدین ترتیب حاشیه نشینی به عنوان بستری برای ارتکاب جرایم باید بیش از پیش مورد توجه برنامه ریزان شهری قرار بگیرد.
معظمی با بیان اینکه امروزه حاشیه نشینی یکی از معضلات اجتماعی مهم محسوب میشود، گفت: اورژانس اجتماعی باید با استقرار پایگاههای خدمات اجتماعی در برخی از این مناطق سعی در کنترل وکاهش آسیبهای اجتماعی داشته باشد.
وی افزود: ما باید بپذیریم وقتی نتوانستیم شرایط زندگی در روستاها و شهرهای کوچک ایران را بهبود بخشیم و تمام امکانات را در شهرهای بزرگ متمرکز کردیم، عملاً شهروند درجه دوم و سوم را نیز تعریف کردیم شهروندی که نه کاملاً و مطلقاً بیرون از شهر است و نه کامل در زندگی شهری تلفیق شده است که این هویت بخشی خود رفتارهای خاصی را ایجاد میکند که از برجستهترین آنها فقدان تعلق و اعتماد به شهر و متن نشینان است و در نتیجه این عمل جزیرهای شکل میگیرد که با افزایش طرد اجتماعی از سوی مردم شهر، جرایم و آسیبهای اجتماعی نیز در آن شدت میگیرد.
این جامعه شناس افزود: تنها راهکار اساسی برای کاهش و یا رفع مساله حاشیهنشینی، تحولات اساسی در ساختارهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است.
وی اضافه کرد: پرداخت یک میلیون تومان به افراد یارانهبگیر و یا ودیعه مسکن علاوه بر اینکه نتوانست دردی از دردهای افراد نیازمند را رفع کند بلکه به معضل تورم در جامعه دامن زد.
این جامعه شناس در پایان عنوان داشت: مدیریت مناقط حاشیه و همچنین همکاری و تعامل ادارات و سازمانهای دولتی مسئول اولین نکته در خصوص چاره اندیشی برای این پدیده خطرناک است که متاسفانه تاکنون این مهم در استان کردستان نادیده گرفته شده و با تغییر مدیران حوزه شهری سیاستها و برنامه ریزیها در این بخش نیز به کلی تغییر میکند و هر مسئولی ساز خود را میزند.
انتهای پیام/7727