به گزارش خبرگزاری بسیج از اصفهان؛ هفته آخر آذر ماه سال ۹۹ برای دانشگاهها و پارکهای علم و فناوری هفته پر جنب و جوشی است که این هفته با عنوان هفته پژوهش نام گذاری شده است؛ پژوهش به بشر توانایی برقرایی ارتباط بهتر با دنیای پیرامون خود را می دهد؛ روز پژوهش روز ارج نهادن مقام شامخ محققان و پژوهشگران خستگی ناپذیر است.
در دنیای امروز رشد و پیشبرد امور در عرصههای گوناگون که در نهایت به ارتقای سطح زندگی و معیشت جامعه و رشد شاخصهای کلان یک کشور منتهی میشود به ابعاد مختلف پژوهش و کار کارشناسی وابسته است.
رهبر معظم انقلاب در این زمینه می فرمایندکه علم و دست برتر علمی، راز پیشرفت هر کشوری در اقتدار اقتصادی، سیاسی، نظامی و روحیهای است، علم با دین و اخلاق هست که برای بشریت مفید خواهد بود. علم هر چه هم پیشرفت کند، اگر از اخلاق و دین فاصله بگیرد، به حال بشریت مفید نخواهد بود.
ایشان تأکید می کنند: پژوهش باید هم برای رسیدن به اوج قلّهی علم و ایجاد مرجعیّت علمی و هم باید برای حل مسائل جاری کشور باشد.
دانایی و توانایی باعث پیشرفت نظام واز شاخصه های اصلی پیشرفت جوامع است؛ بسیج علمی، پژوهشی و فن آوری به واسطه هدف گزاری و وظیفه ذاتی که دارد در حوزه های مختلفی با مبتکرین و مخترعین همراه است بتواند قدمی در رشد و تعالی علم، پژوهش و فن آوری بردارد.
در این زمینه با خالد گمار، مسئول معاونت علمی و پژوهشی سپاه صاحب الزمان (عج) استان اصفهان به گفت و گو پرداختیم.
– بسیج نیوز: در خصوص هفته پژوهش بگویید.
– گمار: هفته پژوهش امسال با خبر تلخ شهادت شهید محسن فخری زاده رو به رو شدیم که متاثر شدیم؛ مرکز جهاد علمی و پژوهشی ذاتا بر اساس مأموریت های پژوهش محور راه اندازی شده است و فعالیت های مختلفی انجام می دهیم. جهت دهی ظرفیت های بسیج به سمت حل مسائل جامعه است.
جامعه درگیر مسائل مختلفی همچون مشکلات اقتصادی و معیشتی، سبک زندگی زیست محیطی و آلودگی ها است. اندیشکده های مختلف و هسته های مختلف حل مسئله بر دو بخش عام در پایگاه های بسیج و تخصصی در پایگاه های 50 گانه علمی تشکیل شده است.
همچنین قسمت دیگر فعالیت ها در اقشار بسیج انجام می شود که به عنوان مثال 35 اندیشکده در بسیج اساتید تأسیس شده است که یکی از این اندیشکده ها محیط زیست است و کار خود را در حوزه آب و آلایندگی ها انجام می دهد.
– چه فعالیت هایی در زمینه پژوهشی و علمی انجام می دهید؟
– گفتمان سازی علمی یکی از برنامههای در دستور کار ما است؛ یکی از مأموریت های رهبر انقلاب این موضوع است که گفتمان قالب جامعه را تبدیل به گفتمان علمی کنیم و بر این اساس یکی از اهداف ما این موضوع است. تمام فعالیت هایی که در زمینه علمی بسیج انجام می شود انعکاس پیدا می کند.
محتوای علمی تولید می شود؛ بحث های مختلفی برای ایجاد این گفتمان برای علم خاص، مباحث مختلف فناری، اقتصاد دانش بنیان و… در حال اجرا شدن است. تکمیل چرخه علم و فناوری مبحث دیگر در این زمینه و جز اهداف ما است.
سطح علمی کشور ما شانزدهم دنیا است که باید این علم تبدیل به ثروت و محصول و در اقتصاد کشور محسوس شود؛ این کار جز اهداف ذاتی ما است و از مخترعان حمایت ویژه می کنیم.
– در مورد حمایت از مخترعان گفتید، بیشتر در این زمینه توضیح دهید.
– دعوت می کنیم از هر فردی که طرح و ایده دارد که این ایده محصول تولید و یک رفع نیاز و حتی رفع تحریم کند، حمایت های مختلف مادی و معنوی می کنیم.
فعالیت دیگر ما کمک به تولید علم مرجع ساز است؛ یکی از اهداف بزرگ انقلاب اسلامی تبدیل علم، فارسی سازی علوم و مرجع بودن در علوم مختلف دنیا است؛ در خیلی از زمینه ها این مبحث اتفاق افتاده است، نانو و سلول های بنادین کشور ایران جز تراز کشورهای اول دنیا است و دیگر علومی که مخصوصا به درد اقتصاد و معیشت مردم بخورد با توجه به جنگ اقتصادی، نیاز داریم که در این علوم شرکت کنیم.
سال گذشته و امسال شروعی داشتیم و در حال شکل گیری تیم ها هستیم، کار بسیار دشواری است و نیاز به افراد بسیار دانشمند و نخبگان علمی دارد که وارد این جریان شویم و در لبه های دانشی فعالیت و علوم برتر و بدیع دنیا را شناسایی کنیم.
– فعالیت های شما در مباحث پژوهشی صرفا در علوم فنی تعریف می شود؟
– خیر، یکی دیگر از فعالیت های ما ساماندهی و تحول در علوم انسانی است، می دانیم که علوم انسانی از نیاز های اصلی جامعه و جز مطالبات به حق رهبر انقلاب است؛ خیلی از علومی که وارد کشور ما شده غربی است.
باید یک تحولی ایجاد شود که علوم بر اساس آموزه دینی و بافت فرهنگی جامعه ایرانی – اسلامی باشد که در بخش سبک زندگی تیم های ویژه فعالیت هایی در این زمینه انجام می دهند.
دیگر فعالیت ارتقا و توانمند سازی بسیجیان است، به نظر ما هر کسی که یک اقدام و کمک و قدمی برای انقلاب اسلامی و کشور بردارد، بسیجی است.
– با توجه به اینکه فعالیت های شما مسئله محور است، کرونا مهمترین مشکل فعلی بشر است، شما در این زمینه چه فعالیت هایی داشته اید؟
– از آنجایی که کرونا در ابتدا و البته هنوز هم یک بیماری ناشناخته است از طریق بسیج جامعه پزشکی و معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی برای شیوه نامه علمی رایزنی کردیم و این مبحث کسب دانش ما بود اما اقدامات ما در حوزه علمی در سه حوزه تجهیزات، دارو و کارگروه هایی که به هر شکلی می توانستند در تیم های مقابله با کرونا کمک کنند، اقدام به فعالیت کردیم.
فعالیت در زمینه ساخت و تهیه تجهیزات مقابله با کرونا را شروع کردیم و به دانشگاه ها و مراکز خود اعلام کردیم که اولویت اصلی ما حمایت از تجهیزات و اختراعات در این زمینه است.
همچنین در زمینه ساخت دارو هم ورود کردیم، خوشبختانه در این حوزه مخترعان زیادی در زمینه اکسیژن سازها، کیت های تشخیص، انواع مواد ضدعفونی کنند غیر الکلی، دستگاه های ضدعفونی کننده به ما مراجعه کردند و به دلیل اینکه ارائه این مصولات نیازمند مجوز لازم از سازمان غذا و دارو است، همه این محصولات را به این سازمان ارائه کردیم که هفت مورد از این ها مجوزهای لازم را دریافت کرد و به سرمایه گذاران معرفی کردیم.
به دلیل ورود دیگر مجموعه ها به حوزه تولید ماسک، به این بخش ورود نکردیم اما به حوزه پارچه ماسک و دستگاه های تولید ماسک ورود کردیم و حمایت های ویژه ای داشتیم.
تجربه نگاری کرونا و نظر خواهی از تمام کسانی که در حوزه مقابله با کرونا حضور داشتند را آغاز کردیم و می خواهیم یک کتاب دانشی از تجارب موفق و ناموفق در زمینه کرونا ثبت و یک کتاب تهیه کنیم.
یکی دیگر از فعالیت های ما در این شرایط کرونا آموزش است؛ از آنجایی که یادگیری به خصوص در تحصیل مدارس و دانشگاه ها در این ایام کار سختی شده است، ورود ویژه کردیم تا بتوانیم به آحاد مردم که نیاز به کسب دانش دارند کمک می کنیم.
– در خصوص فعالیت های پژوهشی که با همکاری دیگر اقشار بسیج دارید، توضیح دهید.
– 10 قشر علمی در بسیج داریم که با همکاری هم اندیشکده ها مختلفی و مراکز پژوهشی در سطح استان تشکیل و فعالیت های خوبی در این زمینه انجام شده است.
بسیج دانشجویی، دانش آموزی، طلاب، اساتید، مهندسان کشاورزی، صنعت و عمران، حقوقدانان و جامعه پزشکی و فرهنگیان در کنار ما فعالیت های پژوهشی و علمی انجام می دهند که به عنوان مثال 9 طرح که در جشنواره ملی طهرانی مقدم تجلیل شد از مرکز رشد بسیج دانشجویی استان اصفهان بود.