به گزارش خبرگزاری بسیج، برنامه سرچشمه با حضور سردار یعقوب زهدی آخرین فرمانده توپخانه سپاه پاسداران در ایام دفاع مقدس و با موضوع «شکلگیری توپخانه در ایام دفاع مقدس» به روی آنتن رفت.
زهدی در ابتدای این برنامه با اشاره به زمان شکل گیری توپخانه سپاه اظهار داشت: زمانی که سپاه به لحاظ اینکه ماموریت پایداری از انقلاب را داشت و جنگ بزرگترین مخاطره را برای انقلاب اسلامی درست کرد، سپاه برای دفاع از انقلاب وارد معرکه شد.
وی افزود: سپاه های 5استان مرزی همان لحظههای اولیه و ماهها قبل شروع جنگ درگیر این مسئله بودند و با شروع جنگ بقیه سپاههای با اعزام نیرو به این دفاع پیوستند و ادامه حضور سپاه در جبهه دفاع از اسلام و کشور، یک دگردیسی در سپاه به وجود آمد و به تدریج ماهیت غالب سپاه نظامی شد و حتی با سپاه نیمه سنگین آشنا شده بودند و به کار میگرفتند.
فرمانده توپخانه سپاه پاسداران در ایام دفاع مقدس ادامه داد: 31شهریور 59که تهاجم دشمن آغاز شد، تا آذرماه دشمن از تکاپو افتاد و پیشروی اش تمام شد و به زمین و دفاع و مین و کانال و حفاظت از بخش های اشغال شده رفت.
زهدی در پاسخ به سوالی درمورد دلیل نداشتن توپخانه برای سپاه در سالهای مبارزه در کردستان،اظهار داشت: در آن سالها سپاه اصلا توپی نداشت و ارتش جمهوری اسلامی ایران از توپخانه قدرتمندی برخوردار بود و نیازی دیده نمی شد که توپخانه دیگری تشکیل شود و نیروهای سپاه و ارتش باهم از پشتیبانی توپخانه استفاده میکردند.
فرمانده توپخانه سپاه پاسداران در ایام دفاع مقدس خاطرنشان کرد: سپاه به تدریج شکل نظامی به خود گرفت و در اول در رسته های پیاده و تکفر رشد کرد و خلا آن روزهای ما همین نیروهای فداکاری بودند که در خط مقدم با دشمن درگیر شوند و سپاه این خلا را پر میکرد. پشتوانه آتش مناسبی داشتیم و نیروی هوایی ارتش ما از وضعیت خوبی برخوردار بود و توپخانه ارتش هم قادر به پشتیبانی بود و عملیات ما هم مشترک بود و به همین خاطر نیازی احساس نمیشد.
وی با اشاره به آشنایی خود با شهید تهرانی مقدم اظهار داشت: شهید تهرانی مقدم خمپارهچی بودند و ایشان مسئول ادوات تیپ 25کربلا بود. شهید تهرانی مقدم چون ذهن فعال و منسجمی داشت، ایده میدهد که اگر خمپارهها را به شکل آتش بار طرحریزی کنیم، اثر بیشتری خواهد داشت و ایشان این کار را در عملیات طریقالقدس انجام میدهد و به همین خاطر اسم و رسمی پیدا کرده و مورد توجه شهید باقری هم واقع میشود.
زهدی با اشاره به شکلگیری مرکز توپخانه سپاه گفت: بعد از عملیات فتح المبین که اینهمه توپ دست سپاه افتاد بعضی فرماندهان تا آنموقع در تشکیل توپخانه تردید داشتند و میگفتند سپاه نیروی چالاک و چابک هست و نباید وارد قالبهای کلاسیک شود و یکی از کسانی که خیلی موافق بود و پیگیری می کرد سردار رشید و سردار صفوی بود.
فرمانده توپخانه سپاه پاسداران در ایام دفاع مقدس با بیان اینکه البته وقتی این توپها با این تعداد بالا به غنیمت گرفت شد همه متقائد شدند که از اینها استفاده شود، اظهار داشت: در عملیات طریقالقدس هم یک تعداد توپ به غمینت گرفته شده بود ولی با همین منطق به ارتش داده بودند ولی اینجا متقائد شدیم که توپخانمه سپاه شکل بگیرد.
وی افزود: این حکم داده می شود که شهید تهرانی مقدم مرکز توپخانه سپاه را راه اندازی کند و سپاه مرکزی درست کرد که کل مسئولیت کار توپخانه از آن خواسته میشد و وظیفه سازماندهی توپخانه و پشتیبانی های فنی و تخصصی و آموزشی هم با این مرکز است.
زهدی ادامه داد: شهید تهرانی مقدم دنبال جمع کردن یار و تشکیل ستاد میرود و اولین کسی که فراخوان میکند، شهید شفیعزاده هست و ایشان از تیپ المهدی میآید و شهید شفیعزاده هم با آشناییای که با بنده داشت و می دانست آموزش توپخانه دیده ام از من دعوت میکند.
وی با بیان اینکه شهید تهرانی مقدم هیاتی برای خودش داشت و از بچهمحل ها و کسانی که از قبل انقلاب باهم بودند جزو این هیات بودند، گفت: من به شهید تهرانی مقدم گفتم من از آتشبار شروع میکنم و من به آتش بار ولایت فقیه که در محور طلاییه بود رفتم و بعد به من ماموریت دادند که یک گردان درست کنم تا در عملیات رمضان از آن استفاده شود. من به ایستگاه حسینیه رفتم و در همان موضع تیر آنها را راهاندازی کردم.
فرمانده توپخانه سپاه پاسداران در ایام دفاع مقدس افزود: علاوه بر ماموریت گردان در سازماندهی ستاد توپخانه هم به عنوان معاون عملیات شرکت داشتم و هم کارهای عملیاتی میکردم و هم در تشکیل ستاد و هم در تشکیل گردان بودم و در جنگ هرکسی هر توانایی از لحاظ فکری و جسمی داشت تمام و کمال در طبق اخلاص میگذاشت.
زهدی در پاسخ به سوالی درمورد ابتکارات شهید تهرانی مقدم اظهار داشت: توپها که سازماندهی شد باید آموزش را راهاندازی میکردیم و آنموقع در انرژی اتمی دارخوین بخشی را جدا کرده بودند و تحت عنوان پادگان شهید صدوقی آموزش دایر شده بود و آموزشهای ده روزه می دادند که وصل به جنگ و جبهه بود و آنجا انواع آموزشهای تخصصی که لازم هست را می دادند.
وی بیان داشت: آنجا یک حسابی هم برای توپخانه باز کردند و در آنجا آموزش توپخانه هم راه انداختیم و نیروها در آنجا 10روز آموزش میدیدند و گردانی که درست کردیم، پشتوانه آموزش بود و نیروهای آموزش دیده به گردان ما میآمدند.