برگزاری مراسم دیپلماتیک «نوروز ۱۴۰۰»

آیین سال نو با عنوان مراسم دیپلماتیک «نوروز ۱۴۰۰، نوروز دوستی» به همت کیمیسون ملی یونسکو در محوطه میدان مشق وزارت امور خارجه برگزار شد.
کد خبر: ۹۳۲۸۴۹۴
|
۲۶ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۲:۵۴

به گزارش خبرگزاری بسیج، آیین سال نو با عنوان مراسم دیپلماتیک «نوروز ۱۴۰۰، نوروز دوستی» به همت کیمیسون ملی یونسکو در محوطه میدان مشق وزارت امور خارجه برگزار شد.

در این مراسم حجت‌الله ایوبی دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در ایران در ابتدای این مراسم به سخنرانی پرداخت و گفت: بسی مایه سرور است و خوشوقتی که در این مکان زیبا و به نام نوروز و بهار دورهم جمع شده‌ایم. در میدان مشق. آنجایی که نیاکان ما درست صد سال پیش و اتفاقاً آن‌ها هم در اوج بیماری همه‌گیر آنفولانزای اسپانیایی، آخرین نوروز قرن را برپا کردند. در این میدان و در این خیابان درست همین روزها غوغایی بود. کابوس مرگ بر جهان حکم می‌راند. اما در سال ۱۳۰۰ شکوه نوروز بر اهریمن ناامیدی پیروز شد و در همین میدان مشق در اوج جنگ و قحطی و گرسنگی، صدای آواز سرنا و کرنا و ساز و دهل و شور پیک‌های نوروزی امید را و زندگی را و آمدن بهار را مژده می‌داد. نیاکان ما صدسال پیش در کوچه و بازار می‌خواندند: ای سال برنگردی/ دکانا را تخته کردی/ زنا را شلخته کردی/ ای سال برنگردی

وی ادامه داد: اینک پس از صد سال باز هم مردم ایران با ویروس کشنده تحریم، خشونت داعش، آنفولانزای تعصب و جاهلیت و کرونا دست‌وپنجه نرم می‌کنند. ما هم مانند نیاکانمان روزگار سختی را می‌گذرانیم. شاید زبان حال ما هم این باشد که: «ای سال برنگردی/ دکان‌ها را تخته کردی» اما نه، ما پر هستیم از امید و آرزوهای بلند و چرا مالامال از امید به فردا نباشیم. هنگامی ‌که می‌بینیم هنگامه تیمارگران عشق را در بیمارستان‌ها و درمانگاه‌هایمان. آن‌ها که نجوا کردند با همه وجودشان این سروده حضرت مولانا را که: طبیبان فصیحیم که شاگرد مسیحیم/ بسی مرده گرفتیم در او روح دمیدیم/ طبیبان الهیم زکس مزد نخواهیم/ که ما پاک روانیم نه طماع و پلیدیم

ایوبی مردمان ایران زمین را بردبار و صبور تصیف کرد و گفت: چرا پر نباشیم از آرزوهای بلند. هنگامی که می‌بینیم یک جهان بخششِ بی‌منت داراها و رفتار کریمانه و متمدنانه ضعیفان و ندارهای کشورمان را. بردباری و صبوری راه و رسم مردمان جهان نوروز است. آن‌ها آموخته‌اند که در اوج سرما و سختی امید را و گرما را و بهار را نجوا کنند: در نومیدی بسی امید است/ پایان شب سیه سپید است/ گر صبر کنی به صبر بی‌شک/ دولت به تو آید اندک‌اندک

وی ادامه داد: آری در این روزهای سخت، هنرمندان با سازوآوازشان و مؤمنان با دعا و نمازشان پیک امید شدند و شادمانی. ما هم در کمیسیون ملی یونسکو از نخستین روز هجوم اهریمن کووید نوزده سازهایمان را کوک کرده‌ایم و امروز با طبل و شیپور با سرنا و کرنا و با نقاره‌هامان آمده‌ایم تا فریاد زنیم. زنده‌باد نوروز. زنده‌باد زندگی و زنده‌باد شادی و طرب. مردمان سرزمین خورشید این روزها خانه‌هایشان را می‌تکانند از گردوغبار. دل‌هایشان را می‌شویند از تیرگی و زنگار. نوروز چون آب زلال می‌آید و تیرگی‌ها و قهرها و کینه‌ها را هرسال می‌شوید و می‌برد. نوروز یعنی پایان قهر. نوروز یعنی سرآغاز دوستی‌ها....

دبیرکل یونسکو خطاب به افراد حاضر در مراسم گفت: امروز زنده کردن آیین‌های نوروزی تنها سفر به گذشته و پاسداشت آیین نیاکانمان نیست. امروز نوروز یک راه‌حل است. یک درمان است. درمان دردهای کهنه. درمان اضطراب‌ها و آشفتگی‌ها. درمان ترس‌ها و خشونت. درمان بیماری‌هایی برخاسته از دل‌های پر از زنگار. نیاکانمان به ما آموخته‌اند در آستانه سال نو ذهنمان و جانمان را پر کنیم از آرزوهای بالابلند. دیدن چهره تمام نوروزی و پر از شکوفه‌های لبخند دکتر ظریف به من جرئت می‌دهد یکی از آرزوهایم را مشق کنم به صدا بلند در میدان مشق. در مقابل سفیران جهان نوروز.

سخنگوی وزارت امور خارجه: نوروز، هویتی برای یگانگی و نو شدن

در ادامه سعید خطیب‌زاده در سخنانی کوتاه ضمن خیرمقدم به مهمانان گفت: به مراسم جشن دیپلماتیک نوروز خوش آمدید. صد سال قبل در این میدان که آن روزگاران میدان «مشق» نام داشت، جشن ورود به سده جدید برگزار شد، امروز ما مفتخریم که در آستانه ورود به سال ۱۴۰۰، با همکاری وزارت علوم، سازمان اکو، کمیسیون ملی یونسکو ایران و... این توفیق را داریم که گردهم آییم و جشنی برگزار کنیم.

وی افزود: شاید هیچ رویدادی مانند «نوروز» این یگانگی و وحدت و نو شدن را به رسمیت نشناسد. هرچند انتخاب نوروز به عنوان تحویل سال ایرانیان به جمشید شاه نسبت داده می‌شود، اما آنچه امروز از نوروز به عنوان یک فرهنگ می‌شناسیم، یک هویت است. نوروز به تحول گره خورده است. از خدا می‌خواهیم فکر و تدابیر ما را به سمت تحولی برای نوع‌دوستی تغییر دهد. امیدوارم در سال جدید شاهد ریشه‌کن شدن کرونا باشیم.

وزیر علوم: شادی‌ها را با هم به اشتراک بگذاریم

در ادامه منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در سخنانی بیان کرد: باید فرارسیدن سال جدید را تبریک گفت. ما پیام را از طبیعت می‌گیریم. شاعران ما همه برای تغییر و تحول عالم، ‌مبنا را بر تغییر و تحول طبیعت گذاشته‌اند. اینکه انسان‌ها از این پیام شاد می‌شوند و شادی‌ها را با هم به اشتراک می‌گذارند، یک برداشت خوب است.

وی ادامه داد: ما بهانه‌های زیادی برای در کنار هم زیستن داریم، وقتی این هدیه را با هم به اشتراک می‌گذاریم لذت زیستن چند برابر می‌شود. پس باید همه ما تلاش کنیم تا محبت را در عالم بگسترانیم چون این روزها وقتی اطرافمان را نگاه می‌کنیم،‌ بی‌مهری‌ها طبیعت را هم آشفته کرده است. امیدوارم نو شدن روزها به نو شدن ذهن انسان‌ها و همراه شدن آن‌ها هم تأثیر بگذارد و شاهد باشیم که فرزندان ما و نسل‌های آینده در نشست‌های دوستانه، نو شدن‌ها را به هم تبریک بگویند.

وزیر امور خارجه: هیچ ابرقدرتی جز «خدا» در جهان نیست

سپس محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه روی صحنه آمد و در سخنانی کوتاه بیان کرد: نوروز جشن فرهنگی، جشن طبیعت، جشن خالی کردن قلب‌ها از هر کینه، جشن نو شدن سال و قرن است. نوروزی که امروز آن را نه‌تنها در شبه‌قاره جشن می‌گیرند بلکه در جای‌جای جهان هرکه با فردوسی و سعدی آشناست، این روز را جشن می‌گیرد.

ظریف ادامه داد: سرمای کرونا، سرمای تحریم و... امروز در آستانه زوال است. امروز کرونا به همت دانشمندان و به یاری خدا در حال ریشه‌کن شدن است. در سال گذشته باید یک درس از کرونا گرفته باشیم، آن درس این است که دنیا یک ابرقدرت دارد و آن ذات باری‌تعالی است. ابرقدرتی در جهان نیست، آن‌هایی که صدای قدرت نظامی و تبلیغاتی‌شان گوش فلک را کر کرده بود، در برابر ویروسی کوچک زانو زدند.

وی افزود: بعد از یک سال تحمل این درد و رنج باید بپذیریم همه ما به هم پیوسته‌ایم، باید بپذیریم آینده ما از یکدیگر جدا نیست و باید شادی‌ها را تقسیم و در شادی و غم یکدیگر شریک باشیم. باید بدانیم که پیشرفت در کنار عقب‌ماندگی، غنا در کنار فقر، ناامنی در کنار امنیت، قابل جمع نیست و ارزش‌های انسانی به هم پیوسته است. جهانی شدن به معنای جدایی‌ناپذیری همه ماست.

ظریف در پایان گفت: ما نوروز و آغاز بهار را هرسال به عنوان آغازی نو برای خودمان جشن می‌گیریم. از خدا بخواهیم زندگی و قلب‌های ما را نو کند، کینه را بزداید و به ما بیاموزد در یک کشتی نشسته‌ایم. این درد مشترک باید به همه ما آموخته باشد که نمی‌توانیم در ناامنی یکدیگر، امنیت داشته باشیم. باید این نگرش‌های پوسیده را کنار بگذاریم. ما قرنی را پشت سر گذاشته‌ایم که از جنگ تا احتکار واکسن داشت. امیدوارم وارد قرنی شویم که همکاری ‌و عشق و دوستی به همراه داشته باشد. برای همه آرزوی روزهای خوب دارم.

وزیر میراث فرهنگی و گردشگری: «نوروز» دعوت جهان به صلح است

در ادامه علی‌اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری اظهار کرد: پیشاپیش ایام نوروز را به همه تبریک می‌گویم. نوروز یعنی نو شدن طبیعت ایام نوروز یعنی ایام پویش و رویش. ‌نوروز یعنی ایام تغییر و تحول به بهترین حال و نزدیکی به خوبی‌ها. نوروز بنیان فکری و شیوه نگرش به روابط بین مردم است. این ملت فرهنگ‌ساز در طول تاریخ به بهانه نوروز، به گذشته خود توجه کرده و تلاش داشته‌اند از گذشته عبرت بگیرند و آینده‌ای زیبا برای خود و دیگران بسازند. این میراث فاخر فرهنگی متعلق به همه مردان و زنان جهان است و همگان را به صلح دعوت می‌کند. جهانی که متأسفانه امروز مملو از برتری‌جویی و جنگ است و به نظر می‌رسد بیش از هر زمان دیگری به چنین برنامه فرهنگی نیاز دارد.

وی افزود: نوروز به‌عنوان یک دیپلماسی فرهنگی، یکی از اثربخش‌ترین برنامه‌ها برای صلح می‌تواند باشد. توجه به ریشه‌ها و فرهنگ‌های مشترک، همواره از برنامه‌های ما بوده و برنامه‌های زیادی هم در این راستا اجرا شد تا کمک کنیم فضای بین کشورها تلطیف و شناخت کشورها از هم بیشتر شود. از همین رو از همه شما نمایندگان کشورها طلب کمک می‌کنم تا صلح را گسترش بدهیم.

مونسان ادامه داد: چهل سال است ملت من در فشار تحریم اقتصادی به سر می‌برند و سه سال در جنگ شدید اقتصادی هستند، به چه جرمی؟ چرا باید برتری‌جویی برخی کشورها موجب فشار بر یک کشور شود؟ چهل سال پیش ملت ایران خواستند انقلاب کنند و مستقل باشند. به این جرم، چهل سال است در فشار هستیم. به بهانه‌های مختلف فشارهای حداکثری را تحمل کردیم. اگر کشور شما در این حجم تهدید بود، چه می‌کردید؟ ما حتی تهدید به بمباران مراکز فرهنگی شدیم. در چنین شرایطی آیا یک ملت نباید ابزارهای قدرت خود را تقویت کنند؟

وی افزود: اما خوشحالم که بگویم با وجود همه این فشارها ملت ما مقاوم‌تر از قبل مسیر پیشرفت خود را طی کرده است. ما این فشار را تحمل کردیم تا از هویت خودمان دفاع کنیم. از شما می‌خواهیم کمک کنید این برتری‌جویی از بین برود چون کسی حق ندارد بر دوش ملت‌های دیگر سوار شود. جهان زیبا خواهد شد، وقتی که صلح جهانی را در برگیرد.

در بخش دیگر از این مراسم رمضانعلی سبحانی فر معاون وزیر ارتباطات گفت: نوروز پیام صلح و دوستی دارد، نوروز متعلق به یک کشور نیست بلکه به ملت‌های مختلف جهان تعلق دارد. باید بگویم در عهد صفوی در این دوران هدایایی اهدا می‌شد که یکی از آنها تمبرهای نوروزی بود به همین مناسبت امروز از تمبر قرن جدید در محضر شما رونمایی می‌کنیم که این تمبر سفیر فرهنگی و پیام‌آور کشورها از گذشته بوده است بنابراین می‌تواند پیام آور صلح و دوستی باشد. و من برای همه آرزوی صلح و دوستی را دارم.

در ادامه با حضور غلامی، طباطبایی، ایوبی و... از این تمبر رونمایی شد و حاضران از نمایشگاه تمبرهای کشورهای نوروزی بازدید کرده و در ادامه از تمبر نوروز با حضور حاضران رونمایی شد.

برپایی سفره‌های کشورهای نوروزی (افغانستان، ترکمنستان، هند، ارمنستان، پاکستان و آذربایجان) و بازنمایی آیین‌های کشورها و اقوام نوروزی، اجرای خوان های نوروزی (7 سین، بلوچ، کرد، ترکمن،آذری، خراسان و قشقایی)، اجرای آیین هایی همچون تکم چی، اسب چوبی، نوروزخوانی، حاجی فیروز، کرد، بلوچ و ترکمن، پرده خوانی نوروز، اجرای موسیقی عاشیقی توسط استاد شهبازی از دیگر بخش های این برنامه بود.

در این مراسم همچنین نشان عالی نوروز کمیسیون ملی یونسکو ایران به سید احمد محیط طباطبایی رئیس ایکوم و رئیس کمیسیون حافظه جهانی اهدا شد. همچنین دیپلم افتخار کمیسیون ملی یونسکو-ایران به شاه منصور شاه میرزا کارشناس فرهنگی تاجیکستان در موسسه فرهنگی اکو اهدا شد.

در انتهای این مراسم، برنامه ویدئومپینگ نوروز توسط کمیسیون ملی یونسکو در ایران به کارگردانی امیررضا سالاری، روی عمارت قزاقخانه، واقع در میدان مشق برگزار و نمادهای فرهنگی ۱۲ کشور عضو کنوانسیون جهانی نوروز، ثبت شده در سازمان یونسکو، به نمایش گذاشته شد.

ارسال نظرات
آخرین اخبار