ده توصیه کوتاه برای نماینده شدن

نماینده دوره‌ اول مجلس شورای اسلامی گفت: تمامی شرایط باید توسط کاندیداهای نمایندگی مجلس شورای اسلامی مورد توجه و عمل قرار گیرد تا یک مجلس قوی داشته باشیم.
کد خبر: ۹۳۵۰۸۶۹
|
۲۵ خرداد ۱۴۰۰ - ۲۳:۴۹

ده توصیه ازعبدالحمید آقارحیمی یار شهید بهشتی و نماینده دوره‌ی اول مجلس شورای اسلامی که در صورت فراهم بودن تمامی شرایط باید توسط کاندیداهای نمایندگی مجلس شورای اسلامی مورد توجه و عمل قرار گیرد تا یک مجلس قوی داشته باشیم. اگر نمایندگان مجلس دارای شرایط ذکر شده باشند و توسط مردم انتخاب شوند، می توانند عامل حل بسیاری از مشکلات کشور گردند و برای نسل آینده هم امید آفرین باشند.

 

  1. آشنایی با قرآن مجید و تفاسیر آن، آشنایی با نهج البلاغه که به اَخُ القرآن توصیف شده است و تسلط نسبی به حداقل یکی از شرح‌های آن؛ آگاهی از دعاهای صحیفه سجادیه که به زبور آل‌ محمد (ص) و به اُخت القرآن مشهور است و خواندن تاریخ (ایران، اسلام و جهان) چون حضرت علی‌(ع) در نامه 467 به فرزندش حضرت مجتبى (ع) فرموده است: «براى امور واقع نشده، به آنچه واقع شده است استدلال نما و با مطالعه‌ی قضایاى تحقّق یافته، حوادث یافت نشده را پیش‏بینى کن؛ زیرا امور جهان، همانند یک دیگرند، از آن اشخاص نباش که موعظه سودش ندهد، مگر توأم با آزار و رنج باشد؛ زیرا انسان عاقل باید از راه آموزش و فکر، پند بپذیرد، این بهائم هستند که جز با کتک، فرمان نمى‏برند.»
  2. تقوی(تعهد)، تخصّص (در یکی از رشته های تحصیلی که در امور مجلس و انجام وظایف نمایندگی مفید باشد.)، تجربه (در یکی از رشته های مدیریتی)، و به جز وظیفه خطیر نمایندگی به شغل دیگری مشغول نباشد، به قول حضرت امیر المومنین (ع) «بهتر است از بیوتات صالحات باشد.»

 

  1. تسلط بر قانون اساسی و آئین نامه مجلس شورای اسلامی. آشنایی با سازمانهای وابسته به قوّه مقننه داشته باشد؛ به عنوان مثال دیوان محاسبات و دادستان دیوان زیر نظر مجلس است و طبق اصل 55 رئیس و دادستان آن با رأی مجلس انتخاب می شود به همین علت باید اطلاعاتی از وظایف نظارتی مجلس داشته باشد تا بتواند قوانین جاری را به تناسب اصلی‌ترین سند بالادستی کشور که قانون اساسی است، تنظیم و تصویب نماید.
  2. شناخت نسبی از قوانین اساسی کشورها به ویژه کشورهای پیشرفته یا در حال توسعه (تا بتواند از تجربیات مفید آن ها برای تصمیم گیری ها استفاده کند و تا می تواند سرنوشت مردم را به سعی و خطا نسپارد).
  3. مطالعاتی درباره ی اصول مدیریت کشور داری، سیاست، اقتصاد خرد و کلان و آشنایی با علم حقوق مانند حقوق اساسی، حقوق بین الملل و حقوق خصوصی به ویژه آشنایی کامل با فصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی که مشتمل بر حقوق ملت است و همچنین مطالعه کتب مهم علم حقوق مانند کتب تألیف دکتر ناصر کاتوزیان و کتب قدما مانند کتاب روح القوانین تألیف مونتسکیو.
  4. مطالعاتی در رشته های جامعه شناسی، روانشناسی و دانستن حداقل یک زبان خارجی.
  5. مطالعاتی درباره ی قوّه قضائیه و مجریه، راه‌های هماهنگی با آن دو قوه، به ویژه قوه مجریه (بوده‌اند کسانی که پس از چهار سال دوره ی نمایندگی، ده درصد از پیچیدگی‌های قوه مجریه را نمی دانند؛ با آن شرکت‌های زیر مجموع مانند شرکت‌های شستا که زیر نظر تأمین اجتماعی اداره می شود یا شرکت‌های مادر تخصصی زیر مجموعه وزارتخانه‌ها) و شناخت مصادیق سوء استفاده از قوانین و مقررات کشور مثل حقوق های نجومی، واگذاری مسکن و عضویت وزراء و معاونین در شرکت‌های مختلف و حق عضویت گرفتن‌های آنچنانی و برخورداری نامشرع از رانت‌های مختلف.
  6. جهان شناسی و تعاملات با جهان شرق وغرب بالاخص همسایگان؛ شناخت دوست و دشمن و روش بهره برداری احسن از مراودات بر اساس شرع انور و ملاحظه مصالح کشور نه سلیقه اشخاص.
  7. امکانات بالقوه و بالفعل کشور ایران را بشناسد از معادن و صنعت، امکانات کشاورزی، شیلات، دریاها، رودخانه ها و خلاصه امکانات فراوان کشور که به قول استاد محترم شهید مطهری «قدرت مدیریت صحیح از ضعیف ترین ملت های دنیا، قوی ترین ملت ها را می سازد»، می توانید مقایسه کنید عراق زمان صدام را با عراق بعد صدام، یا جزئیات مدیریتی در ژاپن با رفتارهای مدیریتی ایران امروز خودمان. برای مثال بدانیم که کشور شیلی فقط معادن آهن دارد، کوبا بیشتر شکر دارد، سوئیس با بانکداری- گردشگری و ساعت سازی دارد اما عموم مردم زندگی نسبتاً مرفهی یا حداقل متعادلی دارند؛ ما خدا را شکر همه چیز داریم ولی آیا مدیریت صحیح در استفاده از این منابع را داریم؟ پس قانون گذار نمی تواند بدون شناخت این منابع کار را تسهیل و بر حسن انجام آن نظارت صحیح داشته باشد.

 

  1. چنانچه کسی بخواهد نماینده مورد نظر امام خمینی‌(ره) و مقام معظم رهبری مدظله العالی باشد و واقعاً خدمتگزار مردم باشد باید به این سفارشات امام خمینی‌(ره) عمل کند:
  • در هر مسئولیتی هستید ساده زیست باشید به خصوص نمایندگی مردم
  • در هر کجا مشغول هستید کار مربوطه را به نحو احسن انجام دهید.
  • دنبال تفرقه و اختلاف نباشید چون به قول قرآن مجید در آیه 46 سوره انفال می فرماید: «و همه پیرو فرمان خدا و رسول باشید و هرگز راه اختلاف و تنازع نپویید که در اثر تفرقه ترسناک و ضعیف شده و قدرت و عظمت شما نابود خواهد شد، بلکه همه باید یکدل، پایدار و صبور باشید، که خدا همیشه با صابران است.» و این فساد و اختلاف است که باعث سقوط حکومت ها خواهد شد.

 

شرط موفقیت مجلس و نمایندگان آن:

همه ی این توصیه ها وقتی جامه عمل می پوشد که لوازم دموکراسی آماده باشد و سیاست‌های کلی نظام  بر اساس اجرای اصول قانون اساسی طراحی شود و کارگزاران کشور و سیاستمداران نظام بر این باور باشند که در یک کشور بزرگ مثل ایران با این جمعیّت فراوان و گروه های مختلف از نظر نژاد و زبان، باید وسایل دموکراسی از قبیل اتحادیه های صنفی و احزاب فعال فراهم باشد. همانطور که در کشورهای پیشرفته و توسعه یافته مطرح است (نمی‌خواهم بگویم خیلی خوب در آنجا عمل می شود). ؛ ولی باید در کشور ما تشکل های صنفی و احزاب که در قانون اساسی به آن اشاره شده است تشکیل شود! اکثر مردم کشور ما مسلمان هستند و به مساجد و علما ایمان دارند باید روحانیون انقلابی و مردمی با برنامه‌های کامل فعال شوند و مردم را به وظایف سیاسی-اجتماعی خود آگاه کنند و پاسخگو باشند و نامزدهای دارای شرایط مذکور را به مردم معرفی کنند تا یک مجلس قوی داشته باشیم.  خدا می داند اگر نمایندگان مجلس دارای شرایط مورد نظر انتخاب شوند می توانند بسیاری از مشکلات کشور را حل نمایند و برای نسل آینده هم امید آفرین باشند. با تجربه ای که بنده دارم یکی از مشکلات کنونی کشور این است که هر دوره‌ی مجلس حداقل با دو سوم نمایندگان جدید و بی تجربه تشکیل می شود و علت آن فقدان ساختارهای سیاسی و پاسخگو در گستره ی جامعه است.

 

ارسال نظرات
آخرین اخبار