بی‌مهری‌ها و روزگار سیاه گندم‌کاران یزدی؛

عدم حمایت دولت از گندم کاران یزدی/نرخ خرید تضمینی گندم از قیمت نهاده دامی کمتر است

کشاورز یزدی گفت: نرخ 5 هزار تومانی خرید تضمینی گندم از جو و نهاده دامی با قیمت ۶ هزار تومان کمتر است و کشاورز دیگر توان و رغبتی برای کشت گندم ندارد.
کد خبر: ۹۳۵۹۲۵۶
|
۳۱ تير ۱۴۰۰ - ۰۹:۳۱
به گزارش خبرگزاری بسیج از یزد، یکی از مهم‌ترین راهکارها برای تحقق اقتصاد مقاومتی، خودکفایی در تولید برخی محصولات است که محصولات کشاورزی نیز در زمره آنها قرار می‌گیرد و بر اساس برنامه ششم توسعه کشور می‌بایست در زمینه تولید محصولات کشاورزی به خودکفایی برسد و یزد نیز در این زمینه تلاش می‌کرد.

متاسفانه کاهش بارندگی، خشکسالی، پرآبخواه بودن گندم، عدم حمایت دولت از کشاورزان و دیگر عوامل دست در دست هم دادند که در استان یزد کشت محصولات زراعی مقرون به صرفه نباشد و سطح زیرکشت گندم به عنوان محصول استراتژیک به شدت کاهش یابد و بخش عمده کشاورزی استان به باغداری تمرکز پیدا کند.

حمید پایدار مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی استان یزد دراین خصوص در گفتگو با خبرنگار ما گفت: مصرف گندم استان در سال بیش از ۱۶۰ هزار تن و ماهانه تقریباً ۱۲ هزار تن است که بخش عمده‌ آن از خارج از استان و از استان‌هایی چون خوزستان و فارس تأمین می‌شود.

وی عنوان کرد: امسال نرخ خرید تضمینی گندم از کشاورزان نسبت به سال گذشته دو برابر شده و به قیمت ۵ هزار تومان رسیده است این در حالی است که گندم در بازار به نرخ ۶ هزار تا ۶۵۰۰ تومان به فروش می‌رسد.

میزان خرید تضمینی گندم در استان یزد به بیش از 3 هزار تن نمی‌رسد

پایدار با بیان اینکه پیش‌بینی می‌شود خرید تضمینی گندم از کشاورزان استان در سال جاری بیش از ۳ هزار تن نباشد، گفت: با توجه به اینکه کشاورزان استان عمدتاً دامدار هستند و در تأمین نهاده‌های دامی با مشکل مواجه هستند کشاورزان چاره‌ای نمی‌بینند که به‌جای خرید نهاده دامی مثل جو با قیمت ۶ هزار تومان، گندم تولیدی خود را برای مصرف دام استفاده کنند و از طرفی با وجود خشکسالی و وضعیت نامناسب منابع آبی استان و تغییر الگوی کشت کشاورزان ترجیح می‌دهند به جای گندم به کشت محصولات کم آبخواه با درآمدزایی بیشتر مانند پسته روی آوردند.

صدر پور کوثری مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان یزد نیز در گفتگو با خبرنگار یزدرسا، با اشاره به میزان سطح زیر کشت گندم در استان یزد گفت: با وجود ۹ هزار و ۱۰۰ هکتار سطح زیر کشت گندم در استان یزد در سال جاری به دلیل خشکسالی و کاهش بارندگی، عملاً بیشتر ۸ هزار و ۳۰۰ هکتار از این اراضی به برداشت نرسید و مابقی از آنجا که به محصول نرسید به صورت علوفه برداشت شد.

وی ادامه داد: معمولاً تولید سالیانه گندم در استان برای سال‌هایی که بارندگی خوبی داشته باشیم به ازای هر هکتار به طور میانگین ۴ تن در هر هکتار و در مجموع ۳۶ هزار تن گندم است اما امسال به دلیل خشکسالی بیشتر از ۲۰ هزار تن گندم برداشت نخواهیم داشت و برخی از اراضی به بهره‌برداری نرسید.


مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان یزد عنوان کرد: خشکسالی، کاهش بارندگی و سرمازدگی بهاره در استان یزد موجب شد که عملکرد برداشت گندم از هر هکتار که به طور میانگین ۴ تن بود به ۲ تا ۲۵۰۰ تن کاهش یابد و در واقع در مزارع استان حداقل ۳۰ درصد کاهش عملکرد داشتیم و در برخی مزارع این کاهش عملکرد به بیش از ۵۰ درصد هم رسید.

نرخ خرید تضمینی گندم با هزینه‌های کشاورزی همخوانی ندارد

وی گفت: سطح زیر کشت محصول گندم در استان یزد در سال ۷۵، ۲۸ هزار هکتار بوده است که این میزان در سال ۱۴۰۰ به تقریباً ۹ هزار هکتار رسیده است که نشان می‌دهد سطح زیر کشت گندم در استان یزد در ۲۵ سال گذشته تقریباً ۷۰ درصد کاهش داشته البته طی این مدت سطح زیر کشت محصولات باغی در استان افزایش داشته است.

پورکوثری با بیان اینکه بیشتر تولید گندم و محصولات زراعی در استان متعلق به شهرستان خاتم و ابرکوه است، گفت: با وجود خشکسالی و کمبود آب در استان، سطح زیر کشت گندم در این شهرستان‌ها کاهش یافته و کشاورزان این منطقه به دلیل صرفه اقتصادی بیشتر به سمت محصولات باغی مانند پسته روی آوردند و کشت محصولات زراعی در حاشیه قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه نرخ خرید تضمینی گندم با هزینه‌های کشاورزی همخوانی ندارد، گفت: با برآورد هزینه‌هایی که برای کشت تا برداشت گندم وجود دارد قیمت تمام شده گندم تقریباً ۶۵۰۰ تومان است اما دولت گندم را از کشاورزان با نرخ ۵ هزار تومان خریداری می‌کند و در بازار گندم با قیمت ۶۵۰۰ تا ۷ هزار تومان معامله می‌شود و از این جهت کاشت گندم و تحویل آن به دولت برای کشاورزان صرفه اقتصادی ندارد.

عدم حمایت دولت از گندم کاران یزدی

کاظم زارع خورمیزی از کشاورزان شهرستان خاتم نیز در گفتگو با خبرنگار یزدرسا، گفت: امسال به دلیل کاهش بارندگی و خشکسالی و دیگر مشکلاتی که وجود داشت همه گندم‌هایی که کشت شده بود به بهره‌برداری و محصول نرسید و حتی هزینه‌های تولید و کشت مانند بذر، برق و کود و ... را نیز پوشش نداد البته هنوز امسال در مقابل گندم تحویلی به دولت مبلغی به من پرداخت نشده و گفته شده به زودی پرداخت می‌شود.

وی ادامه داد: با وجود اینکه ۶۰ هکتار زیر سطح کشت گندم قرار داده بودم اما برداشت نسبت به پارسال بسیار پایین بود و در حالی که سال گذشته از هر هکتار تا ۶ تن گندم نیز برداشت کرده بودم اما امسال تا ۸۰ درصد کاهش برداشت داشتیم و تقریباً به صورت میانگین شاید بتوان گفت ۱.۵ تن از هر هکتار گندم برداشت شد.

این گندم‌کار یزدی تصریح کرد: متأسفانه هیچ حمایتی از سوی دولت و جهاد کشاورزی از کشاورزان انجام نشد و خرید تضمینی گندم با نرخ ۵ هزار تومان به هیچ‌وجه جوابگوی هزینه کشت، تولید و برداشت گندم از جمله بذر و کود و تراکتور و ... را نمی‌دهد و با این وضعیت دیگر کشاورزان توانایی کشت گندم را ندارند و مجبور هستند از کشت آن صرفنظر کنند.

زارع خورمیزی ادامه داد: سال گذشته نیز سرمازدگی موجب از دست رفتن محصول ذرت شد اما هیچ خسارتی از سوی جهاد کشاورزی پرداخت نشد همچنین امسال هم با توجه به خشکسالی و خسارتی که به ما تحمیل شد کاهش برداشت گندم را در پی داشت خسارتی پرداخت نشده و حتی در زمینه بیمه سطح زیر کشت گندم نیز اطلاع رسانی نشده بود.

سیدرضا حسینی پناه از کشاورزان شهرستان ابرکوه نیز در گفتگو با خبرنگار یزدرسا گفت: افزایش بسیار زیاد قیمت نهاده‌های کشاورزی از جمله بذر، سم و ... و همچنین کم آبی و خشکسالی موجب شده که کشاورز دیگر توانایی کاشت گندم را نداشته باشد و با این وضعیت برداشت گندم امسال بیش از یک سوم کاهش داشت.

نرخ خرید تضمینی گندم از قیمت نهاده‌های دامی کمتر است

وی با اشاره به نرخ خرید تضمینی گندم ادامه داد: یکی دیگر از دلایل عدم رغبت کشاورزان به کشت گندم، پایین بودن قیمت خرید تضمین است چرا که امسال نرخ خرید تضمینی گندم ۵ هزار تومان است که از جو و نهاده دامی با قیمت ۶ هزار تومان کمتر است بنابراین کشاورزان ترجیح می‌دهند گندم را به مصرف شخصی خودشان برسانند یا آن را به صورت علوفه دام برداشت کنند.

حسینی پناه با تأکید بر لزوم حمایت دولت از کشاورزان در همه زمینه‌ها گفت: گندم محصولی است که هزینه و زحمت زیادی را برای کشاورز به همراه دارد اما متأسفانه دولت برای گندم تولید داخل ارزشی قائل نمی‌شود و با قیمت بسیار پایین از کشاورز خریداری می‌کند در حالی که باید در نرخ خرید تضمینی بازنگری کند و از کشاورزان حمایت کند تا رغبت کشاورز برای تولید گندم افزایش یابد.

گفتنی است کشاورزان و به طور ویژه گندم‌کاران در تامین امنیت غذایی نقش محوری دارند و اگر مورد حمایت‌ قرار نگیرند، رغبت آنان به این فعالیت اقتصادی پر مشقت که استقلال غذایی کشور را تضمین می کند، کاهش می یابد و با این وضعیت نباید این انتظار از کشاورزان استان وجود داشته باشد که زمین های زراعی خود را به کشت گندم اختصاص دهند یا در کاهش میزان وابستگی برای تامین این محصول استراتژیک نقشی داشته باشند.
ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار