خبرهای داغ:
دانشجوی نخبه بیرجندی:

ناهماهنگی ارگانها عامل عملیاتی نشدن «اصلاح الگوی کشت کشاورزی در روستاهای خراسان جنوبی»

ولی پور مطلق: « اصلاح الگوی کشت کشاورزی در روستاهای خراسان جنوبی» طرحی مورد نیاز استان که با ناهماهنگی ارگانهای مربوطه هنوز عملیاتی نشده است.
کد خبر: ۹۳۸۳۵۱۲
|
۲۶ مهر ۱۴۰۰ - ۱۴:۰۸

به گزارش خبرگزاری بسیج از خراسان جنوبی، دوره ای علمی تحت عنوان «چالش مدرسه حکمرانی تمدن» توسط بسیج دانشجویی برگزار شده است و در اختتامیه این دوره سه نفر برگزیده شدند که آقای شایان ولی پور مطلق از خراسان جنوبی با طرح « اصلاح الگوی کشت کشاورزی سنتی در روستاهای استان» حائز رتبه اول شده است.

این دانشجوی بسیجی (مسئول اسبق بسیج دانشجویی دانشگاه بیرجند) دارای مدرک کارشناسی مهندسی عمران و در حال حاضر دانشجوی کارشناسی ارشد علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی تهران است.

شایان ولی پور مطلق مسئول اسبق بسیج دانشجویی دانشگاه بیرجند در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری بسیج اظهار داشت: « مدرسه حکمرانی تمدن» زیر نظر معاونت علمی، پژوهشی و فناوری سازمان بسیج دانشجویی کشور دوره ای را مشترک با اندیشکده راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار کرده است. محتویات دوره در حوزه سیاست گذاری، سیاست پژوهی و مسئله شناسی است و این موضوعات خاص دانشجویان تحصیلات تکمیلی است و دید خوبی به آنها می دهد که پایان نامه ها در حوزه مسائل کشوری و استانی باشد.

وی عنوان کرد: هدف برگزاری این دوره ها این است که دید کلی در حوزه های مختلف مسائل کشور و استانها به دانش پژوهان بدهد و نگاه ها مسئله محور شود تا در قدم های بعدی به ارائه راهکار برسد و کلیت محتوای دوره در حوزه آینده پژوهی، سیاست گذاری، سیاست پژوهی، مسئله شناسی و مسئله محوری است.

ولی پور مطلق با بیان اینکه طرح ام  در حوزه اصلاح الگوی کشت کشاورزی سنتی در روستاهای استان خراسان جنوبی بود و حائز رتبه اول شد گفت: کلیت طرح پیرامون مشکلاتی که استان خراسان‌جنوبی دارد به مشکل آب پرداختم و چنانچه مشکل آب را در نگاه مسئله شناسی به یک سری نظام مسائل تبدیل کنیم یکی همان اصلاح الگوی کشت سنتی در روستاهای استان می شود.

وی با تشریح طرح ارائه شده گفت: اقلیم استان خراسان جنوبی از نوع خشک و بیابانی، متوسط بارندگی سالیانه ۱۳۴میلی متر ، دوره گرما بسیار طولانی و ۹۵درصد وسعت استان عرصه های طبیعی دربرگرفته است. استان دوم کشور از نظر وسعت بیابان هاست و مشکل آب به حدی در استان ریشه ای است که طبق آمار سال گذشته ۳۸۷روستا در استان تحت پوشش آبرسانی سیار با تانکر هستند که آمار بسیار بالایی است.

این فعال دانشجویی خاطرنشان کرد: راهکارهای پرهزینه مانند انتقال آب  دریای عمان به شرق کشور پروژه ای قابل بحث در جایگاه خودش که در مجموع نقاط ضعف و قوتی دارد  در حوزه های محیط زیستی ممکن است تهدیداتی داشته باشد و از نظر پدافندی چون لوله انتقال آب از منطقه شرق کشور عبور می کند برای تامین امنیت باید تدابیری اندیشیده شود.

وی اضافه کرد: در این ميان یک سری راهکارهایی مناسب از جمله « اصلاح الگوی کشت کشاورزی سنتی در روستاهای استان» وجود دارد که هزینه آن خیلی کمتر است و در میان مدت و کوتاه مدت بهره وری بسیار زیادی به همراه دارد و با میزان مصرف کمتر آب در نتیجه محصولات بیشتر و بهره وری اقتصادی برای استان به همراه دارد.

ولی پور مطلق بیان داشت: این ایده از بازدیدهای میدانی و حضور ما در اردوی جهادی بسیج دانشجویی دانشگاه بیرجند در سال ۹۵ در روستای چاهبک منشأ گرفت در آنجا ساکنان روستا، چغندر قند(محصولی با مصرف بالای آب) می کاشتند در حالیکه روستا با تانکر آبرسانی می شد.

وی با اشاره به اینکه چرا الگوی کشت عملیاتی نمی شود گفت: چون کشاورز سنتی که منبع درآمد پایدارش کشاورزی است قدرت ریسک ندارد و نمی خواهد تغییر ایجاد کند و از طرفی باید ارگان‌هایی که مربوط به کشاورزی هستند از جمله شرکت‌ها و سازمان جهاد کشاورزی تسهیلاتی بدهند و در حوزه آموزش نیز ارگانهای دولتی باید پای کار بیایند و کشاورزان را آموزش دهند پیرامون محصولاتی که بهره‌وری بیشتر، مصرف آب کمتر و صرفه اقتصادی بیشتر برای کشاورزان دارد.

مسئول اسبق بسیج دانشجویی دانشگاه بیرجند افزود: چالش دیگر در این حوزه عدم هماهنگی ارگانهای مربوطه که به کشاورزی ارتباط پیدا می کنند در حوزه اصلاح الگوی کشت است از جمله اداره جهاد کشاورزی و شرکت‌های بهره بردار و سازمان آب منطقه ای در این حوزه جداگانه کار می کنند.

وی ادامه داد: این سه عامل در بحث عملیاتی نشدن اصلاح الگوی کشت اثرگذار بوده است و ما در این طرح در این حوزه ها آسیب شناسی کردیم که توسط همه ارگانها قریب ۲دهه است در کشور این موضوع عنوان می شود اما عملیاتی نمی شود.

ولی پور مطلق خاطرنشان کرد: در زمینه «اصلاح الگوی کشت» باید کار ایجابی صورت گیرد چون در کشور ما کشاورز صاحب اختیار اراضی خودش است و نمی توان کشاورز را وادار به کاشت محصولی کرد وقتی کشاورز رغبتی به کشت یا شناختی نسبت به وضعیت اقتصادی حاصل از آن محصول ندارد لذا انجام کار ایجابی در این حوزه لازم است.

انتهای پیام/

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار