به گزارش خبرگزاری بسیج، هفتاد و هشتمین محفل هم افزایی فعالان فضای مجازی پاک به بررسی فرمان اخیر مقام معظم رهبری در مورد «جهاد تبیین» در فضای مجازی اختصاص یافت.
در این نشست سیدعلیرضا آل داوود پژوهشگر فضای مجازی با اشاره به اینکه نخستین بار نیست که مقام معظم رهبری دستور جهاد دادهاند و در سال ۹۵ هم به بحث جهاد کبیر اشاره داشتند، گفت: از آنجایی که هم اکنون در فضای مجازی به ویژه در شبکههای اجتماعی خارجی با فضایی غیراخلاقی مواجه هستیم رهبر انقلاب به موضوع رعایت اخلاق و ادب اهتمام ویژهای داشتهاند. در همین حال شاهد هستیم که در این فضا، دشمن از انواع فناوریها در حوزههایی مانند علوم داده و هوش مصنوعی برای تولید محتوای هدفمند و مهندسی ذهن مخاطب استفاده میکند که باید در این زمینه تبیین صورت گیرد.
وی با بیان اینکه رهبر انقلاب در نوروز ۱۴۰۰ هم با اشاره به اینکه فضای مجازی رها شده است و این فضای ول افتخار نیست، بر ضرورت جهاد تبیین تاکید داشتهاند، گفت: باید در بحث جهاد تبیین، این موضوع روشنگری شود که شبکهای مانند اینستاگرام ضد ارزشهای اسلامی و ایرانی ما فعالیت میکند. شبکههای اجتماعی خارجی هم اکنون اقدامات خصمانهای را در بستن صفحات رسمی ارگانهای رسمی کشور به کار گرفتهاند.
آل داوود با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری مبنی بر قوی شدن، افزود: در فضای مجازی علاوه بر کنشگری در برابر پلتفرمهای خارجی، با توسعه سخت افزار و نرم افزار و فناوریهای نوظهور میتوانیم قوی شویم.
وی به تاکید رهبر انقلاب در خصوص شبکه ملی اطلاعات به عنوان راهبرد حضور در فضای مجازی اشاره و خاطرنشان کرد: قسمت بسیار مهم «جهاد تبیین» در فضای مجازی تبیین چرایی و لزوم راه اندازی شبکه ملی اطلاعات در داخل کشور است. پیشرفتهترین کشورهای دنیا شبکه ملی اطلاعات دارند و به بومی سازی و حکمرانی فضای مجازی و حاکمیت سایبری اهمیت میدهند. اینها الزامات «جهاد تبیین» در فضای مجازی است. این در حالی است که وقتی از شبکه ملی اطلاعات سخن میگوئیم به ما حمله میشود.
این پژوهشگر فضای مجازی با اشاره به طرح حمایت از حقوق کاربران فضای مجازی و خدمات پایه کاربردی به عنوان یکی موضوعات روز جامعه اشاره کرد و گفت: سوال این است که آیا این طرح در جامعه به درستی تبیین شده است؟ جواب خیر است. در حالی که این طرح به نفع کسب و کارهای فضای مجازی و مقابله با بی قانونی در این فضا است. اما به دلیل عدم تبیین با واکنشهای منفی روبرو شده است.
وی تبیین و روشنگری را نقطه مقابل ابهام و جهاد را آماده شدن برای رزم و فعالیت عملیاتی برشمرد و گفت: «جهاد تبیین» یعنی یک جریان جهادی انقلابی برای ابهام زدایی از موضوعات در سطح جامعه وجود داشته باشد.
آل داوود با اشاره به اینکه بهرهگیری از فناوریهای روز مانند علوم شناختی، بیگ دیتا، هوش مصنوعی و داده کاوی برای اقناع سازی مخاطب ضروری است، گفت: با این فناوریها میتوان نقشه راه گام دوم انقلاب را تبیین کرد.
وی با بیان اینکه هم اکنون مخاطبان ایرانی به واسطه فضای مجازی و حضور در پلتفرمهای خارجی تغییر ذائقه پیدا کرده و نسبت به ارزشهای خودشان دچار ابهام شدهاند، گفت: در صورتی که بتوانیم این فضا را برای کاربران ایرانی تبیین کنیم و تابآوری مردم را در مورد حملات شناختی دشمن بالا ببریم، بخشی از این جهاد را انجام دادهایم.
این پژوهشگر با اشاره به اینکه ما با ۳ ضعف در جبهه انقلاب فضای مجازی مواجه هستیم، گفت: آمادگی مدیریت انقلابی در حوزه حاکمیت سایبری نداریم. ضعف گفتگوی هدفمند با هم داریم و در مورد توزیع قدرت نیز ضعف داریم. ما در حوزه تبیین و رسانه ضعف داریم. باید تکلیف خود را در زمینه حاکمیت سایبری انقلاب اسلامی مشخص کنیم. در عصر جنگ اطلاعات کشوری که نگاهی به حاکمیت سایبری مستقل خود نداشته باشد بازنده این جنگ است.
وی با اشاره به برخورد شبکههای اجتماعی امریکایی با دونالد ترامپ در ایام انتخابات این کشور اظهار داشت: حاکمیت سایبری آمریکاییها اجازه نمیدهد که شخصی مانند ترامپ خلاف این حاکمیت رفتار کند و با آن مقابله میکند.
آل داوود با تاکید بر اینکه ما نیز باید حاکمیت سایبری مستقل انقلاب اسلامی داشته باشیم، ادامه داد: راه اندازی شبکه ملی اطلاعات قطعاً به نفع کسب و کارهای داخلی است. ما باید در میان مدت پلتفرمهای خودمان را در کشورهای منطقه داشته باشیم و در بلند مدت بتوانیم شبکه فراملی اطلاعات در مقابل هژمونی آمریکا ارائه کنیم. این اقدام عاجل برای حاکمیت مستقل سایبری و قویتر شدن، ضروری است.
برخی به جای «جهاد تبیین»، «روزه سکوت» اختیار کردند
در این نشست محمدمهدی حبیبی فعال فضای مجازی نیز با اشاره به قدرت فتوای رهبری در جامعه و دستور «جهاد تبیین» گفت: یکی از مسائل مهم در فضای مجازی این است که ما با شبهات بسیاری در این فضا مواجه هستیم و نبود رهبران میانی سبب شده، شاهد ابهامات بسیاری باشیم.
وی گفت: متأسفانه برخی در فضای مجازی به جای «جهاد تبیین»، «روزه سکوت» گرفته و سکوت اختیار کردهاند. سازمان صدا و سیما در ۸ سال اخیر برای سواد فضای مجازی چه کار کرده است؟ مردم سواد زندگی در فضای مجازی ندارند و مسئول آن حاکمیت است.
حبیبی با اشاره به طرح حمایت از کاربران فضای مجازی و سکوت مسئولان آن گفت: چرا کسی مسئولیت این طرح را برعهده نمیگیرد؟ گفته میشود که این طرح باعث مهاجرت نخبگان فناوری اطلاعات شده است. چرا برای این طرح تبیین رسانهای وجود ندارد و افراد در مورد آن توجیه نیستند؟ بخشی از جهاد تبیین این است که در مورد این طرح شفاف سازی شود.
این کارشناس با تاکید بر اینکه باید بپذیریم که اگر حاکمیت ما در فضای مجازی از دست برود، همه چیز ما از دست رفته است، خاطرنشان کرد: رویکرد عقلایی و راه حل نهایی در حوزه فضای مجازی، بومی سازی پلتفرمها و خدمات در داخل کشور است تا کاربران از خدمات داخلی استفاده کنند. در کنار آن، بخشی از جهاد تبیین نیز باید مربوط به کنترل فضای مجازی باشد تا ورودی جامعه و کاربران مورد حفاظت قرار گیرند.
به گفته وی، «جهاد تبیین» یک مفه