به گزارش خبرگزاری بسیج استان مرکزی؛ نشست معرفی و بررسی کتاب «مهر هدایت» به همت خانه کتاب و ادبیات ایران با حضور عباس بایرامی (رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس)، بابک روزبه (منتقد)، محمدرضا بیکمحمدی هزاوه (پژوهشگر و مؤلف)، سیدرضا میربابا (کارشناس) و میثم رشیدی (کارشناس مجری) برگزار شد.
نگاه جامع و نافذ امام(ره) در دفاع مقدس
در ابتدای این نشست عباس بایرامی اظهار کرد: در سازمان ادبیات و تاریخ بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس همیشه سعی کردهایم همه موضوعاتی که در جنگ وجود داشته را به تحریر بکشیم و هر کجا که طبق رهنمودهای رهبر انقلاب عمل کردیم اولویتها را خوب شناختیم و هر کجا که غفلت کردیم از موضوعات عقب ماندیم؛ سال گذشته رهبر انقلاب (مدظله العالی) در جمع پیشکسوتان دفاع مقدس با نارضایتی فرمودند که نقش برجسته امام(ره) در بحث دفاع مقدس آنطور که باید دیده نشده است.
رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس در ادامه افزود: همه موفقیتها و تدابیری که در طول هشت سال دفاع مقدس به وجود آمد مرهون یک فرماندهی عالی بود که از منظرهای مختلف توانست این جنگ نابرابر را به یک نتیجه مطلوب به نفع ایران برساند و به عنوان یک ثروت ملی برای همه ادوار در کشور باقی بماند. از ۲۵۰ سال قبل از انقلاب اسلامی در هر جنگی که بر کشور تحمیل شد با یک قراداد ننگین قطعهای از خاک کشور جدا شد.
بایرامی در پایان سخنان خود با اشاره به مدیریت عالی امام(ره) در طول جنگ بیان کرد: با مدیریت عالی و هوشمندانه امام خمینی(ره) در طول هشت سال جنگ تحمیلی، نه تنها یک وجب از خاک کشور به دست دشمن نیفتاد، بلکه این پیروزی بزرگ همه آن سرافکندگی ۲۵۰ سال گذشته ایران را نیز جبران کرد. یکی از موضوعات مهم در این حوزه نگاه جامع و نافذ امام(ره) در دفاع مقدس و نقش تبلیغی حضرت امام(ره) است که مؤلف کتاب «مهر هدایت» به خوبی توانسته این موضوع را به رشته تحریر درآورد. در ابتدای جنگ در حوزه تبلیغی که رسانه تقریبا تعطیل بود، امام خمینی(ره) یک تنه وظیفه و مسؤلیت بزرگ تبلیغی جنگ را نیز در کنار فرماندهی آن برعهده گرفت.
حضرت امام(ره) هژمونی جهان را با ارائه مقوله فرهنگ برای زندگی بشریت تغییر داد
در بخش دیگر نشست معرفی و بررسی کتاب «مهر هدایت»، محمدرضا بیکمحمدی هزاوه عنوان کرد: ایده نگارش این کتاب سال۱۳۹۲ مقطع کارشناسی ارشد در ذهنم شکل گرفت و با تشویق اساتید جناب دکتر اثباتی، جناب دکتر فرزندی و جناب دکتر نائینی تحقیقات ومطالعات خود را با استفاده از صحیفه نورحضرت امام(ره) جلد ۱۴ تا ۱۹ معطوف به تبلیغ و مدیریت در دفاع مقدس نمودم. رهبر معظم انقلاب در منویات ۳۱ شهریور ۱۳۹۹ در مراسم تجلیل از پیشکسوتان دفاع مقدس به غفلت از نقش حضرت امام(ره) در دفاع مقدس اشاره نمودند، ندای درونی حقیر در آن لحظه نگارش درباره نقش تبلیغی حضرت امام(ره) در دفاع مقدس شد. وی در ادامه اظهار کرد: حضرت امام خمینی(ره) فقط برای حضور مردم در جبههها و اینکه مردم جنگ را پشتیبانی کنند تبلیغ نمیکردند، زیرا جنگ ما، جنگ خاک و سرزمین نبود، جنگ عقیده، ذهنها و تفکرها بود. حضرت امام(ره) با شکلگیری انقلاب اسلامی هژمونی جهان که به شکل دو ابر قدرت شرق و غرب تبدیل شده بود را با ارائه مقوله فرهنگ بعنوان سنگ بنای سایر مقولات برای زندگی بشریت تغییر داد. وی با اشاره به اینکه حضرت امام(ره)موارد مختلف مدیریت و فرماندهی جنگ از جمله مدیریت تبلیغات در دفاع مقدس را دنبال کرد، یادآورشد:
وی افزود: فرماندهی که میخواهد صحنه جنگ را امامت و رهبری کند، در عین حال باید مبلّغ خوبی هم باشد، تبلیغات در زمان جنگ به سه دسته داخلی، منطقهای و بینالمللی تقسیم میشد؛ در بدو پیروزی انقلاب اسلامی به دلیل نوپا بودن نظام هیچگونه رسانه تبلیغاتی نداشتیم، تبلیغات رادیو و تلویزیون ما در بحث جنگ کم رنگ بود. حتی بنر و پوستر به این صورت که اکنون موجود است در آن زمان وجود نداشت.
بیگ محمدی ادامه داد: حاج صادق آهنگران با آن لهجه شیرین محلی خود اشعاری که شعرای دفاع مقدس میسرودند را می خواند که آوازه بلندی هم در آن زمان پیدا کرد، خود نقل می کند، حضرت امام(ره) با واسطه به بنده تذکر دادند به جای، خواندن از گشته ها و خرابی ها اشعارحماسی بخوانید؛ درکل باید گفت تبلیغات امام گسترده و جهت دار بود و امام با تبلیغات در جنگ، ذلت ابرقدرتها و قدرت اسلام ناب را به جهانیان نشان دادند.
این مؤلف و پژوهشگر کشورمان با اشاره به نقش تبلیغی امام(ره) در تربیت شاگردانی نظیر حاج قاسم سلیمانی گفت:فرآیند تبلیغات دفاع مقدس توسط حضرت امام خمینی(ره)، زمینه رشد شخصیت و تفکر افرادی مثل حاج قاسم سلیمانی را فراهم آورد، که این شاگرد مکتب امام(ره) زمینه پیروزیهای بعدی در منطقه را به وجود آورد، حاج قاسم با نبوغ نظامی و تسلط فرهنگی منطقه را تبدیل به گورستانی برای دشمنان کرد؛ ایشان تنها یکی از شاگردان و برگی از برگ های شجره طیبه مکتب حضرت امام(ره) بود. به قول شاعر آب دریا را اگر نتوان کشید هم به قدر تشنگی باید چشید. و من سعی کردم در این کتاب قطره ای از دریای معرفت حضرت امام در بحر تبلیغات را به تصویر بکشم.
«مهر هدایت» از دیدگاه تاریخ توصیفی کتاب خوبی است
در ادامه این نشست بابک روزبه با اشاره به صحبتهای محمدرضا بیکمحمدی هزاوه در خصوص حوزه ادبیات و پژوهش دفاع مقدس گفت: من خودم به عنوان یک جوان دهه شصتی که فقط یک خاطره کوچک از دوران جنگ و زمان کودکی در ذهنم هست، به موضوع این کتاب که به تبیین نقش تبلیغی حضرت امام خمینی(ره) در زمان جنگ میپردازد علاقهمند شدم، ما به دادهها و اطلاعات کنگره نقش امام و ۶۲۰۰ شهید استان مرکزی رجوع کردیم و به آقای بیکمحمدی رسیدیم و متوجه شدیم ایشان از سال ۹۲ در حال پژوهش در این زمینه هستند. بعد از مشاهده پژوهشهای ایشان گفتیم که شما دادهها را تدوین کنید که در اختیار استادان دانشگاهها قرار بدهیم تا به یک جمعبندی برسیم. با توجه به اینکه درحال حاضر وقت افراد کم است، بیشتر هدف ما این بود که کتاب سنگین و قطور نشود و فقط تمرکز آن بر بحث تبلیغات حضرت امام(ره) باشد.
وی با اشاره به اینکه این کتاب از دیدگاه تاریخ توصیفی کتاب خوبی است، تصریح کرد: من در این مدتی که این کتاب را مطالعه کردم دیدگاه امام در بحث تبلیغات را به خوبی مشاهده کردم، حتی آنقدر جذب محتوای کتاب شدم که به آقای بیکمحمدی گفتم حاضرم کتاب را بازنویسی کلی کنیم و مطالب جدیدتر و پژوهش بیشتری انجام دهیم تا این کتاب غنیتر شود.
تبیین نقش تبلیغی امام در دوران دفاع مقدس
در بخش دیگر این نشست سیدرضا میربابا با اشاره به محورهای کتاب «مهر هدایت» عنوان کرد: این کتاب یک اثر پژوهشی است که بر مبنای تحقیق کتابخانهای و متنپژوهی آماده شده و نقش تبلیغی امام در دوران دفاع مقدس را تبیین کرده و شامل پنج فصل است، فصل اول این کتاب به کلیات میپردازد که در آخر نتیجهگیری میکند و این فصل شامل اهمیت تبلیغات و مفهومشناسی تبلیغ است؛ در فصل دوم شیوههای تبلیغ از منظر امام مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. فصل سوم نیز اهداف امام از تبلیغات را بیان میکند. فصل چهارم این اثر در رابطه با تبلیغ در دفاع مقدس و فرهنگ عاشورا از دیدگاه امام است و نویسنده در فصل پنجم نیز جمعبندی خودش را ارائه میکند.
وی در ادامه با تقدیر از این اثر افزود: این اثر با هدف تبلیغ شاخصهها و محورهای تبلیغی حضرت امام در دفاع مقدس تدوین شده است و انسجامی که در بخش پژوهشهای این کار انجام شده قابل تقدیر است، همچنین منابعی که این اثر از آن استفاده کرده منابع معتبر و خوبی است و همانطور که آقای بیکمحمدی هم اشاره کردند، ساختار کتاب نشانگر این است که این کتاب در ابتدا به شکل پایاننامه بوده و بعدا وقتی کتاب برای ممیزی به تهران آمد برخی اصلاحات نیز روی آن صورت گرفت.
روزبه در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به توصیه رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) درباره نقش تبلیغی و سیاسی حضرت امام(ره)، گفت: بعد از فرمایشات رهبر انقلاب، دوستان در استانهای مختلف درباره نقش سیاسی حضرت امام نیز در حال نگارش محتوا هستند، انشاءالله تا پایان سال بین چهار تا پنج کتاب را با موضوعات مختلف درباره نقش امام در دفاع مقدس، معرفی خواهیم کرد.
رزمندگان محبت امام(ره) را لمس میکردند
میثم رشیدی کارشناس مجری نشست معرفی و بررسی کتاب «مهر هدایت» به ارائه دیدگاههای خود پرداخت و یادآور شد: من در حین مطالعه کتاب منتظر بودم نمونههای واضحی در بخش تبلیغ حضرت امام(ره) و تأثیرات آن بر رزمندگان و فرماندهان را مشاهده کنم، که شاید بخش مکمل کتاب نتوانست بیانگر این موضوع باشد.
نویسنده کتاب «مهر هدایت» نیز در پاسخ توضیح داد: این کتاب خلاصه شده مطالبی است که من جمعآوری کرده بودم، البته این مطالبی که فرمودید در بخشیهایی از کتاب بود. برای مثال اینکه حضرت امام خمینی(ره) میفرمایند حصر آبادان باید شکسته شود یا راه قدس از کربلا میگذرد اشاره مستقیم به این دارد که رزمندگان در جای دیگری دخالت نداشته باشند و همت خود را روی حصر متمرکز کنند و یا اینکه ما اینجا را که فتح کردیم بعد نوبت فتح دیگری است.
بیکمحمدی هزاوه در پایان در خصوص دلیل انتخاب این نام برای کتاب گفت:نام کتاب مهر هدایت است، مهر به معنی خورشید و هدایت به معنی رهبری است، یعنی حضرت امام مثل خورشید که به کره خاکی گرما و حیات می بخشد رزمندگان را از محبت خود لبریز و احیا می نمود، چراکه همه رزمندگان گوش به فرمان امام بودند و این در خاطرات تکتک رزمندگان مشاهده میشود.
انتهای پیام/