نگاهی بر زندگانی آیت الله علوی گرگانی

زندگی و سیره آیت الله سید محمدعلی علوی گرگانی (ره) تابلویی از یک عمر تلاش و مجاهدت در راه اسلام است.
کد خبر: ۹۴۲۱۳۵۷
|
۲۴ اسفند ۱۴۰۰ - ۲۳:۴۹

به گزارش خبرگزاری بسیج از قم،آیت الله سید محمدعلی علوی گرگانی در خرداد سال ۱۳۱۸ش در نجف اشرف به دنیا آمد، پدرش سید سجاد از فقیهان گرگان بود.

او در هفت‌سالگی به همراه خانواده به ایران مهاجرت کرد.

نزد پدرش ادبیات عرب را فرا گرفت، در شانزده‌سالگی، عازم سفر عتبات و حج شد و در بازگشت از حج، قصد ماندن در نجف را داشت؛ اما به توصیه آیت‌الله حکیم به قم بازگشت.

او درس‌های سطح را طی چهار سال نزد عالمانی، چون مجاهدی تبریزی، سلطانی طباطبایی و ستوده اراکی فراگرفت.

آیت الله علوی گرگانی سه سال در درس خارج فقه آیت‌الله بروجردی و هشت سال در درس خارج اصول فقه امام خمینی و پانزده سال در درس خارج فقه مرتضی حائری یزدی شرکت کرد.

اوهفت سال، در ایام تابستان، به نجف می‌رفت و در درس عالمان حوزه علمیه نجف همچون آیت الله خویی و میرزا باقر زنجانی حاضر می‌شد. آیت‌الله گلپایگانی، عباسعلی شاهرودی و محمدعلی اراکی از دیگر استادان این عالم ربانی بود.
جایگاه علمی و مرجعیت

او تدریس علوم دینی را با کتاب‌های ادبیات عرب آغاز کرد. پس از آن، کتاب‌های معالم، قوانین، شرح لمعه، رسائل، مکاسب، کفایه و شرح منظومه را تدریس کرد.

این مرجع فقید تقلید در سال ۱۴۰۵ق به تقاضای شماری از شاگردانش، تدریس درس خارج فقه و اصول فقه را آغاز کرد.

در سال ۱۴۱۲ق، جمعی از شیعیان، به ویژه اهالی مازندران و گیلان، از او تقاضای رساله توضیح‌المسائل کردند. او نیز این رساله را به زبان فارسی نوشت و سپس به زبان‌های عربی و اردو نیز ترجمه کرد و در اختیار مقلدان قرار داد.
امور عام المنفعه

آیت الله علوی، اقدام به ساخت مسجد، حسینیه، درمانگاه و صندوق قرض‌الحسنه در نقاط مختلف ایران کرده است. تعمیر بخشی از مسجد جامع گرگان، تأسیس و تعمیر چند مسجد در این شهر و مناطق اطراف آن، ساخت درمانگاه در روستای اَلَنْگ، ساخت حسینیه مهدی‌شهر سمنان و تأسیس صندوق قرض الحسنه هیئت فاطمیه تهران از آن جمله است.

آثار و تألیفات

آیت‌الله علوی گرگانی دارای تألیفاتی در زمینه فقه، اصول فقه، حدیث و رجال است.

از ایشان آثاری، چون توضیح المسائل (به زبان‌های فارسی و اردو) منهج الصالحین (رساله توضیح المسائل عربی) أجوبة المسائل یا پاسخ به جدیدترین استفتاءات (فقهی) منهج الناسکین (مناسک حج عربی). المناظر الناضرة فی أحکام العترة الطاهرة (فقه اجتهادی) نورالهدی (تعلیقه بر عروة الوثقی). گلچینی از انوار اخلاقی (برگزیده درس اخلاق‌های ایشان) به یادگار مانده است.

سرانجام این عالم ربانی پس از عمری تلاش و مجاهدت در راه اسلام عصر امروز در ۸۲ سالگی در پی ایست قلبی در بیمارستان شهید بهشتی قم دعوت حق را لبیک گفت.

انتهای پیام/

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار