به گزارش خبرگزاری بسیج از سمنان، محمدجعفر عبداللهی رئیس کل دادگستری استان سمنان اظهار داشت: دورانی که در آن به سر می بریم از آن به عنوان دوران تحول در دستگاه قضایی نام برده شده است.
وی افزود: در این دوران دستگاه قضایی تصمیمی جدی گرفته است که به سمت مردمی شدن حرکت کند و به عبارت دیگر میخواهد حرف مردم را بیشتر و بهتر از گذشته درک کند و بفهمد و به دنبال جلب رضایت نسبی شهروندان و اعتماد عمومی آنان است به دنبال این است که از قوه ای سنتی به قوه ای هوشمند و در تراز گام دوم انقلاب اسلامی ایران تبدیل شود.
رئیس کل دادگستری استان سمنان عنوان کرد: یکی از راه های جلب رضایت شهروندان این است که دالان های پرپیچ وخم مراجعه مردم را حذف و یا لااقل راست و مستقیم کنیم و دسترسی شهروندان را به خودمان تسهیل و موانع این امر را برطرف کنیم و برای تحقق این امر دستگاه قضایی در ایامی که پشت سر گذاشتیم سامانه های متعددی را برای ارائه خدمت بهتر به شهروندان تعبیه و مورد بهره برداری قرار داده است.
عبداللهی به برخی از سامانه های ایجاد شده در راستای ارائه خدمات هر چه بهتر و آسان تر به مردم اشاره کرد و بیان کرد: یکی از آن سامانه ها ایجاد سامانه "رخداد انتظامی در مجموعه کلانتری هاست" و اگر جرمی علیه شهروندی به وقوع می پیوست می بایست به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یا دادسرا مراجعه می کرد و بر اساس ماده 37 قانون آیین دادسری مقرر کرده بود، ضابطان مکلفند گزارشات و شکایات مردم را دریافت کنند؛ اقدامی که پیش از این به صورت سنتی از سوی مرجع انتظامی انجام میشد قوه قضاییه با حکم تکلیف قانونی سامانه ای رو با همکاری مرجع انتظامی در کلانتری ها مصوب کرد تا به صورت هوشمند ارباب رجوع به کلانتری مراجعه کند و انجام و رسیدگی به پرونده ها به صورت برخط با کمترین زمان ممکن انجام می شود.
وی با بیان اینکه دومین سامانه ای که قوه قضاییه راه اندازی کرده است سامانه "استعلام سوابق محکومیت های مالی" است؛ افزود: هر ادمی که بخواهد روابط تجاری یا اقتصادی داشته باشد باید طرف خود را بشناسد که آیا او به عهد خود وفا می کند، خوش معامله و یا خوش قول است؛ خوب این موارد را ما نمی توانیم تشخیص دهیم که شخصی که با او معامله می شود آیا به تعهدات ناشی از معامله عمل خواهد کرد یا خیر؟؛ بنابراین بر اساس بند پ ماده 116 قانون پنج ساله ششم توسعه اقتصادی اجتماعی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران مکلف شدیم و قوه قضائیه مکلف شده بود این سامانه را راه اندازی کند و اکنون سامانه استعلام سوابق محکومیت های مالی اشخاص در دسترس است.
رئیس کل دادگستری استان سمنان و با اشاره به راه اندازی سامانه ای دیگر مبنی بر استعلام سوابق اموال و دارایی اشخاص گفت: در بسیاری از موارد نیازی به گرفتن خدمات از مراجع قضایی به صورت حضوری نیست و افراد می توانند از خدمات الکترونیکی و سامانه های راه اندازی شده در این راستا بهره لازم را ببرند.
عبداللهی اظهار داشت: سال گذشته در مقوله سهولت دسترسی به مقامات قضایی استان سمنان 12 هزار مورد مراجعه با مسئولان قضایی از سوی شهروندان به صورت چهره چهره به چهره انجام شده است و در بهار امسال نیز حدود 6 هزار و 900 مورد ملاقات چهره به چهره صورت گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر مقامات قضایی پشت میز ننشسته اند تا مردم به آنها مراجعه کنند و باید گفت ما مجموعه خدماتمان را به حسینیه ها، تکیه ها، مساجد، سنگرهای نماز جمعه و حتی بوستان های شهر برده ایم و منتظر مراجعه شهروندان نیستیم و به عبارتی ما به شهروندان برای اینکه حرفشان را استماع کنیم حضور پیدا می کنیم و از نزدیک این امر را انجام می دهیم.
رئیس کل دادگستری استان سمنان اظهار داشت: پرونده هایی که در اسل 1399 به سازش موکول شد 36.3 درصد و در سال 1400 این آمار به 38.2 درصد افزایش پیدا کرده است.
عبداللهی عنوان کرد: هر ارباب رجوعی که به سیستم قضایی مراجعه می کند، در زمان خروج از دستگاه قضایی پیامکی به او ارسال می شود و مراجعه کننده می تواند به رفتار و کردار قاضی، رئیس کل، دادستان، و دیگر کارمندان دادگستری نمره دهد که بر اساس برآوردهای انجام شده در این راستا رضایت مردم از مجموعه اقدامات و اعمال و رفتار ما در سال 1400 به میزان 75 درصد ثبت و در بهار امسال این آمار به 89 درصد رسیده است.
وی افزود: در سال 1399 میانگین و متوسط رسیدگی به پرونده ها در مراجع قضایی 78 روز و در سال 1400 به 68 روز رسیده است این در حالی است که میزان و تعداد و درصد پرونده های ما در محاکم قضایی در این مدت افزایش یافته است.
به گزارش بسیج، تجلیل از مقام شامخ شهدا و عطرافشانی و غبارروبی مزار شهدا در امام زاده یحیی(ع) سمنان، دیدار چهره به چهره مردم در مساجد، برپایی میزخدمت در نماز جمعه و دیدار و بازدید از شرکت ها شهرک صنعتی سمنان از جمله برنامه هایی بوده است که به مناسبت هفته قوه قضاییه انجام شده است.