قفل فعالیت "سرجین بافت" زنجان ۹ ماه پس از دستور رئیس‌جمهور؛ کلید در دستان وزارت صمت و بانک مرکزی

حضور سرزده رئیس جمهور در واحد تولیدی راکد "سرجین بافت" این فرصت را ایجاد کرد تا بانک مرکزی با سرعت بیشتری مشکلات این واحد را حل کند، ولی با گذشت حدود ۹ ماه همچنان مشکل پابرجاست.
کد خبر: ۹۴۴۶۹۵۲
|
۰۲ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۹:۱۱

به گزارش خبرگزاری بسیج، مجموعه "سرجین بافت" یکی از بزرگترین واحد‌های صنعتی کشور در زمینه نساجی است؛ این مجموعه علی‌رغم ۵۰ میلیون یورو سرمایه‌گذاری ارزی و بیش از یک هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری ریالی هنوز تولیدی ندارد و در گره‌های مشکلات متعدد به‌ویژه موانع بانکی گرفتار است. فعالیت در سرجین بافت از تولید نخ آغاز و در نهایت پس از بافندگی، تکمیل و رنگرزی به پوشاک منتهی می‌شود؛ اجرای این طرح از سال ۸۹ آغاز شده و بر اساس آمار موجود این واحد توان تولید ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تن نخ پنبه و ۵ میلیون و ۹۵۰ هزار مترمربع پارچه را دارد و ظرفیت تولید انواع پوشاک آن ۵ هزار و ۹۵۰ عدد است و توان به‌کارگیری و اشتغال قریب به ۲ هزار نفر را نیز دارد.

لازم به ذکر است که این طرح از تکنولوژی ماشین‌آلات اروپا استفاده کرده و تجهیزات مورد نیاز آن نیز خریداری شده است، طرح در زمینی به‌مساحت ۱۶۳ هزار و ۷۳۳ مترمربع و با زیربنای ۷۴ هزار و ۲۶۳ مترمربع در شهرک صنعتی علی‌آباد زنجان احداث شده است؛ اما با تمام این شرایط و با اینکه این واحد از تسهیلات ارزی از طریق صندوق توسعه ملی به‌میزان حدودی ۵۰ میلیون یورو در خرید تجهیزات استفاده کرده و دارای سرمایه‌گذاری وقت یک‌هزار و ۸۰۰ میلیارد ریالی است، اما در این سال‌ها ادامه روند کار با موانعی که توسط بانک عامل ایجاد شده است متوقف شده و عملاً تولیدی در این واحد انجام نمی‌گیرد.

خوشبختانه ۲۷ آبان ماه سال گذشته آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور کشورمان در دهمین سفر استانی به استان زنجان سفر کرد و در بدو ورود به زنجان به طور سرزده از این واحد تولیدی و البته تعطیل بازدید کرد و به صراحت به وزیر صمت و مسئولان استانی دستور داد که باید موانع تولید و مشکلات بانکی از سر راه این واحد تولیدی برداشته شود و ۲ هزار کارگر مشغول به کار شوند.

چند روز پس از سفر آیت‌الله رئیسی به استان زنجان، ناصر فغفوری، رئیس سازمان صمت استان زنجان، وعده حل مشکلات بانکی این واحد تولیدی را داد و اذعان کرد فاز نخست این واحد تولیدی در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۱ به بهره‌برداری خواهد رسید و استارت تولید این مجموعه زده خواهد شد،  ولی در کمال ناباوری، به دلیل برخی بروکراسی‌های اداری و همینطور تعلل مسئولان استانی و کشوری، همچنان دستورات رئیس جمهور بر زمین مانده و مشخص نیست مشکلات بانکی این مجموعه که حل آن به همت بانک عامل، بانک مرکزی و مسئولان استانی بستگی دارد، چه زمانی حل خواهد شد.

حساب‌های کارخانه همچنان مسدود است

غلامرضا حسن‌پور مسئول بسیج اصناف و بازاریان کشور اظهار داشت: یکی از وظایف بسیج اصناف رفع موانع تولید است؛ از سوی دیگر بسیج اصناف بر خود وظیفه می‌داند که مصوبات اقتصادی رئیس جمهور را از مسئولان استانی و کشوری پیگیری کند.

وی افزود: ریاست محترم جمهور ۲۷ آبان ماه سال گذشته به زنجان سفر کرد؛ در این سفر، آقای رئیسی به صراحت دستور داد مشکلات بانکی واحد بزرگ تولیدی سرجین‌بافت حل شود تا ۲ هزار کارگر مشغول به کار شوند،  ولی با تمام دغدغه‌ای که آیت‌الله رئیسی به مقوله تولید و حمایت از تولید دارد، متأسفانه دستورات وی در زنجان بر زمین باقی مانده و قطعاً مسئولان ذی‌ربط باید پاسخگو باشند.

مسئول بسیج اصناف و بازاریان کشور با تأکید بر اینکه وقتی دستوری صادر می‌شود باید مسئولان ذی‌ربط بدون فوت وقت آن را حل کنند، گفت: حدود ۹ ماه از سفر استانی ریاست جمهور گذشته و با کمال تأسف هنوز مشکلات بانکی این مجموعه حل نشده است. بانک مرکزی و مسئولان استانی باید در اسرع وقت تلاش خود را برای حل این مشکل به کار گیرند.

وی گفت: هفته گذشته در سفر به استان زنجان متوجه شدم که همچنان مشکل سرجین بافت حل نشده است؛ این واحد تولیدی تجهیزاتی وارد کشور کرده که تاریخ تولید برخی از این دستگاهه‌ها در سال ۲۰۲۰ درح شده و این موضوع در کشور منحصر به فرد است؛ بنده از طریق مسئولان کشوری و همینطور مسئولان بانک مرکزی پیگیر حل این مشکل هستم و معتقد هستیم مشکلات بانکی نباید مانع ایجاد تولید شود.

حسن‌پور گفت: در صحبت با مسئولان و مدیران کارخانه متوجه شدم حساب‌های این کارخانه همچنان مسدود است و امکان خرید یک کیلو پنبه نیز وجود ندارد. البته استاندار زنجان در جلسه شورای تأمین دستور داد حساب‌ها باز شود، ولی گویا این مصوبه اجرایی نشده است.

برای پیگیری این موضوع به سراغ محسن افشارچی استاندار زنجان رفت؛ این مسئول در پاسخ به سؤال خبرنگار تسنیم مبنی بر چرایی تعلل در حل مشکل سرجین بافت گفت: مشکل سرجین بافت در حال انجام است، ولی قبول دارم کار‌ها کُند پیش می‌رود و آن هم دست مسئولان استان نیست. تا حد توان در شورای تأمین برای حمایت از این واحد تولیدی تلاش کردیم.

وی گفت: از سوی دیگر پرونده سرجین بافت با ۲۸ شکایت (چک برگشتی از سوی بانک عامل) دست قاضی تعزیرات است و باید حکم صادر شود. البته تعزیرات اعلام کرده که از آنجایی که دستور صریح رئیس جمهور برای این پرونده وجود دارد،   مشکلی از بابت صدور حکم وجود ندارد.

استاندار زنجان گفت: سرجین بافت با بانک صادرات به خاطر تعهدات ارزی به مشکل برخورده است؛ حال بانک صادرات اعلام می‌کند که برای رفع تعهدات ارزی باید بانک مرکزی به آن مجوز دهد؛ چند روز قبل از مشاوران رئیس‌کل بانک مرکزی این موضوع را پیگیری کردم و قرار شد جلسه‌ای برای حل مشکل بانک صادرات با سرجین بافت با حضور نمایندگان استان در هفته جاری برگزار کنند.

وی گفت: به طور کلی حل این مشکل در دستان وزیر صمت و بانک مرکزی است. نخست اینکه وزیر صمت باید به معاونش دستور دهد که کمیسیون ماده ۳ را برای رفع تعهدات ارزی برگزار کند؛ از سوی دیگر رئیس‌کل بانک مرکزی هم باید مجوز دهد تا بانک صادرات از شکایاتش صرف نظر کند.

ناصر فغفوری رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان اظهار کرد: در چند سال گذشته برای این واحد تولیدی از محل صندوق توسعه ملی حدود ۳۲ میلیون یورو تسهیلات در نظر گرفته شد و خوشبختانه همه ماشین‌آلات ترخیص و در کارخانه نصب شد.

وی گفت: این واحد تولیدی برای اینکه بتواند طرح خود را پیشرفته‌تر اجرا کند نسبت به خرید ماشین‌آلات از محل اعتبارات ریالی خود و با عاملیت بانک صادرات ایران برای ۱۹ میلیون یورو گشایش اعتبار اقدام می‌کند و حتی معادل ریالی ارز را در بانک عامل واریز کرد. از این‌رو این واحد تولیدی توانست به اندازه ۵ میلیون یورو هم ماشین‌آلات وارد کشور کند، ولی پس از بروز مشکلات و تحریم‌های ظالمانه آمریکا، واردات سایر ماشین‌ها با تأخیر بیشتری صورت گرفت و همین تأخیر شش تا هشت ماهه سبب می‌شود بانک عامل موافقت ترخیص ماشین‌آلات را از گمرک ندهد و مجری طرح به دلیل ترس از متروکه شدن ماشین‌آلات اقدام به ثبت سفارش بدون انتقال اقدام کند.

وی تشریح کرد: مطابق آن برگه سبز واردات ماشین را به بانک عامل اعلام می‌کند، ولی متأسفانه بانک مربوطه این اسناد را قبول نمی‌کند و معتقد است این ماشین‌آلات بدون انتقال ارز وارد کشور شده است. ولی واقعیت همان‌طوری که دستگاه‌های نظارتی در استان هم آن را بررسی کردند این است که هیچ‌گونه شائبه‌ای در واردات ماشین‌آلات وجود ندارد و مدیرکل وقت دیوان محاسبات کاملاً موضوع را بررسی کرد و نامه تأییدیه بلامانع بودن رفع تعهدات ارزی را نیز صادر کرد.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان تشریح کرد: سال گذشته و حضور سرزده آیت‌الله رئیسی در این واحد تولیدی سبب شد وی دستورات صریحی را برای حل این مشکل صادر کند، ولی حدود ۹ ماهی است که بانک صادرات نتوانسته با نظارت بانک مرکزی از شکایت‌های خود صرف نظر کند.

وی ادامه داد: هفته گذشته هم رئیس بسیج اصناف در سفر به استان زنجان، این مشکل را از معاون دادستان کل کشور و معاونان وزارت صمت پیگیری کرد. در رایزنی تلفنی مقرر شد معاون دادستان از بانک مرکزی پیگیر مشکل بانک عامل با سرجین بافت شود.

حل مشکل در دست وزارت صمت و بانک مرکزی

فغفوری گفت: رفع مشکل این کارخانه در دو صورت امکان‌پذیر است؛ نخست رفع تعهدات ارزی که باید در کمیسیون ماده ۳ به ریاست معاون وزیر صمت برگزار شود (این موضوع از سوی معاون اجرایی رئیس‌جمهور به کمیسیون ماده ۳ ارجاع داده شده است) و همینطور بانک مرکزی باید در زمینه ۲۸ چک برگشتی بانک عامل ورود کند چرا که بانک عامل اعلام کرده است که نمی‌تواند بدون دستور بانک مرکزی، شکایت‌های خود را پس بگیرد.

وی گفت: در شورای تأمین هم مصوب شد که حساب‌های بانکی این واحد تولیدی باز شود و حتی استاندار نامه‌ای به رئیس‌کل بانک مرکزی ارسال کردند، ولی این مصوبه از سوی بانک مرکزی نادیده گرفته شده است. حتی مسئولان این کارخانه نمی‌توانند خریدی داشته باشند چرا که از سامانه، ۲۸ چک برگشتی آن‌ها پاک نشده است.

با این تفاسیر، کاملاً مشخص است که رفع مشکل بانکی واحد تولیدی سرجین بافت درگیر برخی امورات اداری شده و همین موضوع سبب شده است که یکی از بزرگترین واحد‌های تولیدی صنعت نساجی در کشور تعطیل بماند؛ با این حال امیدواریم مسئولان کشوری و استانی کمی همت خود را مضاعف کنند تا هرچه سریعتر مشکل این واحد تولیدی حل شود و بیش از ۲ هزار کارگر در این کارخانه مشغول به خدمت شوند.

ارسال نظرات
آخرین اخبار