رفع تمام چالش های حوزه ی آب کشور، با نگاه فناورانه و با ذهن و اندیشه ی ایرانی
به گزارش خبرگزاری بسیج، محمد همت، رئیس مرکز آب و انرژی دانشگاه جامع امام حسین(ع) با حضور در برنامه زنده تلویزیونی سلام صبح بخیر، ضمن بیان آمار جهانی و چالشهای ملی در حوزه آب، به حجم محدود بارشها در کشور اشاره نموده و گفت: "میزان نزولات جوی در کشور در حدود یک چهارم میانگین جهانی و میزان تبخیر آب در کشور سه برابر میانگین جهانی است. در نتیجه مدیریت منابع آب کشور باید ۱۲ برابر توانمندتر از میانگین جهانی باشد تا ما بتوانیم صرفا در حد متوسط جهانی از منابع خود استفاده کنیم".
وی با اظهار به اینکه اعتقادی به جنگ آب به مفهوم عمومی آن ندارد، افزود: " ما باید عبارتها را درست تعریف کنیم. در مورد آب ما باید بگوئیم چالشهای اساسی داریم. وقتی بگوئیم چالش یا مساله داریم، آنوقت میتوانیم به دنبال حل آن مساله یا چالش باشیم و برای حل آن تلاش کنیم". وی گفت" تمام چالشهای حوزهی آب کشور، با نگاه فناورانه و با ذهن و اندیشهی ایرانی قابل حل است. "
همّت در ارتباط با سؤال مجری برنامه در خصوص طرحهای نکاشت کشاورزی گفت: در صورت استفاده از فناوریهای به روز و دانش بنیان در عرصه کشاورزی و مدیریت منابع، خواهیم توانست با همین میزان آب محدود، محصولات بیشتری تولید کنیم و امنیت غذائی کشور را تامین نمائیم. گزینه نکاشتن محصولات کشاورزی، مورد تایید ما نیست.
وی افزود: ما باید محصولات کشاورزی را بکاریم، اما با دانش بکاریم، هدفمند بکاریم و از فناوریهای نوین هم استفاده کنیم. در صورت استفاده از دانش و هدفمند کردن کاشت، سطح مصرف آب به ازای هر کیلوگرم محصول کشاورزی شروع به تغییر میکند و ما با مصرف آب کمتر، محصول بیشتری خواهیم داشت"
رئیس مرکز راهبردی آب و انرژی و محیط زیست این دانشگاه با اشاره به مظلومیت فناوریهای دانش بنیان آب افزود: ارزش آب، آن چیزی نیست که امروز، تعریف شده است. آب، رمز حیات آینده ماست. اگر ما محتوای این رمز را امروز پیدا کنیم، فردا پیروز خواهیم بود، ولی اگر وارد این موضوع نشویم، دیگر فردا برای مدیریت این منابع دیر است و ما بازنده خواهیم بود. وی ادامه داد: منابع محدود ما در حال حاضر تکافوی نیازهای جمعیت ما و بلکه فراتر از آن را خواهد داد و شرط آن مدیریت صحیح منابع و استفاده از دانش است.
وی در مورد صرفه جوئی در مصرف آب و ضرورت حفظ مواد غذائی هم گفت: "مواد غذائی و محصولات کشاورزی برمبنای مصرف آب شکل میگیرند و دور ریختن و اسراف در مصرف مواد غذائی، عملا باعث دوریختن آب میشود. "
در ابتدای این برنامه همت با معرفی تحقیقات صورت گرفته بر روی آب پردازش شده و اثرات آن بر روی گیاهان، دام و طیور به برخی از ویژگیهای خاص آبهای پردازش شده و تلاشهای صورت گرفته علمی در این زمینه اشاره کرد و نکاتی را در خصوص هزینه اندک و اثرات مطلوب این فناوری، در این حوزه مطرح نمود. وی همچنین رویکرد جهانی به این جنس از آب را نیز ارائه نمود و افزود: مجموعه ما، متشکل از تعدادی محقق و پژوهشگر علمی است که اینجانب در این برنامه سخنگوی آنها هستم. این مجموعه به دنبال حل مشکلات آب است و صرفا به دنبال سود و زیان نیست.
لازم به ذکر است سامانههای آب پردازش شده در مراحل نهائی تحقیقاتی قرار دارد و در سه سال گذشته عملکرد این سامانهها در مزرعه تحقیقاتی آب پردازش شده در دانشگاه و آزمایشگاه مرجع آب، بررسی شده و هم اکنون نیز این تحقیقات در حوزه محصولات کشاورزی، دام و طیور ادامه دارد.