امام جمعه شهرستان گیلانغرب در مجمع عالی بسیج شهرستان عنوان کرد

لزوم ایجاد ناحیه صنعتی در گیلانغرب برای جلوگیری از خام فروشی قیر طبیعی

شهرستان گیلانغرب در استان کرمانشاه با داشتن ۷۵ درصد منابع قیر طبیعی کشور از ظرفیت بالایی برای سرمایه گذاری در این بخش برخوردار است و ایجاد ناحیه صنعتی می‌تواند آغازی برای جلوگیری از خام فروشی قیر طبیعی باشد.
کد خبر: ۹۴۷۲۹۸۸
|
۰۷ آذر ۱۴۰۱ - ۰۸:۰۳

به گزارش سرویس بسیج مهندسین صنعت خبرگزاری بسیج، شهرستان گیلانغرب در استان کرمانشاه با داشتن ۷۵ درصد منابع قیر طبیعی کشور از ظرفیت بالایی برای سرمایه گذاری در این بخش برخوردار است و ایجاد ناحیه صنعتی می‌تواند آغازی برای جلوگیری از خام فروشی قیر طبیعی باشد.

شهرستان گیلانغرب قیر طبیعی مناطق محدودی از ایران و حتی جهان را به خود اختصاص داده که این ماده در ایران به صورت خام و بیشتر برای ایزوگام مورد استفاده قرار می گیرد. 

براساس برآوردهای انجام شده؛ ذخایر قطعی معادن قیر گیلانغرب ۲ میلیون تن تخمین زده شده ولی ذخایر احتمالی قیر تا میزان ۳برابر می تواند قابل پیش بینی باشد که قیر استخراجی از معادن این شهرستان علاوه بر تامین نیازهای داخلی به کشورهای حوزه خلیج فارس بویژه امارات متحده عربی، روسیه، ترکیه و چین و دیگر کشورها صادر می شود.

اکنون ۳۵ معدن قیرطبیعی فعال با اشتغالزایی ۳۰۰ نفر به طور مستقیم و بیش از ۵۰۰ نفر به طور غیر مستقیم در این شهرستان وجود دارد که صادرات بیش از ۹۰ درصدی قیر تولیدی کشور به شکل خام است که احداث کارخانه های فناوری این محصول بویژه در مناطق مرزی و محروم نیازمند اهتمام و توجه مسوولان است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه در این ارتباط با اشاره به وجود ذخایر قیر طبیعی گیلانغرب گفت: استان کرمانشاه و به خصوص گیلانغرب بیش از ۷۰ درصد ذخایر قیر طبیعی کشور را در خود جای داده است و یکی از دغدغه های ذهنی من همواره معضل خام‌فروشی این ماده معدنی ارزشمند است که پس از خُرد کردن (که همراه با آلودگی زیست محیطی است) به خارج از کشور و عمدتا چین صادر شده و پس از فرآوری، محصول نهایی با چند برابر قیمت به ایران و سایر کشورهای دنیا صادر می شود. 

«بهزاد باباخانی» افزود: پس از بررسی مشخص شد برای تکمیل زنجیره ارزش این محصول در استان کرمانشاه باید چند اقدام مهم انجام داد که اولین اقدام این است که به دلیل ماهیت این ماده و فرآوری آن باید فضای فیزیکی مستقل و جدا از سایر صنایع پیش بینی کرد.

وی اظهار داشت: موضوع دیگر دانش فنی فرآوری آن است که اکنون در اختیار چند کشور معدود قرار دارد و سومین اقدام نیز جذب سرمایه گذار داخلی و خارجی برای فرآوری قیر طبیعی است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه گفت: بر این اساس برنامه ریزی در سه حوزه مورد اشاره در حال انجام است و در مرحله اول ایجاد ناحیه صنعتی تخصصی قیر طبیعی در شهرستان گیلانغرب از سال گذشته پیگیری شد و پس از طی مراحل اداری در آخرین جلسه شورای برنامه ریزی و توسعه استان در ۱۳ مرداد ۱۴۰۱ ایجاد این ناحیه مصوب شد و استان اکنون مجوز یک ناحیه صنعتی تخصصی قیرطبیعی دارد که بزودی زیرساخت آن توسط شهرک های صنعتی استان مهیا خواهد شد.

باباخانی اضافه کرد: در فاز دوم با پیگیری استاندار کرمانشاه مذاکراتی با "ایمیدرو" برای انجام  تحقیقات در زمینه فرآوری قیرطبیعی صورت گرفته و پژوهشگاه وابسته به ایمیدرو به زودی استارت این کار را خواهد زد.

وی ادامه داد: در کنار اقدامات ایمیدرو استفاده از ظرفیت سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای انتقال تکنولوژی بشدت مورد توجه و پیگیری است و از طرفی دیگر در تلاش هستیم از ظرفیت شرکت های دانش بنیان و فناور در این زمینه استفاده شود.

باباخانی ادامه داد: یک مورد موفق فرآوری قیرطبیعی از سال گذشته توسط یک شرکت دانش بنیان استان کرمانشاه برای تولید کربن فعال مورد نیاز صنایع کشور در حال انجام است که بزودی خبرهای خوبی از آن خواهیم شنید.

وی گفت: فرآوری قیر طبیعی از ضرورت های اقتصاد استان کرمانشاه است که جذب سرمایه گذار برای آن در اولویت برنامه حوزه اقتصادی قرار دارد.

هم اکنون ۱۱ واحد فرآوری تولید پودر بیتومین از قیر طبیعی این معادن در شهرستان گیلانغرب ایجاد شده و ۱۳۲ نفر نیز در این بخش مشغول به کار هستند و سالیانه بیش از ۶۰ هزار تن قیر طبیعی در این شهرستان تولید می شود.

۹۰ درصد ذخایر قیر طبیعی استان کرمانشاه و بیش از ۷۵ درصد ذخایر قیر طبیعی (بیتومین) کل کشور در شهرستان گیلانغرب وجود دارد.

معادن عظیم قیر طبیعی ظرفیت بالقوه اقتصادی که سهم ناچیزی در توسعه شهرستان گیلانغرب دارد.

وقتی از یک  ظرفیت اقتصادی  سخن به میان می آید  اولین  معیاری که برای  ارزش  ان ظرفیت ملاک قرار میگیرد این است که  چه سهمی در  توسعه کلان و متوازن منطقه دارد توزیع  چند نفره یک ثروت عظیم هیچگاه معیار و مولفه توسعه جمعی به شمار نمی آید.

نقل مجالسی که سخن از توسعه و پیشرفت شهرستان گیلانغرب و تعریف چشم‌اندازهای امیدوارکننده اقتصادی  برای این شهر  را دارند شاید پرداخت به حوزه های اشتغال پایدار و منابع ارزآور اقتصادی  کلان باشد

در این میان به حتم  وجود معادن ارزشمند قیرطبیعی در شهرستان گیلانغرب یکی از بستر هایی است که متاسفانه برآیند برداشت و ارزآوری آنها تاثیر چندانی در تراز  آمار بیکاری و محرومیت، توسعه متوازن شهر گیلانغرب ندارد!

 از سوی بیماری مزمنی که قیر طبیعی گیلانغرب به آن دچار شده، بحث خام فروشی و عدم وجود تأسیسات فرآوری برای این محصول ارزشمند است براساس اساس اظهار نظر یک مطلع اقتصادی این درآمد متوسط معادن گیلان غرب در سال هست: هرتن 80دلار  محاسبه میشود 100000تن بالغ بر 240میلیاردتومان و دیکر هیچ.... به نظر شما از  این میزان محصول  راهبردی، ارز اور، اشتغال افرین و استراتژیک در بعد اقتصادی خانوار گیلان غرب چه سهمی دارد؟

ایا در صورت  تاسیس یا عدم تاسیس کارخانه فر آوردی و ورود بخش سرمایه گذار خصوصی سودی  عاید مردم میشود؟

گیلانغرب با بیش از ۷۰ درصد ذخایر قیر طبیعی کشور و ۹۰ درصد ذخایر استان کرمانشاه و همچنین ظرفیت استخراج سالانه بیش از ۱۰۰هزار تن از نقاط غنی این ماده معدنی به شمار می‌رود و اکنون با حمایت‌های دولت مسیر برای فرآوری و جلوگیری از خام فروشی این ماده معدنی هموار شده اما نیاز به تسریع دارد.

معادن و ذخایر قیر طبیعی در جهان اندک و در شمار کمی از کشورها واقع شده که ایران نیز یکی از همین معدود کشورها است که از هفت درصد ذخایر کشف شده معادن دنیا برخوردار است و این گونه این ماده طبیعی و یا به عبارتی این جواهر با ارزش را در دل خود دارد.

انتهای پیام/

ارسال نظرات