به گزارش خبرگزاری بسیج استان مرکزی؛ زلزله از جمله پدیدههای طبیعی است که اگرچه علت وقوع آن کاملاً منطقی و علمی بوده اما خسارات مالی و جانی آن، همواره در تاریخ بشریت غم و اندوه فراوانی به همراه داشته است.
از زلزله منجیل و رودبار تا بم سال ها فاصله است اما زلزله بم تبدیل به زنگ خطری برای مدیریت کلان شهرها و نشانه ای از لزوم توجه به اصول علمی و مهندسی در ساخت و توسعه شهرها شد.
ایران به دلایل ژئولوژیک (زمینشناسی)، توپوگرافی و انسانی جزء ۱۰ کشور بلاخیز جهان به شمار می رود که همه ساله بلایایی نظیر سیل، زمین لرزه، خشکسالی و... خسارات جانی و مالی فراوانی را بر کشور تحمیل می نماید؛ طبق اعلام برخی کارشناسان تنها 15 شهر ایران نسبت به زلزله کم خطرند.
تجربه زلزله های متعدد در ایران نشان می دهد که بافت روستایی آسیب پذیرترین بافت مسکونی در این کشور است و استان مرکزی از این مهم مستثنی نیست چراکه 23 درصد جمعیت این استان روستانشین هستند؛ از سویی دیگر طی سال های اخیر ساخت وسازهای ناایمن در سطح استان به ویژه بافت های غیررسمی شهرستان اراک به چشم می خورد؛ همچنین ساختمان های ناایمنی که به مانند یک بمب ساعتی در هر لحظه امکان فروریختن آوار آن ها بر سر ساکنان وجود دارد چه رسد به لرزش در اثر زلزله.
۴۷ گسل شناخته شده در استان مرکزی وجود دارد که گسل تبرته، تلخاب، چغار، ساوه، تفرش، عزالدین، ایندس، خشکرود، کوشک نصرت، البرز، بید هند، کهک، موجان، راهجرد، نیزار، شمال و جنوب محلات، شمال و جنوب خمین، روستای فرنق، امان آباد و انجیرک از مهمترین گسل هاست.
مقاوم سازی ساختمان های قدیمی یکی از اصلی ترین اقداماتی است که در برابر زلزله باید انجام داد همچنین خرید ساختمان هایی که توسط یک تیم مجرب از مهندسان با استفاده از مصالح مناسب و المان های به روز برای مقاومت ساختمان ها در برابر زلزله ساخته شده است از مهمترین کارهایی است که باید صورت پذیرد.
مقاوم سازی یک سازه را، افزایش مقاومت آن در برابر نیروهایی می دانند که بر آن وارد می شود. از آن جایی که در زمان زلزله نیروهای زیادی به ساختمان وارد می شود بنابراین در صورتی که اسکلت بندی آن و مصالح استفاده شده مقاومت خوبی نداشته باشند موجب خسارتهای مالی و جانی شدیدی خواهد شد.
باید گفت ساختمان هایی که همواره در کنار یا بر روی یکی از مناطق کانونی زلزله خیز قرار دارند همواره متوجه خسارات بیشتری نسبت به سایر ساختمان ها هستند بنابراین نباید انتظار داشت که در مواقع بروز زلزله هیچ یک از ساختمان ها خسارتی نبینند و هدف از مقاوم سازی جلوگیری از خسارت های مالی و جانی بیشتر است.
مقاوم سازی بافت های فرسوده و سکونتگاه های غیررسمی استان به ویژه در شهرهای مهاجرپذیر و نیز بهسازی و نوسازی روستاها از موارد مهمی است که باید انجام شود تا استان مرکزی را در برابر زلزله های با ریشتر بالا ایمن کند.
انتهای پیام/