تهدیدات تنفس اجباری در هوای آلوده/حال بد هوای اراک
به گزارش خبرگزاری بسیج استان مرکزی؛ چند سالی می شود که شاهد افزایش غلظت آلاینده های جوی در اکثر نقاط کشور بوده ایم و اراک هم از این قافله عقب نمانده و روزهای آلوده و تعطیلی مدارس را بارها و بارها در همین مدت کوتاه تجربه کرده است.
فرسودگی ناوگان حمل و نقل عمومی، آلودگی ناشی از سوخت خودروها، صنایع، ریزگردهای فرامنطقه ای، کمبود سرانه فضای سبز و ... از مهم ترین عواملی است که دست به دست هم داده اند تا شهروندان اراکی دیگر آسمان آبی را نیینند. هرچند، برخی مقصر اصلی را وارونگی دما می دانند و برخی مازوت سوزی نیروگاه را؛ اما باید گفت که شدت آلودگی هوای اراک که در سال جاری، به هیچ وجه قابل مقایسه با سال های قبل نیست نیازمند راهکارهای علمی و عملی است و تنها با تعطیلی مدارس و تأخیر یک ساعتی در شروع به کار ادارات، مشکل حل نخواهد شد.
با رسیدن فصل سرما و محدودیت در سوخت رسانی، متهم اصلی آلودگی هوای اراک نیروگاه شازند است؛ که تنها در سال گذشه ۴۷۵ میلیون لیتر مازوت سوزاند و آلودگی ناشی از آن را مستقیم در ریه شهروندان تخلیه کرد. هر چند محدودیت هایی در مازوت سوزی نیروگاه اعمال شده است و باید مطابق استانداردهای زیست محیطی باشد اما با این حال به دلیل نبود سیستم فیلتراسیون همچنان آلاینده های ناشی از سوزاندن مازوت بسیار است و سه سالی می شود که گویا با عادی سازی یک فاجعه محیط زیستی، قبح مازوت سوزی در این کلانشهر ریخته است و علی رغم وضعیت نامناسب آلودگی هوا، برای کاهش آن تدبیری اساسی انجام نمی شود.
سرفه، سوزش چشم، فشار خون، افزایش سکته های قلبی و مغزی، سقط جنین، تولد نوزادان بیش فعال، بیماری های پوستی و چشمی از جمله عوارض کوتاه مدت آلودگی هوا است؛ و در طولانی مدت باعث افزایش ابتلا به بیماری های ریوی از جمله سرطان ریه می شود.
۵۰۰ مرگ و میر مستقیم بر اثر آلاینده ها در اراک
علی علیمحمدی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اراک ۸ آذر امسال در سومین نشست کارگروه کاهش آلودگی هوای استان مرکزی در سال جاری گفت: با همکاری گروه سلامت و محیط وزارت بهداشت و مرکز تحقیقات هوا و تغییرات اقلیمی دانشگاه شهید بهشتی بر روی ۲۷ شهر کشور از جمله اراک از نظر آلودگی هوا و اثرات آن بر روی بیماری ها و مرگ ومیر یک کار پژوهشی صورت گرفته که نتایج آن قابل توجه است.
علیمحمدی افزود: در شهر اراک با جمعیت بالغ بر ۶۰۰ هزار نفر در سال ۱۴۰۰ متأسفانه بیش از ۵۰۰ مرگ و میر مستقیم در اثر آلاینده ها به ثبت رسیده که در رأس آن بیماری های انسداد مجاری هوایی و سرطان های ریوی و سکته های مغزی و قلبی قرار دارد.
وی تأکید کرد: هزینه های اقتصادی مرگ های ناشی از مواجهه با ذرات معلق به مراتب بیشتر از سودآوری های تولید برق و صنایع است.
معاون دانشگاه علوم پزشکی اراک خاطرنشان کرد: اراک جزو شهرهای بسیار با ریسک بالاست و این تقاضا را داریم که موضوع آلودگی هوای اراک به عنوان یک دغدغه در دستور کار اصلی دولت باشد.
لزوم استانداردسازی سوخت نیروگاه ها
محمد حسن آصفری، نماینده مردم اراک، خنداب و کمیجان در مجلس شورای اسلامی نیز هفته گذشته (4 دی ماه) در تذکری شفاهی در جلسه علنی مجلس گفت: بارها از همین تریبون به وزارت نفت در خصوص ضرورت استاندارد کردن سوخت نیروگاه ها تذکر دادم. علی رغم اینکه رئیس جمهور دستور دادند سوخت نیروگاه شازند اراک گاز باشد در این زمینه اقدامی صورت نگرفته و شاهد آلودگی هوای شهر اراک هستیم.
وی افزود: این وضعیت مردم اراک را با مشکل مواجه کرده است؛ تا کی باید معطل باشیم؟ از رئیس جمهور انتظار می رود به وزیر نفت دستور ویژه دهد تا نسبت به قطع مازوت سوزی در نیروگاه شازند اقدام کند.
نماینده مردم اراک، خنداب و کمیجان در مجلس تاکید کرد: باید برای تأمین گاز نیروگاه ها اقدام لازم انجام شود، بیشتر روزهای سال هوای شهر اراک به دلیل سوختن مازوت در نیروگاه شازند آلوده است. انتظار می رود دستور ویژهای در این حوزه صادر شود.
انتهای پیام/