به گزارش خبرنگار بسیج، مجید محمدحسینی از استادان رشته شیمی تجزیه دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود برای سومین سال متوالی در فهرست دانشمندان دو درصد برتر دنیا قرار گرفت.
جدیدترین فهرست دانشمندان دو درصد برتر حوزههای علمی جهان، توسط گروهی از محققان دانشگاه استنفورد با بررسی و ارزیابی استنادات پایگاه دادههای اسکوپوس ارائه و اسامی ۱۶۰ هزار محقق و پژوهشگر پراستناد در تمامی رشتهها و نیز دانشمندان دودرصد برتر حوزههای علمی در ۲۲ رشته موضوعی و ۱۷۶ حوزه تخصصی بر اساس شاخصهای استنادی استاندارد طبقهبندی و اعلام شد.
این فهرست ۱۰ اکتبر ۲۰۲۲ در مجله پلاس بیولوژی به چاپ رسیده است. بر این اساس، دو مدل پایگاه داده ارائه شده و در ارزیابی بر پایه مدل اول تا پایان سال ۲۰۲۱ که نمایانگر شاخص عملکرد بلندمدت پژوهشگران پیشکسوت است، نام مجید محمدحسینی استادتمام شیمی تجزیه و عضو هیئت علمی تماموقت دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود برای سومین سال متوالی در فهرست دانشمندان دو درصد دانشمندان برتر جهان قرار گرفته است.
بر اساس این دادهکاوی، شرط ورود پژوهشگران به فرآیند رتبهبندی، انتشار حداقل پنج مقاله بود که در مجموع تقریباً ۸ میلیون دانشمند مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفتند که علاوه بر اعلام ۱۶۰ هزار نفر برتر، اسامی دانشمندان دو درصد برتر در هر حوزه موضوعی نیز به فهرست نهایی اضافه شد. این دانشمندان بر اساس شاخصهایی مانند استناد، اچ ایندکس، اچ ام ایندکس تنظیمشده نویسندگان همکار، استناد به مقالات در موقعیتهای نویسندگی مختلف و نیز یک نشانگر ترکیبی ارزیابی و انتخاب شدهاند.
نتایج این پژوهش در مجله پلاس بیولوژی در مقالهای با عنوان: «بهروزرسانی دادههای سپتامبر ۲۰۲۲ برای پایگاههای اطلاعاتی نویسندگان شاخصهای استنادی استانداردشده و بهروز شده» به چاپ رسیده است.
محمدحسینی در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا درباره دلایل این موفقیت و قرارگیری در فهرست دانشمندان دو درصد برتر دنیا برای سومین سال متوالی اظهار کرد: موفقیت در هر زمینهای که دارای زیرساخت علمی است، حاصل مجموعهای از مؤلفههای مرتبط است. در این خصوص، استنادات ارائهشده به مقالات چاپشدۀ اینجانب در طول هر سال میلادی به نقل از پایگاه دادههای اسکوپوس و داشتن شاخص اچ بالا، اچ ام ایندکس تنظیمشدۀ نویسندگان همکار، استناد به مقالات در موقعیتهای نویسندگی مختلف و نشانگر ترکیبی ارزیابی در نیل به این جایگاه از اهمیت بسزایی برخوردار بودهاند.
به گفته عضو هیئت علمی تماموقت دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود، بخش اعظم این مقالات با همکاری دانشگاههای بسیار معتبر بینالمللی مانند دانشگاه لیورپول انگلستان و دانشگاه رم ایتالیا در نشریات بسیار معتبر مورد پذیرش قرار گرفته و در نهایت چاپ شدهاند.
وی درباره جایگاه رشته شیمی تجزیه در جامعه و دانشگاهها عنوان کرد: بدون شک، رشتۀ شیمی تجزیه یکی از جذابترین و ریشهدارترین شاخههای تحصیلی در زیرمجموعۀ شیمی است که سهم بسیار مهمی را در تجزیۀ کمی (اندازهگیری) و تجزیۀ کیفی (شناسایی) ایفا میکند. این شاخۀ علمی وزین در منابع علمی از اعتبار قابلتوجهی برخوردار است.
عضو هیئت علمی تماموقت گروه شیمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود افزود: در یک جامعۀ ایدهآل، در بخشهای مختلف کنترل کیفیت و در هر زمینهای که هدف تعیین مقدار مادۀ مورد تجزیه باشد، این علم ورود پیدا کرده و اهمیت وافر خود را نشان میدهد. به علاوه، یکی از جنبههای ارزیابی میزان رشد علمی یک کشور، نوع دستگاههای تجزیهای است که دانشگاهها و مراکز ارتباط با صنعت آن برخوردار هستند.
محمدحسینی بازار کار و فرصتهای شغلی رشته شیمی تجزیه را تشریح و بیان کرد: بازار کار این شاخۀ علمی، بسیار پررونق و همه بخشهای صنعتی و علمی پژوهشی نیاز قابلتوجهی به متخصصان شیمی تجزیه به منظور انجام طیف وسیعی از تجزیههای کمی و کیفی در رویکردهای علمی خود دارند. حتی برای کسب مجوزهای ایزو بر اساس شیوهنامههای مجاز و استاندارد موجود لازم است تا دستگاههای تجزیهای بهروز در بخشهای مختلف یک حوزۀ صنعتی در دسترس و متخصصان شیمی تجزیه بر اعتبار کمی و کیفی نتایج حاصله صحه بگذارند.
وی درباره آخرین پژوهشها و تحقیقات خود در طول چند سال گذشته تشریح کرد: وقت زیادی را در راستای ارائۀ مقالات مروری مبسوط در منابع علمی اختصاص داده و بازخورد این رویکرد را در استنادات مقالات چاپشدۀ مربوطه دریافت کردم که در نیل به این موفقیت سهم بسیار پررنگی را داشتند. تحقیقات هم در حوزۀ فیتوشیمی به عنوان یکی از رویکردهای علمی نوپا و از رشتههای بینرشتهای و شیمی گیاهان دارویی و استحصال ترکیبات زیست فعال و بررسی خواص زیستی، دارویی و پزشکی آنها بوده است. بدون شک، تحقیقات چنینی در راستای افزایش و ارتقای سلامت و سطح زندگی جامعۀ بشری میتوانند بسیار مثمر باشند.
عضو فهرست دانشمندان دو درصد برتر دنیا یادآور شد: هر رویکرد علمی در صورتی که با مطالعۀ درخور و تخصیص وقت و انرژی زیاد توأم باشد در دنیا دیده خواهد شد و میتواند در تعمیم حلقۀ علمی دانش بشر بسیار تأثیرگذار و ارزشمند تلقی شود.