به گزارش خبرگزاری بسیج استان مرکزی؛ خانواده نقش بسیار مهمی در زندگی و آینده فرزندان ایفا می کند؛ وجود استحکام رابطه والدین و فرزندان یک امتیاز بسیار بزرگ در خانواده محسوب می شود. تفاوت سنی، تفاوت فرهنگی و اجتماعی، تفاوت در دیدگاه و اطلاعات به طور ذاتی تضادهایی در دیدگاه فرزندان با والدین ایجاد می کند که می تواند در صورت عدم مدیریت باعث بروز اختلافات شود ولی استفاده از مهارت های مناسب ارتباطی می تواند تضادها را به حداقل برساند و اشتراک را افزایش دهد.
هدف اصلی از تشکیل خانواده، فراهم کردن بستری برای یک رابطه عمیق و طولانی است. با این که اغلب انسان ها چنین رویایی را در سر می پروارنند ولی گاهی در واقعی سازی این رویا به مشکلات جدی بر می خورند نقش و اهمیت یک خانواده سالم در شکل گیری شخصیت انسان ها غیرقابل انکار است، هر چه خانواده صمیمی تر باشد، احتمال موفقیت چند بعدی اعضای خانواده بیشتر خواهد شد.
روش استحکام رابطه والدین با فرزندان
برای والد بودن، ارتباط ژنتیکی اهمیت زیادی ندارد بلکه مادری و پدری کردن است که اهمیت پیدا می کند. والدین می تواند با رفتار صحیح ارتباطی صمیمی و سازنده با کودکان برقرار کنند. تقویت و بهبود ارتباط والدین با کودکان به دو عنصر زمان و تلاش نیازمند است.
والدین باید بتوانند سازه ارتباطی قوی بین خود و فرزندشان ایجاد کنند تا فرزندان به خواسته های آنها اهمیت بدهند؛ براساس نتایج مطالعات انجام شده در کنار هم بودن اعضای خانواده برای صرف وعده های غذایی تاثیر مستقیم روی رشد فرزندان، بهبود سلامت افزایش مهارت های زندگی، احساسی و روانی، رفتار مطلوب و پیشرفت تحصیلی و شغلی آنها دارد.
افزایش صمیمیت با فرزندان
محبت بدون منت اولین قدم برای ایجاد رابطه مناسب در هر چهار چوبی است. بوسیدن، نوازش کردن و بغل کردن همه باعث ایجاد احساس عاطفی بهتری در فرزندان می شود و محبت فیزکی علاوه بر این که باعث استحکام رابطه والدین و فرزندان می شود احتمال ابتلا به بیماری های روانی در فرزندان را کاهش می دهد.
واگذاری مسئولیت به فرزندان
فرزندان در هر سنی از این که مفید و مورد افتخار و اعتماد والدین باشند، لذت می برند بنابراین زمانی که والدین مسئولیتی به آنها واگذار می کنند احساس عزت نفس فرزندشان را بالا می برند و باعث می شوند او خودش را فردی مفید و مؤثر بداند و احساس بهتری نسبت به والدینش داشته باشد.
تفریحات و انجام فعالیت های مفرح در کنار فرزندان یکی از بهترین روش ها برای افزایش صمیمیت و استحکام رابطه والد_ فرزندی است.
امروزه فضای مجازی نقش مهمی در زندگی افراد ایفا می کند. تعامل در فضای مجازی با فرزندان یکی از بهترین و ساده ترین گزینه ها برای تحکیم بخشی از ارتباط شما با آن هاست. پیام ها ی شما در فضای مجازی و پاسخ آنها می تواند، احساس مشترک خوبی بین شما به وجود بیاورد.
زمانی را برای حرف زدن با کودکان اختصاص دهید یا زمانی که او می خواهد با شما حرف بزند به حرفهایش گوش فرا دهید و از اتفاقات روزمره با هم صحبت کنید؛ اگر از سنین کم کودکانتان را هنگام حرف زدن محدود نکنید و با او همراه شوید هرچه بزرگتر شود راحت تر می توانید درباره مسائل روز و دغدغه هایش با شماحرف بزند.
والدین باید همیشه احترام فرزندانشان را حفظ کنند و زمانی که عصبی می شوند یا اشتباهی را انجام می دهند به خواسته هایش احترام بگذارید و شخصیت او را تخریب نکند. اگر می خواهید فرزندانتان را تخریب کنید، این تنبیه نباید در عصبانیت و با بی احترامی باشد؛ زمانی که به آرامش رسیدید تنبیهی جدی و متناسب با اشتباه فرزندتان انتخاب کنید.
عوامل مخرب استحکام رابطه والدین و فرزندان
متاسفانه اغلب والدین با اعمالی نامناسب از جمله طرد، قهر، خشم و نصحیت کردن فرزند را مجبور به انجام کارهایی می کنند که دوست ندارد. این رفتار جنبه تربیتی ندارد و فقط باعث ایجاد اظطراب، خستگی و عصابنیت در فرزندان می شود در نتیجه رابطه والد_فرزندی به سمت آشفتگی، ناامنی و عدم صمیمیت بین فرزند و والدین می شود. رفتارهای مخربی که باعث از بین رفتن استحکام رابطه والدین و فرزندان می شود عبارتند از:
انتظارات نابجا
در هر رابطه ای اختلاف نظر وجود دارد چراکه دو انسان همواره دغدغه ها و تمایلات متفاوتی با هم خواهند داشت و کیفیت یک رابطه از میزان توافق و حل تعارضات مشخص می شود و علت اصلی تعارضات بین والدین و فرزندان در این نکته نهفته است که والدین انتظارات جابه جایی از فرزندشان دارند؛ در واقع از فرزندان می خواهند کارهایی را انجام دهد که تمایلی به آن ها ندارد.
محدودیت بیش از حد
اگر می خواهید رابطه ای مطلوب و خوشایند با فرزندتان داشته باشید به او اجازه اظهار نظر و تصمیم گیری بدهید تا بتواند تفاوت بین درست و غلط را تشخیص دهد؛ کودکان تا زمانی که مسئله ای را به صورت شخصی تجربه کنند. متوجه اهمیت آن از دیدگاه والدین نمی شوند و فقط نظر خودشان را قبول دارند؛ آزادی فرزندان در تصمیم گیری های مربوط به خودشان می تواند مانع از بروز تعارض های شدید شود.
شما با دادن فرصت تجربه و اشتباه کردن به کودک خود(به جز موارد خطرساز) بهتر می تواند به رشد او کمک کنید؛ گاهی اوقات احساس می کنید انتخاب کودکتان می تواند خطرساز باشد؛ این خطر را در قالب داستان، کارتون یا فیلم نشان دهید.
پری بابايی، مددكار اجتماعی