به گزارش خبرگزاری بسیج از اصفهان، حجتالاسلام علیرضا پناهیان، مشاور ریاست نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاهها، بعد از ظهر شنبه در همایش استانی جهاد تبیین که با همکاری سازمان بسیج اساتید اصفهان، دفتر بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میمه و نهاد نمایندگی رهبری دانشگاه های استان اصفهان برگزار شد، با بیان این که وضع مقررات باید خارج از بروکراسی موجود باشد، اظهار کرد: وقتی جوامع بزرگ میشوند نیاز به مقرراتی هست، راحتترین روش وضع مقررات دیکتاتوری است، یعنی یک نفر زور بگوید و با زور نظم را برقرار کند، وقتی دیکتاتوری نتوانست دوام بیاورد به بروکراسی و دموکراسی روی آوردند، امروز ما در چنین وضعیتی زندگی میکنیم.
وی مهمترین عامل تاثیرگذار در انسانها را وضع تمدنی آنها عنوان کرد و افزود: خداوند هم این معنا را مورد توجه قرار داده است ولی متاسفانه اکثر افراد جامعه به بحثهای تمدنی علاقهای ندارند.
حجتالاسلام پناهیان بیان داشت: من از لامذهبین هیچ انتظاری ندارم که کلاننگر باشند، چرا که لامذهبی بیعقلی و بیمنطقی میآورد؛ خداوند این افراد را در قرآن سفیه و فاقد شعور معرفی کرده است.
این کارشناس مذهبی با تاکید بر این که از انسان دیندار، کلاننگری انتظار میرود، گفت: قانونگذاری یک کلاننگری است که از فرد دیندار انتظار میرود، نه بیدین؛ از بیدین کورتر کسی است که مسحور تکنولوژی غرب میشود، جزئینگران پیشرفت غرب در تکنولوژی را الگو قرار میدهند و از هاله کلی تمدنی خبیث آن غافل میشوند.
وی اضافه کرد: مشکل مذهبیها این است که گاهی در جزئیات دین میمانیم و کلیات را فدای جزئیات آن میکنیم. اگر نگاه تمدنی نداشته باشیم، رسول خدا را بیش از هر شخص دیگری میتوان مورد نقد قرار داد، حتی میتوان با وجود واقعیتهای تاریخی، کتابی مثل کتاب سلمان رشدی نوشت.
حجتالاسلام پناهیان قانونگذاری امروز را سوزاندن استعدادها دانست و خاطرنشان کرد: این که دانشجو و دانشآموز تنها با یک برگه امتحانی ارزیابی شوند، سوزاندن استعداد آنهاست، بلکه باید استاد اجازه ارتقای رتبه او را بدهد نه برگه امتحانی!
مشاور ریاست نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاهها ادامه داد: در مسئله حجاب نیز همینطور است، گاهی انقدر غرق جزئیات میشویم که هاله کلی حاکم بر دین را نمیبینیم.
وی شهید چمران را مصداق فردی که به مسائل نگاه تمدنی داشت معرفی کرد و تصریح کرد: شهید چمران میگفت که درس میخوانم که هیچ مسلمانی در عرصه علمی نیازمند غرب نباشد و این نشاندهنده نگاه کلی و تمدنی اوست.
حجتالاسلام پناهیان گلایهای از شیوه قانونگذاری در کشور داشت و ابراز کرد: در چهل سال گذشته مجلس شورای اسلامی در قانونگذاری نگاه تمدنی نداشته است، اگر داشت اینقدر قانونگذاری نمیکرد، اگر تمدنی نگاه شود، بروکراسی در اداره کشور هم تغییر میکند.
مشاور ریاست نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاهها، با بیان این که بیحجابی در جامعه نتیجه عدم داشتن مسئولیت اجتماعی است، اظهار داشت: به چه دلیل حکومت امیرالمومین(ع) ادامهدار نبود؟ دلیل اصلی آن این است که مردم مسئولیتپذیر نبودند.
وی افزود: امیرالمومنین(ع) منتظر نقشآفرینی مردم بود ولی مردم این کار را نکردند؛ علت غربت پیغمبر(ص) و امیرالمومنین(ع)، عدم نقشآفرینی مردم بود، به همین دلیل کارها را به این دو واگذار میکردند، در داستان بنیاسرائیل آمده است که گفتند تو و خدایت بروید بیتالمقدس را آزاد کنید بعد به سمت شما میآییم.
حجتالاسلام پناهیان بیان کرد: بنیاسرائیل به دنبال این کار، ۴۰ سال سرگردان بودند، در این مدت قوم بنیاسرائیل هر چه حرکت میکردند به آبادی نمیرسیدند.
این کارشناس مذهبی بروکراسی مارکس وبر را ابزاری برای محدودیت آزادی دانست و گفت: در این بروکراسی برای آزادی انسانها هم حد و حدود تعیین کرده است و آن هم تحت نظارت احزاب است.
وی با تاکید بر این که قوانین باید مسئولیت اجتماعی را تقویت کند، یادآور شد: ما در حال بناگزاردن تمدنی هستیم که باید باور کرد که جدید است، و تنها مانع آن، نحوه قانونگذاری، بروکراسی و روح حاکم بر قوانین است.
حجتالاسلام پناهیان گفت: امروزه قانون اضافی مانع تحقق مسئولیت اجتماعی است؛ بروکراسی بین مردم جدایی میاندازد، در حالی که در جامعه شیعی مومن از مومن نباید سند بگیرد؛ حتی غربیها آثار سوء بروکراسی را مطالعه کردهاند ولی ما هنوز این کار را نکردیم.