به گزارش خبرگزاری بسیج خوزستان ، با رعایت تدابیر طب اسلامی میتوان از شدت تشنگی و گرسنگی در طول روزهای ماه مبارک رمضان کاست و با روزهداری به سلامتی رسید.
اگر شخصی در هنگام سحر غذای سنگین مثل آب گوشت و یا هرگونه غذای چرب مصرف کند، حداقل تا ۳۰ دقیقه بعد از مصرف غذا نباید آب بنوشد، اما چون معمولا وعده سحر نزدیک اذان صبح مصرف میشود بعد از اتمام غذا به علت ترس از تشنگی در طول روز مقدار زیادی آب مینوشند. این عمل سبب آسیب به معده میشود به همین علت شخص بعد از بیداری از خواب احساس حالت تهوع، فشار معده، فشار قلب و … دارد.
سحری
در ماه رمضان، روزه داران حتماٌ باید سحری بخورند حتی به مقدار کم ؛ برای مقابله با ضعف و گرسنگی در طول روز حتما در وعده سحر از سویق استفاده کنید ، سحری پیامبر اکرم (ص) سویق با خرما بود.
پیشگیری از ضعف:
۱- اگر شخصی سویق و خرما بخورد تا شب گرسنگی خاصی بر او عارض نمیشود و میتواند روزه بگیرد.
۲- مصرف حلیم
۳- مصرف سوپ جو (تلبینه)
۴- مصرف گوشت با شیر (در وعده افطار)
از جمله بهترین غذاهای طب اسلامی بلکه بهترین و مقویترین غذا در طب اسلامی همین غذا میباشد. در ماه مبارک رمضان بسیار مناسب است که از این غذای بسیار مقوی مصرف شود تا دچار ضعف نشوید.
۵-مصرف سویق گندم و جو ۳ قاشق غذاخوری
۶- استفاده از روغن زیتون و روغن ارده کنجد و زرد گاوی
پیشگیری از عطش:
حفظ آب در بدن از طرفی و خنک شدن بدن از طرف دیگر دو مسئله حیاتی برای بدن میباشند.
این مسئله وقتی اهمیت بیشتری پیدا میکند که انسان نیاز داشته باشد برای مدت بیشتری یا در دمای بیشتری آب را در بدن خود حفظ کند.
نقش خوراکیهای خنک و محیط خنک در حفظ آب بدن بسیار مهم است، اما بهترین و کلیدیترین روش برای حفظ رطوبت بدن آن است که عملکرد بدن به گونهای باشد که بتواند برای مدت بیشتری آب را به طور مفید در خود نگهداری کند.
دو توصیهای که در روایات برای حفظ آب بدن وارد شده عبارتند از:
۱- سویق عدس
این سویق به نوبه خود نقش به سزایی در کاهش دمای بدن و ایجاد خنکی درونی ایفا میکند.
اگر بدن دارای رطوبت کافی باشد، اما به دلیل گرمای زیاد نتواند این رطوبت را حفظ کند، عملکرد موفقی در رفع تشنگی نخواهد داشت.
یکی از ملاکهایی که در کاهش حرارت درونی نقش مهمی دارد، کم شدن هیجان خون میباشد.
سویق عدس با کنترل هیجان خون و حرارت درونی بدن میتواند مورد مناسبی در رفع عطش و حفظ رطوبت بدن باشد.
البته این نکته را هم باید متذکر شد که سویق عدس عملکرد متفاوتی نسبت به خود عدس دارد.
به گونهای که هم خواص عدس را دارد هم قسمتی از ضررهای آن را ندارد.
همچنین خواص عمومی سویق از جمله تقویت عمومی بدن را دارا میباشد.
اهمیت این سویق در رفع عطش تا حدی است که رسول اکرم (ص) هنگام مسافرت این سویق را به همراه داشتند تا در مواقع کم آبی نیاز به مصرف زیاد آب نباشد.
- خرما و آب
خرما از جمله خوراکیهایی است که دارای فیبر و مواد معدنی مورد نیاز بدن میباشد.
خرما و آب وقتی با هم ترکیب شوند یک بافت سرشار از فیبر ایجاد میشود که به اندازه کافی مرطوب است و میتواند آب را در خود ذخیره کند و تا مدت قابل توجهی از تشنگی جلوگیری کند.
دقیقا فرآیندی که در این حالت ایجاد میشود شبیه اسفنجی است که رطوبت زیادی را به خود جذب میکند و در فرایند هضم به آرامی آب ذخیره شده را پس میدهد.
نحوه مصرف خرما و آب
خرما باید به تعداد ۳ یا ۵ یا ۷ عدد مصرف شود بعد از مصرف هر خرما نصف استکان آب میل کنید.
۳- شربت خاکشیر
۴- خوردن کاهو و خرفه (مخصوصا برای گرم مزاج ها)
۵- خوردن خربزه یا هندوانه (بین وعده افطار تا سحر)
۶- خورشت کدو یا خورشت آلو یا خورشت بامیه در سحر
پیشگیری از یبوست در ماه رمضان
۱- مصرف شربت سکنجبین
۲- مصرف میوههای شیرین
۳- پرهیز از ترشیجات و میوههای کال
۴- مصرف سبزی و کاهو همراه با وعدهها
۵- مصرف سویق و روغن زیتون
۶- زیتون یا روغن زیتون
۷- آلو بخارا ۳ تا ۵ عدد
۸- انجیر خشک خیسانده
و مصرف مویز، کشمش، انگور، انجیر و آلو بین وعده افطار تا سحر
رفع بدبویی دهان در ماه رمضان
۱- افطار با آب فاتر
آبی که فقط یک لحظه بجوشد و ولرم شود.
۲- جویدن کندر شیرین
۳- مصرف خربزه بین وعده افطار و سحر
۴- مسواک زدن با چوب درخت زیتون یا چوب اراک یا سعد کوفی دو سه مرتبه در طول روز
رفع ضعف معده و بی اشتهایی
۱- داروی هاضوم
۲- داروی زنجفیلات (مرکب ۲)
۳- نمک و آویشن
سلامتی معده و کبد در ماه رمضان
۱-پرهیز از آب یخ
۲- مصرف آب فاتر
۳- آبی که فقط یک لحظه بجوشد و ولرم شود
۴- پرهیز از حمام بالای نیم ساعت بعد از غذا و در طول روز
۵- پرهیز از خوردن آب و مایعات پس از غذای گوشتی و چرب همراه غذا و بلافاصله بعد از آن
افطار:
افطار در روایات اسلامی همان وعده شام در نظر گرفته میشود که بسیار مفید و تامین کننده سلامتی است ؛ در افطار باید غذای مفصل خورده شود ، البته نباید به قدری خورد که باعث آزار و اذیت شود کل حجم معده را به سه قسمت غذا، آب، هوا تقسیم کنید.
غذاییهایی مثل حلیم و آش و …. مقوی و بوده و برای افطار خوب است.
استفاده از غذاهای غلیظ در وعده افطار باعث میشود که هم معده خالی سنگین شده و معده دچار ضعف شدید میشود، ضمن اینکه زمانیکه طول میکشد تا انرژی به تن برگردد بین ۸ تا ۱۲ ساعت است، پس شخص در ضعف به سر میبرد، ضمنا در وعده سحر میل به غذا کم میشود و شخص در طول روز احساس گرسنگی را تجربه میکند.