به گزارش خبرنگار خبرگزاری بسیج خوزستان؛
اشکفت سلمان
"اشکفت سلمان" که با نام نیایشگاه تاریشا نیز شناخته میشود، از مشهور ترین آثار باستانی و جاذبه های گردشگری درجنوب شهر ایذه است.
این نقطه بزرگترین خط نوشته میخی "ایلام نو "را در خود جا داده است و درون غار آن، چهار نقش برجسته وجود دارد که ۲ عدد از آنها داخل غار و ۲ عدد دیگر در خارج از غار دیده میشوند.
بنا برنظرکارشناسان قدمت این اثر باستانی به دوران حکومت شاه بومی به نام "آیا پیر" می رسد و حضور مصور زن، دوشادوش مرد در نقش برجستههای این غار از نکات قابل توجه این اثر تاریخی است.
ایذه شهر سنگ نگاره های باستانی
موضوع اصلی هر چهار نقش برجسته در این جاذبه تاریخی نیایش است؛ اثری ممتاز و بی مانند که نمونه ای از مهم ترین نیایشگاه های زمان هخامنشیان است و با توجه به تعداد زیادی از سنگ نگاره ها، کتیبه ها و نقوش آیینی در شهر ایذه می توان این شهر را به عنوان شهر نگارکندها و شهر موزه نگاره ها نیز معرفی کرد.
قدیمی ترین نگارکنده های صخره ای و سنگی ایذه که اطراف دشت ایذه را فرا گرفته اند، به دوره "عیلام قدیم" بازمی گردد؛ بازدید این آثار بی تردید ارزش سفر به خوزستان را دو چندان می کند.
ایذه جاذبه های گردشگری دیگری از جمله سنگ نگاره کول فرح، نقش برجسته خنگ اژدر، روستای باستانی شمی، شیرهای سنگی بردشیر، عمارت طاق طویله، قلعه کژدم، بقعه امامزاده سلطان ابراهیم (ع)، پل تاریخی شالو، آبشار شیوند ایذه و تالاب میانگران را در خود جای داده است که بازدید ازآن ها خالی ازلطف نخواهد بود.
موزه باستان شناسی ایذه
موزه باستان شناسی ایذه بزرگترین موزه جنوب غرب ازلحاظ تعداد اشیاء، مساحت و تنوع آثار است که متشکل از هفت تالار تخصصی، بیش از ۵۰۰ شیء و تصویر باستان شناسی از ادوار مختلف تاریخی تا عصر معاصر است.
این موزه با مساحت سه هزار و ۷۰۰ مترمربع و در فضای نمایشی یکهزار متر مربع، در یک طبقه ساخته شده است و جزو بزرگترین موزههای تخصصی کشور از لحاظ باستانشناسی به شمار میرود.
آثار به نمایش درآمده در موزه باستان شناسی ایذه شامل ادوات سنگی متعلق به ۵۰ هزار سال پیش از دوره پارینه سنگی تا آثار دوره قاجاریه است.
سفال های منقوش، مهره های سنگی، سردوک های سفالی و ادوات شاخص دوره آغاز روستا نشینی و یافته هایی همچون آجر نوشته های عیلامی، پیکرک های ایزدان و ایزدبانوان عیلامی، ساخته های فلزی همچون شمشیر، نیزه، انواع سکه ها از دوره تاریخی در این موزه قابل مشاهده است.
اتاق تدفین و اتاق الیمایی شناسی با یافته هایی از منطقه شمی از دیگر اجزای تماشایی این موزه است که شرایط مطلوبی را از نظر بصری برای بازدیدکننده فراهم می کند.
آغوش باز موزه به روی گردشگران باز است و هر ساله با استقبال خوبی روبرو می شود که از این منظر موزه می تواند به صورت محرکی قوی برای توسعه، رشد فرهنگی و گردشگری آن منطقه به شمار رود.
علاقمندان برای بازدید از موزه میتوانند به خیابان شهید مطهری، ساختمان سابق جهاد کشاورزی، درمحوطه اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایذه مراجعه کنندو از این طریق با سرزمین تاریخی خوزستان آشنا شوند.