به گزارش خبرگزاری بسیج خوزستان؛
بحث حقوقی مابین روستاهای حاشیه سد گتوند با وزارت نیرو سبب شد امسال نیز که سد گتوند بعد از چند سال خشکسالی ۹۸ درصد از حجم مخزنش پر آب شود این روستاها بار دیگر زیر آب بروند.
از ابتدی امسال آب دریاچه سد گتوند به تدریج بالا آمده و اکنون که به بیشترین میزان خود رسیده است شش روستا در شهرستان لالی و دو روستا در شهرستان مسجد سلیمان که در حاشیه سد قرار دارند زیر آب رفتهاند.
بحث زیر آب رفتن روستاهای حاشیه سدگتوند یک بحث حقوقی است که اهالی این روستاها با وزارت نیرو دارند و نماینده این اهالی و وزارت نیرو چندین سال است که بر سر مبلغی که باید وزارت نیرو در ازای این مناطق و اراضی مردم پرداخت کند به توافق نرسیدهاند تا از این منطقه جابه جا شوند.
اهالی این روستاها معتقد هستند: وزارت نیرو مبلغ بسیار کمتر از ارزش خانهها و زمینهای کشاورزیشان را پیشنهاد داده است به همین دلیل حاضر به ترک روستاهای خود نیستند.
پنج خانه به زیر آب رفتند
با وجود اینکه روستاهای پابر آفتاب، تنگ هلیل، رگ هلیل، گل انبار، چال ناک، چم لوند، تلخاب تاجدین و پر نوشته را در دو طرف دریاچه سد زیر آب رفتهاند اما پیمان مولایی فرماندار مسجدسلیمان در این رابطه در اهواز، اظهار کرد: تنها چهار، پنج خانه از اهالی روستای تلخاب که در کنار رودخانه زندگی میکردند در کانکسهایی که سمت دریاچه قرار دارند منتقل شدند و اکنون در حال زندگی هستند و هیچ گونه مشکلی به لحاظ ایمنی ندارند.
وی افزود: مابقی روستاها با توجه به دو جادهای که چند هفته گذشته احداث شد مشکلی برای تردد ندارند و به راحتی از حاشیه رودخانه دور شدند.
فرماندار شهرستان مسجد سلیمان با اشاره به اختلاف حقوقی مابین سد گتوند و وزارت نیرو، گفت: خانهها و زمینهای روستاهای حاشیه سد گتوند باید کارشناسی و قیمت دقیق آنها مشخص شود تا مردم متضرر نشوند.
مولایی با تاکید بر لزوم جابهجایی اهالی روستاهای حاشیه سد گتوند، بیان کرد: این زمینها، زمینهای آبا و اجدادی مردم است و قوم بختیاری برای زمین پدری ارزش و احترام بسیار زیادی قائل هستند، برای جابه جایی اهالی باید رضایت آنها را جلب کنیم.
مولایی عنوان کرد: سد گتوند یک پروژه ملی و مربوط به تولید برق و آبیاری اراضی کشاورزی در وسعت بسیار بزرگی است.
اهالی روستا تمکین نمیکنند
افشین حیاتی فرماندار شهرستان لالی نیز در این رابطه اظهار کرد: روستاهایی که زیر آب رفتند روستاهای عشایری هستند و این گونه نیست که کد روستا بودن را داشته باشند.
وی با بیان اینکه این روستاها در حریم سد قرار دارند و به اهالی اعلام شده که در حریم هستند، اما اهالی روستاها تمکین نمیکنند تا جابهجا شوند، افزود: این روستاها یک بحث حقوقی با وزارت نیرو دارند که مبلغی که وزارت به آنها اختصاص داده است را قبول ندارند و معتقدند مبلغ باید بیشتر باشد.
فرماندار شهرستان لالی با تاکید بر اینکه اهالی تنها سه روستا هستند که در معرض خطر هستند، گفت: مبلغی که وزارت نیرو اختصاص داده در حساب دادگستری است که دادگستری باید به اهالی پرداخت کند، یعنی دادگستری واسطه است.
روستاها در محاصره آب هستند
زال صالحی بخشدار مرکزی لالی نیز میگوید: حدود 20 روز است که آب سد گتوند بالا آمده، سطح آب دریاچه امسال بیشتر از سالهای قبل و حتی بیشتر از زمان آبگیری سد است که این مساله سبب شده بخشهایی از زمینهای کشاورزی در منطقه آب ماهیک و روستاهای چملوند، پابرآفتاب، رگهلیل و تنگهلیل زیر آب برود.
وی افزود: البته هنوز نتوانستیم میزان خسارت به زمینهای کشاورزی را برآورد کنیم، چون این روستاها در محاصره آب هستند و راه دسترسی به آنها قطع شده است.
بخشدار مرکزی لالی با بیان اینکه اخطاریهای مبنی بر هشدار نسبت به بالا آمدن آب سد گتوند دریافت نکرده است، گفت: مطالبات منطقه آب ماهیک از سد گتوند هنوز پرداخت نشده و اهالی از سال 1389 درگیر این مساله هستند.
صالحی بیان کرد: این روستاها قبلا ً آباد بودند و شورا و دهیاری داشتند که با آبگیری سد زیر آب رفتند، اما چند سالی که خشکسالی بود مردم برگشتند و در همان منطقه ساکن شدند.
وی عنوان کرد: حالا ما پیگیر هستیم که روستاهای این منطقه را دوباره احیا کنیم و برای آنها برق و جاده بسازیم تا مردم در مناطقی که دچار آبگرفتگی نمیشوند، بتوانند ساکن شوند.
، سد گتوند امسال بعد از چند سال خشکسالی، 98 درصد از حجم مخزنش پر شده و ارتفاع آب در دریاچه سد، به بیشترین حدش رسیده است.
تراز آب در سد گتوند اکنون بیش از 230 متر و حجم آب پشت سد 4.7 میلیارد مترمکعب رسیده که حداکثر تراز نرمال سد است.
دو روستای مسجدسلیمان نیز با بالا آمدن آب سد گتوند دچار آبگرفتگی شدهاند که این روستاها پیش از این نیز دو سال متوالی متحمل خسارت سنگین ناشی از سیلاب سد به مزارع، خانهها و دامهایشان شدند.
این روستاها هر نوبت حدود 2 ماه زیر آب بودند و فرمانداری مسجدسلیمان سدگتوند را مکلف به پرداخت خسارت به آنها کرده بود.