امام جمعه بهاباد:

شهید صدوقی مرد درایت که در تاریخ انقلاب فراموش نشدنی است

امام جمعه بهاباد: فعاليت‌های آيت‌­الله صدوقی در دوران قبل از پيروزی انقلاب عرصه‌های مختلفی از بدنه اجتماع و سياست را به خود مشغول کرده و توانسته بود در به ثمر رسيدن نهضت امام­ خميني(ره) کمک شايانی داشته باشد.
کد خبر: ۹۵۲۴۰۷۵
|
۱۱ تير ۱۴۰۲ - ۱۷:۲۶

به گزارش خبرگزاری بسیج از یزد، حجت الاسلام علی اکبر ابراهیمی بشکانی اظهار کرد: آیت‌الله محمد صدوقی در سال ۱۳۲۷ هجری قمری، در خانواده‌ای روحانی در یزد متولد شد؛ در سن ۷ سالگی پدر و در سن ۹ سالگی مادرش را از دست داد و ازآن‌پس تحت سرپرستی پسرعمویش، آمیرزا محمد کرمانشاهی به تحصیل علوم دینی مشغول شد و شرح لمعه را در مدرسه عبدالرحیم خان یزد آموخت.

وی در مورد اجداد شهید صدوقی ادامه داد: پدرش مرحوم آقامیرزا ابوطالب یکی از روحانیون معروف این استان بود. ایشان، فرزند مرحوم میرزا محمدرضا کرمانشاهی یکی از علما و بزرگ این استان بود و ایشان هم فرزند آخوند ملا محمدمهدی کرمانشاهی بودند. سال ورود آخوند ملا محمدمهدی به یزد، روشن نیست؛ چراکه ایشان به‌وسیله فتحعلی‌شاه از کرمانشاه به یزد تبعید شدند. تنها مدرکی که برای صدوقی بودن وی است این‌که از نواده‌های مرحوم صدوق بزرگ هستند. وی در لوح قبرشان این جمله هست «الذی کان بالصدق نطوق کیف و هو من نسل الصدوق» کسی که به صدق و راست‌گوئی سخن گفت چگونه چنین نباشد و حال‌آنکه او از نسل صدوق است؛ و به این جهت نیز شهرت ما صدوقی است.

آیت‌الله صدوقی و آغاز مبارزات

امام جمعه بهاباد در مورد مبارزات شهید صدوقی گفت: در سال ۱۳۴۹ به قم هجرت کرد و ۲۱ سال در قم اقامت گزید. اقامتش در آن شهر ششمین سال حکومت رضاخان و اوج فشار بر روحانیون و مذهبیون مصادف گشت. ایشان از بدو ورود به قم هم‌صحبتی امام را برگزیده و گاه در تمام شبانه‌روز با ایشان بود. شهید صدوقی از طرف‌داران جدی فدائیان اسلام بوده منزل ایشان پناهگاه شهید نواب صفوی و یارانش بود. او در عین اینکه به تدریس اشتغال داشت تحصیل هم می‌کرد و گاه برای امرارمعاش خود در منطقه عباس‌آباد قم به کشاورزی می‌پرداخت. ایشان در پی درخواست‌های مکرر مردم یزد به این شهر مهاجرت کرد و مورد استقبال بی‌نظیر مردم قرار گرفت. با ورود به یزد حوزه درس تشکیل داده و خدمات عمرانی بسیاری داد. از سال (۴۱ تا ۴۳) ش. به‌عنوان عنصری مبارز نقش هماهنگ‌کننده روحانیون و مردم، با اقدامات امام را بر عهده داشت.
وی ادامه داد: پس از تبعید امام مبارزات وسیعی را آغاز کرد. بیانیه و اطلاعیه می‌داد و به همراه اطلاعیه‌های امام به شهر‌های دیگر می‌فرستاد و مردم و علما را به مبارزه دعوت می‌کرد. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایشان برای تدوین قانون اساسی راهی مجلس خبرگان شدند و پس از آن به‌عنوان نماینده امام و امام‌جمعه به شهر یزد رفتند. درایت و مدیریت ایشان باعث شد استان یزد از کمند توطئه‌ها دور بماند. ایشان در برهم چیدن خانه‌های تیمی منافقین نقش به سزایی داشتند. با وجود کبر سن در جبهه حضور می‌یافتند و باعث شور و نشاط در جبهه‌ها می‌شدند. حضور ایشان در عملیات بیت‌المقدس و فتح خرمشهر همیشه در یاد‌ها زنده است. سرانجام در روز یازدهم تیرماه سال ۱۳۶۱ ش. با لبان روزه در سن ۷۵ سالگی در محراب عبادت (نمازجمعه) به دست منافقین کوردل به شهادت رسید.

شهید صدوقی هم‌قدم با امام خمینی (ره)

بشکانی تصریح کرد: امام خمینی (ره) در تدریس فلسفه، عرفان، فقه و اصول استاد اول شناخته می‌شدند در آن‌وقت امام خمینی (ره) یکی از مدرسین خیلی مبارز حوزوی بودند که همه ایشان را به‌عنوان اینکه یک آقای فوق‌العاده‌ای هستند، می‌شناختند تدریسشان هم خیلی بالا گرفته بود و با اینکه آقایان مراجع هم بودند؛ ولی تدریس ایشان در قم اولویت پیدا کرده بود. شیخ در سال ۱۳۴۹ قمری که وارد قم شدند دو سه روز پس از ورود، با امام خمینی (ره) آشنا شدند و کم‌کم آشنایی ایشان با امام خمینی (ره) بالا گرفت و به رفاقت کشید و گاه در تمام مدت شبانه‌روز با ایشان بودند و در این مدت طولانی که در قم بودند، انس شیخ عمده با ایشان بود و نمی‌شد هفته‌ای بگذرد و دو سه جلسه در خدمت امام نباشند.
وی ادامه داد: سال ۱۳۴۱ شمسی که قضیه انجمن‌های ایالتی و ولایتی شروع شد. شیخ با امام خمینی (ره) تماس مستقیم داشتند و خیلی‌ها آنجا رفت‌وآمد می‌کردند و مدیریت جمع‌کردن آقایان روحانیون و تلگراف‌کردن راجع به این انجمن‌ها تقریباً زیر نظر شیخ بود. مجالس فوق‌العاده و تقریباً هر روز و شب یک اجتماع روحانی تشکیل می‌شد که در اثر سعی و کوشش و فشار امام خمینی (ره) دولت مجبور شد که این پیشنهاد را لغو کند. بعدازاین که این قضیه تمام شد قضیه آن شش ماده پیش آمد که از طرف شاه پیشنهاد شده بود و همه دیدند که این بدتر از آن قضیه انجمن‌های ایالتی و ولایتی است و کسی هم که از اول با آن مخالفت کرد امام خمینی (ره) بود بعضی از آقایان هم که از اول حاضر به همکاری نبودند؛ کم‌کم کار به‌جایی رسید که آن‌ها هم مجبور شدند و از گوشه‌کنار تلگراف‌هایی زدند و اعلامیه‌هایی صادر شد در آن موقع از طرف ساواک شخصی پیش شیخ آمد و گفت که مأمور مراقب شما هستم. شما چه نقشی دارید؟ شیخ هم علناً نقش خود را گفتند و کار‌هایی را هم که انجام داده بودند را نیز گفتند و اطلاعیه‌ها و تلگراف‌ها را همه را نشان دادند و گفتند که در این جا تا آخر هم هستند و هر اقدامی که قرار است از طرف ساواک نسبت به ایشان بشود زود انجام بدهند؛ ولی، چون بهانه صحیحی نداشتند نتوانستند ایشان را تعقیب کنند.

فعالیت‌های سیاسی شهید صدوقی

امام جمعه بهاباد اظهار کرد: آیت­ الله صدوقی نقش فراوانی در پیروزی و به ثمر نشستن انقلاب داشتند و در این راه دستیار بسیار مناسبی برای رهبر انقلاب بودند. امام خمینی (ره) در این باره می‌فرمایند: «ایشان در انقلاب اسلامی نقش اساسی داشته، می­توانم بگویم محور انقلاب بوده­اند.» امام در پیام تسلیتی چنین فرمودند: «این‌جانب دوستی عزیز که بیش از سی‌سال با او آشنا و روحیات عظیمش را از نزدیک درک می­کردم، از دست دادم و اسلام خدمتگزاری متعهد و ایران فقیهی فداکار و استان یزد سرپرستی دانشمند را از دست داد.»

وی افزود: آیت‌الله خامنه‌ای نیز درباره نقش آیت­‌الله صدوقی در انقلاب و همچنین نحوه ارتباط ایشان با امام می­فرمایند: «نکته دیگر که در کار ایشان بسیار جالب و مهم بود روح رهبری ایشان بود. آقای صدوقی را من در یزد یک رهبر، به معنای واقعی یافتم.» «ایشان تسلیم و مطیع امام بود؛ فکرش و عقیده­اش و عملش در جهت و در خط فکر عقیده و عمل امام بود و هیچ‌گونه رأی و فکری را بر رأی و فکر امام ترجیح نمی­داد. به همین دلیل بود که از اول انقلاب تا آخر، مواضع ایشان یک مواضع صددرصد صحیح و درست بود.»

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار