برگزاری ۴ کنگره شعر در سال/ دریافت انگشتر رهبری از بهترین یادگاریهای بنده است
شاعر بسیجی اهل استان مازندران میگوید هر سال ۴ کنگره شعر در ابعاد مختلف برگزار میکنیم که در آن به موضوعات مختلفی همچون عیدغدیر خم، شهدا، گرامیداشت نام مادران و... میپردازیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری بسیج، علاوه بر ایام ذالحجه و دهه امات و ولایت، ایام محرم و صفر از جمله ماههایی است که شعرا در آن با سرائیدن اشعاری در وصف حضرت سیدالشهدا علیه السلام و یاران شهیدش، ارادت و اخلاص خود را به آن حضرت ثبت و ضبط میکنند.
به این بهانه و با هدف معرفی بیشتر یکی از این عزیزان، سراغ یکی از بسیجیان شاعر اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام، جناب آقای احمد ایرانی نسب رفتیم و با وی به گفتگو نشستیم.
با سلام. لطفا در ابتدا کمی خود را معرفی کنید؟ و بفرمائید چگونه با دنیای شعر و شاعری آشنا شدید؟
احمد ایرانی نسب، متولد سال ۱۳۶۶ و ساکن شهر ساری مرکز استان مازندران هستم. مقطع کارشناسی ارشد رشته ادبیات. از سال ۱۳۸۱ شعر را آغاز کردم، اما حرفهای از سال ۱۳۹۰ شعر گفتم. در دوران دبیرستان و از کنگره امام علی علیه السلام که یک شعر سرودم و برگزیده شدم از آن به بعد به شعرعلاقمهمند شدم. هر ۴ شنبه از ساعت ۱۷ تا ۱۹ شاعران ساری اعم از آقا و خانم که حدود ۳۰ نفر هستیم در اداره کل ارشاد مازندران، به نام مجمع شهرستانی و در قالب "هوای شعر" دور هم جمع میشویم.
آموزش شعر، بدیهه سرائی، نقد شعر و هم حافظ خوانی داریم و این کلاسها کلا رایگان است. مدرس این کلاس بنده هستم. مجمع دیگری را نیز برای استان مازندران به نام مجمع شاعران اهل بیت مازندران (مشام) راه اندازی کردهایم و حدود ۱۰۰ نفر از شاعران هیاتی، آئینی، مذهبی و بسیجی عضو آن هستند. کار ما سرودن اشعار آئینی و تغذیه شعری مداحان کشور است. در اشعارمان سعی میکنیم غیرمستقیم به مسائل روز کشور از جمله ولایتمداری، فتنه، فرزندآوری و... اشاره کنیم. این مجمع ماهی یکبار و هربار در یک شهر استان مثل ساری، بابل، آمل و... برگزار میشود تا بهانهای باشد شعرای آن شهر دور هم جمع شوند.
آیا در سطح کشوری هم فعال هستید؟
بله. حدود ۴۰ شاعر برتر کشور هستیم که توسط مجمع شاعران اهل بیت(ع) کشور، سالی یکبار و به مدت ۳ روز در مشهد مقدس دور هم جمع میشویم که از استان مازندران بنده در این جلسه حاضر میشوم.
شما فقط در حوزه شعرو شاعری فعال هستید؟
بله. اما در ایام محرم امسال در صداوسیما برنامهای داشتیم به نام " سوگواری حسینی" که با حضور مداحان کشور برگزار شد و داور شعر آن برنامه بنده بودم.
شما در سال چند کنگره شعر برگزار میکنید؟
هر سال ۴ کنگره در استان مازندران برگزار میکنیم. کنگره نخست برای گرامیداشت حضرت خدیجه(س) است به نام کنگره " شعر مادران " که در تاریخ ۱۰ ماه مبارک رمضان همزمان با سالروز وفات ایشان برگزار میکنیم که شعر شعرای استان پس از جمع اوری، بررسی و انتخاب میشود. کنگره دوم به نام کنگره دهه غدیر است که هدف از آن این است که نشان دهیم مازندران از قدیم الایام، عید غدیر را به مدت ۱۰ روز جشن میگرفتهاند و جا دارد برگزاری این جشن ۱۰ روز را در کشور جا بیاندازیم که الحمدلله در حال جا افتادن است. یکی از ابیات خوانده شده در این کنگره که مربوط به این جشن است این میباشد:
شادیم که یک امیر داریم | جشن دهه غدیر داریم |
کنگره دیگر به نام " اشک انار" است که اشعار ارسالی به آن درباره شهدا و جانبازان است که در آخر شهریور برگزار میشود و دبیرآن بنده هستم. کنگره "مروارید عمان" که در وصف شهید مدافع امنیت، شهید مصطفی نوروزی که ۳ سال پیش در دریای عمان به شهات رسید میباشد که موسس و دبیر آن نیز بنده هستم.
شعرا در سال همزمان با ۱۵ ماه مبارک رمضان، روز تولد کریم اهل بیت امام حسن مجتبی(ع) خدمت رهبر معظم انقلاب شرفیاب میشوند آیا تاکنون در این برنامه حضور داشتهاید؟
بله امسال توفیق شد. هنگام اغتشاشات پائیز پارسال که انجمنهای شعر تعطیل شده بود تنها انجمنی که هر هفته فعال بود انجمن ما بود حتی از جانب ضد انقلاب تهدید شدیم، اما یک کار بزرگ انجام دادیم و یک کنگره به نام " برای ایران " برگزار کردیم و شعرای مازندران از جمله شعرای بسیجی و هیاتی پای کار آمدند و اشعاری با مفاهیم ایران و شهدا به آن ارسال کردند که در نوع خود بینظیر بود و این اشعار را در کتابی به نام " برای ایران" چاپ کردیم و همزمان با ۱۵ رمضان دربرنامه دیدار شعرا با رهبری، هنگام افطار این کتاب را به آقا مسعود فرزند رهبری دادم که خدمت پدر تقدیم کنند و در صورت امکان انگشتر ایشان را به عنوان یادگار برای بنده بگیرند. آقا مسعود گفت خودتان تقدیم و درخواستتان را مطرح کنید گفتم کمی خجالت میکشم و به علت وجود کرونا کمی هم سختم بود که خودم آن را ببرم، اما ایشان قبول کرد و کتاب را برد و انگشتر را آوردند که یکی از زیباترین یادگارهای زندگی بنده است و هم اکنون هم در انگشتم میباشد.
آیا برای ماه محرم امسال هم شعر گفتهاید؟
بله.
امکان دارد چند بیت آن را بخوانید؟
ما هرچه بود پای محرم گذاشتیم | در چشمها دو چشمه زمزم گذاشتیم |
قطعا دعای فاطمه پشت و پناه ماست | وقتی دم حسینیه پرچم گذاشتیم |
ما ارث گریه از پدر خویش بردهایم | پا جای پای حضرت آدم گذاشتیم |
این اشکها برای تو باشد حسین جان | شاید به روی زخم تو مرهم گذاشتیم |
خیلی حسین زحمت ما را کشیدهای | خیلی برای روضه تو کم گذاشتیم |
عمری است دم حسن شده است و بازدم حسین | این عشق را به سینه، دمادم گذاشتیم |
یک کربلا زیارت ما را ردیف کن | ما هرچه بود پای محرم گذاشتیم |
مداح خاصی هست که از اشعار شما استفاده کند؟
بله. آقایان مقدم، میرداماد، رضا نریمانی، حاج منصور ارضی و آقای بزری.
شما خودتان هم مداحی میکنید؟
یک مقدار کم. هیاتی داریم به نام رهروان امام خمینی(ره) که در محل بیت الزهرا(س) در امامزاده یحیی(ع) ساری برپا میشود در آنجا کمی مداحی میکنم البته بیشتر شعر و دکلمه میگویم و درکنار آن مقداری هم مداحی میکنم.
درباره این هیات کمی بیشتر توضیح میدهید؟
هیاتی است که شهید علمدار، آن را در سال ۱۳۶۸ تاسیس کرد و بنده از سال ۷۴ وارد آن شدم.
شهید علمدار را دیده اید؟
بله. کوچه روبروی ما زندگی میکردند.
خاطرهای دارید از ایشان؟
خیر. اما در کودکی ایشان را دیده بودم، اما خجالت میکشیدم بروم جلو و با وی صحبت کنم. فکر نمیکردم انسان بزرگ و عارفی باشد و وقتی ۹ سال داشتم خبر شهادت ایشان را شنیدم.
تا بحال چند بیت شعر سرودهاید؟
حداقل هزار بیت. بیشتر غزل یا ترکیب بند سرا هستم.
آیا تا بحال کتابی درباره شعر و شاعری چاپ کردهاید؟
تاکنون ۳ کتاب چاپ کردهام، اما اشعار خود را هنوز خیر. منتظر هستم یک مقدار بیشتر شود بعدا چاپ کنم. کنگره امام حسن علیه السلام را که دبیر آن بودم پس از برگزاری، یک کتاب از آن چاپ کردیم به نام " امام حسنیها بخوانند " که شامل اشعار شاعران مازندران برای امام حسن(ع) است. سال قبل هم کتابی به نام " برای ایران" چاپ کردیم که شامل اشعار شعرای مازندران برای ایران و شهدا و... است. یک کتابی هم محرم امسال چاپ کردیم به نام " خانه پدری " این کتاب حاصل جمع اوری اشعار تمام شعرای مازنی در مدح حضرت علی امیرالمومنین (ع) است که در کنگره دهه غدیر ارائه شد.
علت نامگذاری این کتاب به نام خانه پدری چیست؟
حدیثی از امام صادق(ع) داریم که میفرمایند اگر هر کس یک بیت شعر برای خاندان نبوت بسراید خداوند خانهای در بهشت برای وی میسازد لذا دیدم همه اشعار در مدح پدر ائمه اطهار و به نوعی پدر ما شیعیان و محبین آل الله است از این جهت این نام را برای آن انتخاب کردیم. همچنین چند کتاب هم درباره کنگرههای بسیج چاپ کردهایم.
درباره موضوع عفاف و حجاب هم شعر سرودهاید؟
بله. امسال در دیدار کارگران با رهبری، آقای بذری، مداح جلسه بود. بنده و چند نفر از شعرای مازنی جمع شدیم و یک شعر حدود ۵۰ بیتی با محوریت موضوعاتی مانند فتنه زن زندگی آزادی، عفاف و حجاب و شهدا سرودیم که خدمت آقا خوانده شد. چند بیت آن این است:
حجاب و چادر زن، زندگی و آزادی است | حجاب مال کسی نیست، ارث اجدادی است |
به غیرت همه مردهایمان سوگند | تمام دل خوشی مرد، میهن، آبادی است |
حجاب بانوی ایرانی از اصالت اوست | وقار و عفت ایرانیان خدادادی است |
همین که چادر زهرا همیشه پرچم ماست | غروب هرچه غم است و طلوع هرشادی است |
بهشت غنچه چادرنماز دخترهاست | بهشت تا به ابد زیر پای مادرهاست |
چقدر زیبا و جالب بود. ممنون و سپاس از شما بابت این گفتگو.
یاعلی
ت ۸۹۹۱