ازدحام دستفروشان نفس بازار را گرفته است.

ساماندهی «دستفروشی» بماند برای وقتی دیگر!

رونق بازار اقصادی و شور و نشاط هر شهر و دیاری، به دستفروشانی است که در طول تاریخ همواره با رفع سد معبر شهرداری‌ها، بیشترین اختلاف را داشته‌اند.
کد خبر: ۹۵۳۶۶۸۶
|
۰۸ شهريور ۱۴۰۲ - ۱۲:۱۷

به گزارش خبرنگار خبرگزاری بسیج از کردستان، چرخ زندگی بسیاری از خانواده‌ها در بیجار از طریق دستفروشی تامین می‌شود و غالبا با عرضه کالا‌های متنوع و رنگی، شور و شوق زیادی در جامعه ایجاد می‌کنند و کسبه هم به این موضوع اهمیت می‌دهند که اگر دستفروشان نباشند، میزان فروش آن‌ها کم می‌شود.

دستفروشی همواره در بیجار با چالش مواجه است و نیازمند تدبیر، ساماندهی کارشناسی شده، دقیق و توجه به موقعیت این قشر از جامعه است.

وجود رقابت در اقتصاد یک اصل پذیرفته شده است که با وجود فراز و فرود‌های فراوان در اقتصاد، این اصل خدشه‌ناپذیر مانده است، یکی دیگر از اصول مهم در اقتصاد‌های پویا و فعال، اصل عرضه و تقاضا است، این اصل مهم اگر توسط مدیران اقتصادی و اتاق فکر مراکز تولیدی مدیریت نشود، ممکن است خسارات جبران ناپذیریی برای بخش‌های مختلف مراکز صنعتی، تولیدی، اقتصادی و بازرگانی به همراه داشته باشد.



وجود بازار‌های متنوع و متعدد هم از عوامل مهم تعیین کننده در پویایی و فعال‌شدن اقتصاد است که نقش مهمی در مدیریت دو اصل مهم بالا به عهده دارد.

بازار می‌تواند رقابت را افزایش دهد، تعادل‌بخشی لازم بین عرضه و تقاضا را بوجود آورد، بیکاری را تا حدودی کنترل، سد معابر را به فرصتی برای عبور از رکود داد و ستد تبدیل و فرصت‌های لازم برای مانور قدرت‌های مختلف اقتصادی را فراهم کرد.

دستفروشی اگرچه یک شغل پر درآمد، ثابت و بی دردسر نیست، امّا اگر برنامه‌ای مدون و متنوع برای فعالان این حوزه در نظر گرفت، ضمن ایجاد یک حس نظم و امنیت به دستفروشان، جایگاه فردی و رفاه اجتماعی خانواده‌ها و مردم را هم تامین کرد.



در خیابان‌های اصلی شهر بیجار، هر نطقه پیاده‌رو که از نعمت سایه درختان بهره‌مند شده باشد، بیشترین متقاضی را دارد و اگر بساط دستفروش نزدیک محلی که آب آشامیدنی و سرویس بهداشتی داشته باشد، گویی هتل ۵ ستاره است.

حال در این میان وجود بازار روز و فعالیت دستفروشان، در جهان و بخصوص در بسیاری از کشور‌های در حال توسعه مورد توجه قرار گرفته است و حتی می‌تواند به عنوان یک فرصت مثبت اقتصادی، برای ایجاد رقابت سالم، منطقی به منظور تنظیم نوسانات قیمت، تعادل بین عرضه و تقاضا عمل کند.

این بازار اکنون در اغلب کلان شهر‌ها و مراکز استان‌ها فعال است، ولی در بیجار با مشکلات زیادی مواجه شده است هرازگاهی از سر لطف، مهر و عطوفت انسانی فعال می‌گردد و گاهی نیز با قهر و غضب مواجه می‌شود.

تعبیری که امروزه برای دست‌فروشان در میان اعضای اتاق فکر مدیران شایع شده است، موضوع سد معبر است که شهرداری خود را مالک و مسئول رفع آن می‌داند، بدون اینکه به اصل مسئله توجه شود، صورت مسئله پاک و تا کنون نیز یه نحو شایسته‌ای با آن برخورد نشده است.

در سال‌های اخیر این موضوع به شدت فکر و وقت مدیریت شهر بیجار را به خود مشغول و گاهی با تدبیر‌های روزانه و موقتی تسکینی می‌یابد و بعد از چند روز این زخم دوباره سرباز می‌کند، نکته مهمی که باید مدیریت شهرستان بیجار به آن توجه کند، وجود بیکاری پنهان در بین اقشار مختلف این دیار است که مردم را ناچار به ورود به این عرصه کرده است.

«بازار روز» و «جمعه بازار» نمی‌تواند چرخه زندگی افسار گسیخته اقتصادی امروز را تامین کند، دستفروشان باید در جامعه باشند، اما نه به هر شکل و اندازه و مکانی، ایجاد یک محل مناسب، با تجهیز امکانات رفاهی و خدماتی، ضمن ایجاد درآمد مناسب و به صرفه برای شهرداری ها، می‌تواند در ایجاد نظم و تامین امنیت اجتماعی دستفروشان و خانواده‌ها تاثیر بسزایی داشته باشد.



من سد معبر نیستم

یکی از دست فروشان خیابان آزادگان بیجار می‌گوید: حکایت ما شده از همه جا رانده و ازهمه جا مانده، بیکارم، اجازه دوره‌گردی و دست‌فروشی هم نمی‌دهند، جمعه بازار یک روز است که جبران زندگی نمی‌کند.

صابر ثابتی ادامه داد: ما در خیابان نه امکانات رفاهی داریم و نه امنیت شغلی، هر کسی صبح زودتر رسید، صاحب معبر است و باید استرس داشته باشیم که اولا درگیر نشویم و دوما سد معبر شهرداری گیر نده.

وی ادامه داد: چند سال است که می‌خواهند دست فروش‌ها را ساماندهی کننده، هر بار محلی نامناسب انتخاب و پس از اعمال فشار به دست‌فروشان برای استقرار در محل جدید، پس از مدتی طرح شکست و فقط ضرر مالی برای دستفروشان می‌ماند.

یکی از دستفروشان خیابان اردلان هم گفت: چند سال پیش طرح پیاده را اجرا کردند که سه سال طول کشید و امروز محلی برای پارک خودرو شده است.

محمود الیاسی ادامه داد: حالا امروز آمده‌اند می‌خواهند ۲ خیابان دیگر هم به پیاده‌راه تبدیل کنند، هیچ‌کسی نیست بگوید پیاده راه قبلی را ناقص، بدون مدیریت و نیمه‌کاره رها کرده‌اند و آستین همت را بالا زده‌اند برای پیاده‌راه ۲ و ۳٫

وی ادامه داد: اگر بودجه‌ای آمده برای پیاده‌راه، لطفا پروژه قبلی را تکمیل، زیبا و درست تحویل بدید تا بجای خودروها، مردم، دستفروشان و کودکان و نوجوانان از آن استفاده کنند.

این دستفروش گفت: امروز اگر پروژه ۲ و ۳ پیاده راه اجرایی شود، اولین متضرر اصلی که هیچ پشتوانه مالی دیگری ندارد، دستفروشان هستند که باید بساط خود را جمع کنند و خانه‌نشین شوند.

اگر یک محل مناسب با نظارت خاص در شهر به دستفروشان اختصاص یابد، بسیاری از بازاریان و مغازه‌داران نیز حاضرند در این بازار سرمایه‌گذاری کنند و با قشر ضعیف جامعه بهتر همراهی کنند.



علل مختلفی باعث به وجود آمدن دستفروشی است و تنها با قوه قهریه نمی‌توان آن را درمان کرد، آسیب‌های اقتصادی، نوسانات قیمت‌ها، رکود بر بازار و هزینه‌های بالای کشاورزی و علل مختلف دیگر، همه دست به دست هم داده است تا عده‌ای که نیروی فعال بودند و اکنون جویای کار هستند را به عرصه دستفروشی هدایت کند.

وضعیت بلاتکلیفی دستفروشان و دوره‌گرد‌ها یک تهدید جدی اقتصادی و آسیب اجتماعی است، باید به سرعت اتاق فکر مدیریت شهرستان بیجار برای برون‌رفت از وضعیت شکننده تدابیر شایسته‌ای اتخاذ نماید.

عمده‌ترین فعالیت مردم شهرستان بیجار بعد از کشاورزی که یک فرصت فصلی است، مغازه‌داری، داد و ستد و دستفروشی در خیابان و بازار است.

انتهای پیام/

ارسال نظرات
آخرین اخبار